Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планински или алпийски водач - какво е добре да знаем

Заради коронавируса, това лято се очакват повече туристи по българските планини

С алпийски водач
Снимка: Георги Георгиев-Черния



Заради коронавируса, това лято ще бъде по-различно и по българските планини. Очаква се повече туристи да предпочетат маршрутите в Рила, Пирин, Стара планина и другите красиви кътчета на страната ни, вместо в Алпите, например. Как, обаче, да се ориентират желаещите в намирането на водач и каква е разликата между планински и алпийски гид? Това разяснява Георги Георгиев-Черния - един от тримата български планински водачи, сертифицирани от Международната федерация на асоциациите на алпийските гидове (IFMGA) - най-високото ниво на правоспособност за водене на клиенти във висока планина и при екстремни условия, президент на Източноевропейската асоциация на планинските водачи. 

Има две нива на тази професия - първото е планински водач, който има право да води хора по планинските пътеки, без използване на технически средства. По катерачни маршрути или места, където се налага използването на алпийска техника, може да ви заведе алпийски гид (второто ниво на професията). 

Георги Георгиев-Черния
"Ако ви трябва човек, който да ви качи по туристическата пътека на Вихрен, то това е планинският водач. Но ако решите да направите нещо по Джамджиевия ръб или по стената на Мальовица, или по някой от ръбовете на Злия зъб, това е алпийският водач" - казва Георги Георгиев-Черния.

На връх Гран Парадизо
Проверка за правоспособността на водача може да се направи в регистъра на планинските водачи в сайта на Министерството на туризма или да бъде поискано копие от дипломата му. Той трябва да има и застраховка "Професионална отговорност". Алпийските водачи пък може да бъдат проверени в сайта на Асоциация "Планини и хора". 

Повече по темата чуйте в звуковия файл по-горе.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Нови 1750 м в Колкина дупка

Екстремните спортове 17 - 24 март 2024

Най-дълбоката и най-дълга пещера в България - Колкина дупка, вече е проучена до -561 м дълбочина и до 23297 м дължина . Само за седмица, по време на последната експедиция на клуб "Под РъБъ", която приключи успешно миналата събота, са добавени 1750 м, с проучени нови части зад блокажа, нови реки и екипиран нов (четвърти) стационарен лагер, съобщават от..

публикувано на 24.03.24 в 12:43

24.03.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 24.03.24 година.

публикувано на 24.03.24 в 09:00

Мита Стойчева: Колкото ми бе по-мъка, толкова повече пеех

Мита Стойчева е родена на 22 март 1909 г. в село Мекиш, Търновско. Израства в естествена музикална среда– майка ѝ и по-голямата ѝ сестра често пеят. От малка започва да се изявява на селските младежки събирания, а учителят ѝ по музика Александър Петков Земни запалва у нея истинската любов към музиката.  Детство си прекарва в малка, селска къща, при..

публикувано на 22.03.24 в 03:00

17.03.24 Законите на Мърфи

В звуковия файл можете да чуете рубриката от 17 март 2024. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 18.03.24 в 09:30
Линията на Томашевски и Халдаш

Екстремните спортове 3-17 март 2024

Поляците Мачрин Томашевски и Павел Халдаш осъществиха вероятно първото зимно изкачване на голяма стена в Аляска. То е продължило 10 дни - от 28 февруари до 8 март, като новата линия "Zimne wojny" е по Южната стена на една от кулите в масива Mooses Tooth, в националния парк "Денали", САЩ. Маршрутът е 980 м, 19 въжета, A3, M5, 70°. Според Томашевски..

публикувано на 17.03.24 в 15:57

10.03.24 Законите на Мърфи

В звуковия файл чуйте рубриката " Законите на Мърфи" от 10 март 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 11.03.24 в 09:09
Кънчо Долапчиев награждава победителките в Държавното първенство по ски-алпинизъм

На 79 г. Кънчо Долапчиев продължава да се състезава с младите ски-алпинисти

Тази година се навършват 40 години от първата национална експедиция до Еверест. В състава й тогава е  Кънчо Долапчиев, който тази година навършва 80 години , като продължава да участва, наравно с младите, в състезания по ски-алпинизъм.  Роден е на 23 октовмри 1944 г. в Самоков. Първо става скиор, а след това започва да се занимава и със..

публикувано на 10.03.24 в 15:08