Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ярки образи от Багренци в изложба с творби на Васил Чакъров

Снимка: архив

Картини на Васил Чакъров, посветени на Багренци, ще бъдат показани в Художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил. Кюстендилското село Багренци е родното място на художника. За изложбата са подбрани 130 творби. Тя е част от по-голям проект за представяне на художественото наследство на Васил Чакъров, което е не само голямо, но и богато, изтъква Ружа Маринска, изкуствовед и художествен критик.

„Това багренско детство го е стопляло през целия му живот. Той се е връщал често в бащиния дом, в родното място. Това е един много голям цикъл от живопис, от акварели, от графики, които са посветени на Багренци. С дома, пейзажите около Багренци, панаирите, сергиите и всичко, което е видял и запомнил ярко“, разказва Ружа Маринска пред "Хоризонт".

В архива на твореца непосредствено преди изложбата е открито стихотворение в проза, в което той описва живите си детски спомени, разказа Маринска. „За бостаните, за слънчогледите, за животинките, за цъфналите круши... Това е нещо, което действително е дало и цвят, и форма на изкуството му.

По отношение на хората Васил Чакъров има своеобразно виждане – нито ги идеализира, нито им се присмива, допълва изкуствоведът. "Той просто много ги обича. И бабата, и дядото, и другите съселяни. Просто ги обича и ни ги е запечатал много естествени и в същото време много вълнуващо.“

За него и Майстора, и Константин Щъркелов са били своеобразни икони, подчертава Ружа Маринска. „Това е уникалното при него – той е един самоизградил се художник, той не е учил в Академията. И това са големите български майстори, които са му били учителите в това самоизграждане.“

"Той можеше да рецитира стихове безброй. Има внушителен архив. От 60-те години – това е половин век, до края на дните си, той живо се интересуваше от всичко, което се случва. Изрезки от вестници, от списания, издадени книги. Всичко това при него е в много, много кашони, много-много кутии, които са много добре надписани“, казва още Маринска.

През 2024 година ще бъдат отбелязани 90 години от рождението на Васил Чакъров. Дотогава на различни етапи ще бъде представяно творчеството му, така че ще знаем повече за „тази вселена Васил Чакъров“, допълва Ружа Маринска.  

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени след 20 часа вечерта. Това каза пред БНР Елиа Лилова – директор на One Dance Week. Спектаклите..

публикувано на 26.04.24 в 10:25
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и други..

обновено на 25.04.24 в 14:21

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “ Каста дива “ беше младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:52
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45