Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Д-р Дейвид Морис: Расистката реторика се завърна с възхода на Тръмп

Историята на полицията в САЩ е базирана върху модела на робските патрули, смята експертът

Протестиращ пред монумента на Конфедерацията "Изгубената кауза" в Декатур, щата Джорджия, 12 юни 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Искам да съм пределно ясен - не съжалявам за това, което направих. Не съм проронил и една сълза за невинните хора, които убих“. Тези думи са на 22-годишния Дилън Рууф. През 2015 година той нахлува в църква в Чарлстън, Южна Каролина, и избива 9 афроамериканци. Казва, че искал да започне междурасова война. 2 години по-рано се е родило движението „Животът на чернокожите също има значение“ (Black lives matter), а с тези две събития се разпалва и дебатът за премахване на паметниците на генерали и други личности от Гражданската война, които са се били на страната на Юга.

2017 година - Шарлътсвил, щата Вирджиния, провеждат се два паралелни протеста - единият в защита на паметник на генерал Робърт Лий, другият за свалянето му. Автомобил се врязва в антирасистки демонстранти, умира един човек.

Дилън РууфД-р Дейвид Робинсън Морис е изпълнителен директор на Центъра за справедливост, равенство и човешки дух в университета „Ксавиер“ в Ню Орлиънс. През 2017 година подобни протести и паралелни демонстрации има и там.

„Видяхме съживяване на този разговор с атаките в Шарлътсвил, расистките убийства в Южна Каролина и честно казано с възхода на Доналд Тръмп, с неговото президентство се завърна с пълна сила расистката реторика“, коментира той.

Над 150 години са минали от края на 4-годишната Гражданска война в Съединените щати, която отнема живота на 600 000 души. На 7 ноември 1860