Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петер Линтъл: Разпадане на Палестинската администрация не е изключено

Германия се опитва да разубеди блока „Синьо и бяло“ в Израел от плановете за анексиране на Западния бряг

Хайко Маас и Габи Ашкенази се "здрависват" с лакти в Ерусалим, 10 юни 2020 г.

„В Европейския съюз сме убедени, че една анексия ще е несъвместима с международното право, и продължаваме да подкрепяме решаването на близкоизточния въпрос чрез две държави.“ - това в общи линии бе посланието на германския външен министър Хайко Маас към израелската публика.

Маас посети Ерусалим и в Аман в сряда. „Сериозна загриженост“ и „несъвместима с международното право“ са все изтъркани фрази, които звучат може би твърде меко в момент, когато израелското правителство се кани да узакони властта си над територии, завзети със сила преди 53 години.

Не трябваше ли представителят на водещата европейска сила да се изрази малко по-ясно? Нещо като: „Не можете да придобивате територии със сила - това няма как да стане без последици!“

„Това е резонен въпрос и хората в Германия също си го задават,“ смята доктор Петер Линтъл от Германския институт за международни отношения и сигурност и допълва:

„Маас не каза нищо заплашително от германска страна, но даде да се разбере, че ще има сериозни последици за Израел от страна на някои страни от Европейския съюз и Германия няма да им попречи. Това, разбира се, бе един твърде сдържан жест и хората се чудят дали ще бъде достатъчен. Но не мисля, че Маас не остави никакво впечатление у израелците. Съдейки по израелските медии, поне върху политическия център думите му имаха отражение.“

Германският външен министър се опитваше да убеди тази част от правителството на Израел, че евентуално анексиране на Западния бряг ще има неблагоприятни последици от страна на  израелските съседи.“

Израелският колега на Маас - Габи Ашкенази, отговори на тези доводи повече от двусмислено, не пропускайки да отбележи колко цени плана на американския президент, подаряващ на Израел голяма част от Западния бряг:

„Мирната инициатива на президента Тръмп представлява голяма възможност. Ще следваме плана с отговорност, в пълна координация със Съединените щати, като ще поддържаме мирните споразумения - действащи и бъдещи - и стратегическите си интереси. Ще го направим в диалог с нашите съседи“.

Това, разбира се, е нещо, което премиерът Бенямин Нетаняху не обича да чува, отбелязва Линтъл. Защото Нетаняху предпочита диалог със Съединените щати, а не със съседите на Израел.

„Изказването на Габи Ашкенази илюстрира неясното отношение към въпроса за Западния бряг на блока „Синьо и бяло“ - тази част от управляващата коалиция, която не е от десницата. Действане в координация и диалог със съседите, всъщност означава, че анексията е невъзможна, защото Йордания и Египет никога няма да се съгласят. Изглежда Ашкенази и военният министър Бени Ганц са тези, които могат да бъдат убедени, че анексията не бива да се случва“, коментира Линтъл.

Че в управляващата коалиция има разногласия, призна през седмицата и член на израелския кабинет. Но ако все пак Ашкенази и Ганц се огънат и Нетаняху постигне своето?

Йордания е смятана за стълб на стабилността между палестинци, сирийци и иракчани. Но над половината от населението ѝ е с палестински корени. Едностранни израелски действия може би ще я засегнат почти толкова, колкото и самите палестинци. Ще предизвика ли евентуална анексия на Западния бряг ефект на доминото в Близкия изток?

„Като оставим настрана войните в ивицата Газа, през последните 15 години след Втората интифада до голямо въстание на Западния бряг не се стигна. Този път обаче събитията могат да се развият по различен начин, защото анексиране на части от Западния бряг ще бъде последният пирон в ковчега на бъдещата палестинска държава. Така че е напълно възможно да станем свидетели на разпадане на Палестинската администрация и на сблъсъци между израелци и палестинци,“ казва Линтъл:

„Най-лошият сценарий ще е насилието да „прелее“ от западния на източния бряг на Йордан - в Йордания. Достатъчно зле ще е едно денонсиране на мирния договор между Израел и Йордания - предвид значението на сътрудничеството между двете държави в сферата на сигурността.“

Посланията на Маас в Ерусалим бяха може би толкова резервирани, че е трудно да преценим как Европа ще процедира след евентуални израелски анексии в Западния бряг. Ще продължат ли постарому блестящите икономически отношения (30 милиарда евро обмен през 2019-та), сътрудничеството в научните изследвания?

„Европейският съюз няма да пристъпи към санкции против Израел, защото някои страни-членки - Унгария, но също и Австрия - ще наложат вето върху такива мерки. Но е възможно други страни-членки да признаят палестинската държава. Други членове на Евросъюза в момента обмислят какви действия да предприемат, ако не се стигне до консенсус за санкциите. Така че не мисля, че отношенията между Европа и Израел ще продължат постарому,“ смята Петер Линтъл.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сунак похвали подкрепата на Германия за Украйна

Британският министър-председател Риши Сунак похвали подкрепата на Германия за Украйна по време на посещението си в Берлин. Той посочи, че предстоящото предоставяне на противовъздушна система Patriot е от огромно значение за Киев. "Не можете да пренебрегнете факта, че Германия е най-важният поддръжник на Украйна наред с Обединеното..

публикувано на 24.04.24 в 17:03
Министърът на туризма Евтим Милошев

Комисията по туризъм прие промени, улесняващи наемането на работници от трети страни

Парламентарната Комисия по туризъм прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България, с който се улеснява процеса по наемане на работници от трети страни, за което настоява туристическия сектор. Вносители на законопроекта са Маноил Манев и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС. Предложените..

публикувано на 24.04.24 в 16:58
Унищожена при израелски въздушен удар къща в бежански лагер в Рафах, 27 февруари 2024 г.

Израелската армия е завършила подготовката си за сухопътна офанзива в Рафах

Израелската армия е завършила подготовката си за сухопътна офанзива в град Рафах и ще я започне веднага щом операцията бъде одобрена от правителството, съобщи Ройтерс като се позова на източник от израелските сили за сигурност. Говорител на правителството подчерта, че операцията ще се извършва с особено внимание към предпазване на цивилното..

публикувано на 24.04.24 в 16:57

По 200 млн. лв. годишно до 2029-а за рекултивация на мини "Марица Изток"

Комисията по енергетика в Народното събрание гласува предложение за отпускане по 200 млн. лв. годишно от бюджета през следващите пет години за рекултивация на мини "Марица Изток". Парите ще бъдат използвани до 2029 г. за закриване на мините, съобщи заместник-председателят на комисията Рамадан Аталай.  Депутатите приеха на второ четене и..

публикувано на 24.04.24 в 16:45
Асен Василев

Асен Василев: Марин и Стефан Димитрови не са посещавали МФ, докато бях министър

Обвинените за участие в организирана престъпна група за контрабанда, подкупи и търговия с влияние Марин и Стефан Димитрови не са посещавали Министерството на финансите, докато Асен Василев е бил министър.  Това обяви самият Василев пред ресорната временна анкетна комисия.  Съпредседателят на ПП-ДБ обясни, че твърденията за посещенията..

публикувано на 24.04.24 в 16:42

Слагат две камбани на храма в центъра на Бобов дол

Две 50-килограмови камбани се поставят на строящия се от 20 години храм "Свето Успение Богородично" в центъра на Бобов дол, каза за БНР кметът на миньорския град Елза Величкова.   Храмът е благословен от тогавашния патриарх Максим, а за изграждането му е съдействал и покойният вече патриарх Неофит, който обещал на бобовдолци да го освети..

публикувано на 24.04.24 в 16:28
Любомир Николов, директор на СДВР.

СДВР: Димитър Стоянов е отишъл в "Пирогов" с няколко часа закъснение

Журналистът Димитър Стоянов е отишъл да се освидетелства в болница "Пирогов" със закъснение от няколко часа. Това съобщи директорът на столичната полиция старши комисар Любомир Николов. Той уточни, че действията на МВР са по процедура и няма значение кой е човекът, срещу когото е подаден сигнал.  Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на..

публикувано на 24.04.24 в 16:27