Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 7-13 юни 2020

По трасето
Снимка: TrailorUltra.com

Първото състезание по планинско бягане след извънредното положение у нас стартира в събота, в 10:00 край пернишкото село Кладница. То е организирано от един от най-успешните ни планински бегачи - Пирин Галов, и се нарича “Run around the clock”. Участниците бягаха по кръгово трасе с дължина 11,5 км и денивелация 525 м. Контролното време за една обиколка бе 2 часа и на всеки 2 часа "оцелелите" стартираха отново. В събота, на старта на седмата поред обиколка застанаха шестима, а до 11-ата останаха двама - Галов и благоевградчанинът Владимир Милушев, победител в миналогодишното издание на Пирин Ултра 160 км. Победител в “Run around the clock”, обаче, не беше излъчен, тъй като условието беше това да е участникът, направил последната обиколка сам, а след 11-ата обиколка Галиов и Милушев се отказаха, след като навъртяха по 126 км за близо 22 часа. 

За разлика от досегашните състезания, заради коронавируса, нямаше подкрепителни пунктове, а бегачите, заедно със свои приятели бяха обособили такива места в палатки, коли и каравани.



Вече е ясно кога ще се проведе един от най-дълго чаканите ултрамаратони у нас - “Обиколката на Витоша”. Стартът е на 25 юли, а регистрацията вече започна, както и вълненията сред бегачи, колоездачи и дуатлонци дали ще успеят навреме с подготовката за близо 100-километровото трасе.

===

Международната федерация по скайрънинг обяви, че тази година, заради коронавируса, Световните серии няма да се състоят. Част от състезанията, които се провеждат в 12 държави и в които участва световният елит в този спорт, са отложени. Друга част ще се състоят, но класирането в Световните серии е замразено.


Кирил Николов

Едно от тези състезания е Пирин Ултра и то ще се проведе наесен. Близо 300 участници от 38 държави са се записали до момента за 38-километровото трасе. Сред тях са имена като Хилари Джерарди, Заид Малек, Андер Иняра, миналогодишният победител Бинят Мармисол и, разбира се, най-добрият ни скайрънър - Кирил Николов-Дизела, който е в топ 10 на световната класация. Състезанието, което има също 66- и 160-километрова дистанция, ще се проведе между 11 и 13 септември в Банско.

Междувременно, Дизела, известен и с успехите си в ориентирането, издаде книга, в която разказва за подготовката и участията си в най-престижните надпревари по света. В съобщението в официалната си Фейсбук страница Кирил Николов посочва, че е участвал в над 1000 състезания, като половината от тях е спечелил, но е научил повече от загубите, отколкото от победите. Книгата, написана от Богдан Русев, е на издателство “Вакон” и се нарича “Предпоследната крачка”, а представянето й очаквайте скоро по “Хоризонт”.


Сержи Минготе

Сержи Минготе обяви, че, заради коронавируса, променя променя проекта си “14х8000” без допълнителен кислород за 1000 дни. Според първоначалния план каталунецът трябваше да изкачи тази година оставащите 5 от 14 осемхилядника, но пандемията провали готвената за това лято експедиция на Гашербрум 1. Затова, вместо за по-малко от 3 години, Минготе ще се опита да постигне Хималайската корона за по-малко от 4 години. Досегашният рекорд е на корееца Чанг-хо Ким, който успя да изкачи всички осемхилядници без допълнителен кислород за 7 години, 10 месеца и 6 дни.



Кореецът Сунг-Таек Хонг ще направи седми опит да изкачи Южната стена на Лхотце идната есен. До момента в историята на височинния алпинизъм има само две изкачвания на този осемхилядник от юг. Става дума за огромна, 3300-метрова стена, считана за една от най-трудните в Хималаите. Неуспешни опити на нея имат легенди в алпинизма, като Райнхолд Меснер, Кшищоф Виелицки и Йежи Кукучка, който загива по време на опита си на тази стена през 1989 г. Двете изкачвания на Лхотце от юг са през 1990 г. - на словенеца Томо Чесен (соло) и на украинеца Сергей Бершов и руснака Владимир Каратаев. Кореецът Сунг-Таек Хонг прави първия си опит през 1999 г.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наличието или липсата на пробиотици може да влияе върху настроението и поведението на хората

Още бойните действия около Израел не са престанали, но изследвания регистрират най-различни ефекти на непривичната атмосфера върху обикновените хора, които не са на фронта, но често чуват сирени и трябва да се крият в скривалищата. Оглеждат се, когато излизат от къщи, защото е възможно терористи да ги наръгат с нож или да ги застреля..

публикувано на 14.10.24 в 14:10

13.10.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 13.10.24 година.

публикувано на 13.10.24 в 08:27

Отиде си една епоха в литературата и публицистиката - Петко Тотев

Книгите, които събра и завеща Петко Тотев по препоръка на д-р на литературата Елена Алекова са една цяла България. От след Освобождението от турско иго до наши дни Петко Тотев писа анализи, критики, статии, пътеписи, есета, публицистика с един обстоен поглед за миналото и бъдещето на българската литература и журналистика, в които търсеше..

публикувано на 13.10.24 в 06:03

Хиндо Касимов - мечтателят за трагичния образ

Хиндо Касимов е един от най-незаслужено позабравените ни заслужили артисти от времето на соца. Артистичният талант наследява от майка си, като завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ, при проф. Стефан Сърчаджиев. Работил е в театрите във Велико Търново и Варна. В трупата на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ е от 1960 година, до кончината си през..

публикувано на 11.10.24 в 03:00
Инж. Мариновски

ОбС в Плевен осигурява дърва за огрев на преференциални цени

Община Плевен и тази година с решение на Общинския съвет осигурява дърва за огрев на преференциални цени. Какво е новото коментира инж. Иван Мариновски, директор на общинското предприятие "Управление на общински земи и гори". Подробности чуйте в звуковия файл.

публикувано на 07.10.24 в 14:57
Алекс Тоткова

Екстремните спортове 29 септември - 6 октомври 2024

Алекс Тоткова стана европейски шампион при девойките в спортното катерене, в дисциплината "трудност" . Това се случи на първенството във френския град Троа. Над 500 състезатели от 35 страни участваха в шампионата. На същото състезание Слав Киров, както вече съобщихме, завоюва сребърния медал при юношите в дисциплината "боулдър".  Адам..

публикувано на 06.10.24 в 13:51

06.10.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 06.10.24 година.

публикувано на 06.10.24 в 08:25