Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Pixabay

Европа отваря границите си след наложените заради коронавируса ограничителни мерки - Белгия, Германия, Гърция и Франция стават първите страни от ЕС възстановяващи свободното движение за гражданите на европейски страни, в същото време Китай отбелязва нов ръст на заразените с коронавирус и се опасява от втора вълна на епидемията, пише френският в. "Монд". Гърция стига дори по-далеч, канейки посетители от региони извън ЕС, включително Австралия, Нова Зеландия, Китай, Южна Корея и Япония. Изданието отбелязва, че в същото време здравната криза се засилва в Латинска Америка. Смъртността в Иран нараства, а Индия се засилват опасенията, че болничните легла може да не стигнат. 

Британският в. "Дейли мейл" поставя акцент на това, че  Великобритания може да отмени в края на юни правилото за поддържане на дистанция от 2 метра поради положителния ефект, който подобно решение би оказало върху бизнеса. 

Пандемията доказа, че неравенството е смъртоносно, гласи заглавието на редакционна статия на британския в. "Гардиън", който припомня, че бедните и представителите на малцинствата дават далеч по-голям процент жертви на Covid-19 от по-богатите групи.

Европейските медии коментират и обръщението към нацията на френският президент Еманюел Макрон, в което обяви първа победа срещу коронавируса. Британският вестник "Телеграф" посочва, че цялата страна е обявена за зелена зона, което означава, че според властите епидемията в страната е под контрол. 

В. "Вашингтон пост" обръща внимание на икономическите проблеми в САЩ, свързани с пандемията и отбелязва, че може да продължат с години. 

Домакинствата в САЩ загубиха над 6,5 трилиона долара - приблизително равни на цялата икономика на Франция и Великобритания. 

Безработицата в Америка, достигнала преди два месеца най-ниското си равнище от половин век, достигна най-високото от 90 години насам.

Възможно е обаче и бързо възстановяване на икономиката: близо 90 на сто от 20-те милиона служители, загубили работата си през април, заявиха, че са били отстранени временно и очакват да се върнат на работните си места, отбелязва в. "Вашингтон пост". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Курортът Агия Напа в Кипър

Все повече хора в Кипър търсят помощ заради топлинен удар и топлинно изтощение

Продължаващата гореща вълна в Кипър усложнява здравната ситуация, като спешните отделения на болниците се пълнят с десетки хора, пострадали от жегата, алармираха здравните власти. Заради високите температури бе поставен рекорд с издадено двойно предупреждение за изключително високи температури за три поредни дни и нощи. 64-годишна жена почина от..

публикувано на 23.07.24 в 03:34

Ценно признание за Теодор Ушев от фестивал в Италия

В Багерия на остров Сицилия започна десетото издание на международния фестивал Animaphixs за авторско анимационно кино. Наградата за цялостно творчество получи българският Теодор Ушев. Фестивалът бе открит с киноконцерт на Джовани Солима - един от най-големите виртуози на виолончелото, който чрез музика барок, рок и метъл представи картини от..

публикувано на 23.07.24 в 01:38
Жозеп Борел

Неформалните съвети "Външни работи" и "Отбрана" на ЕС ще се проведат в Брюксел, а не в Будапеща

Предвидените в края на август неформални съвети "Външни работи" и "Отбрана" ще се проведат не в Будапеща, а в Брюксел. Решението бе взето и оповестено от върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. То е израз на недоволството от совалките на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва и Пекин, след като Унгария пое..

публикувано на 22.07.24 в 21:27
Алсу Курмашева

Съд в Русия изпрати в затвора за 6,5 години журналистка с руско и американско гражданство

Съдът в Русия изпрати в затвора за шести години и половина журналистка с двойно гражданство руско и американско, която работеше за радио "Свободна Европа". Алсу Курмашева беше призната за виновна, че е разпространявала фалшиви информация за руската армия. Делото беше гледано при закрити врата без възможности да се узнаят детайли около..

публикувано на 22.07.24 в 20:52
Камала Харис

Камала Харис: Наследството на Байдън е несравнимо в съвременната история

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис похвали президента Джо Байдън за службата му на страната в първата си публична изява, откакто той внезапно се отказа от президентската надпревара и я подкрепи за свой наследник. В речта си тя само говори за неговите заслуги, съобщава Ройтерс. Камала Хари отбеляза, че "наследството от постижения“ на..

публикувано на 22.07.24 в 20:43

Атанас Атанасов: Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата

"Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата. А ДАНС за пореден път изпълнява политическа поръчка за компрометиране, този път на кмета на София". Така съпредседателят на ПП ДБ Атанас Атанасов коментира съобщеното по-рано днес от общински съветници от ГЕРБ СДС, че ДАНС е съставила акт на столичния кмет Васил Терзиев, защото не е..

публикувано на 22.07.24 в 20:18
Олександра Микулска от Украйна,

Олександра Микулска: В "Храна за размисъл" избрах ястие, пълно със спомени от семейството

Не вярвах, че някой ще се интересува от нашите истории и много се радвам, че съм част от кампанията „Храна за размисъл“. Това призна в интервю пред БНР Олександра Микулска от Украйна, едно от лицата на кампанията, в която се представят различни национални ястия и историята на кулинарния майстор. В „Храна за размисъл“ Олександра..

публикувано на 22.07.24 в 19:31