Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическо инженерство - месеци преди изборите

Васил Божков
Снимка: БГНЕС

Месеци преди редовните парламентарни избори сме свидетели на активиране на политическото инженерство. Заявките за нови политически партии не са една и две, а профилът на заявителите e разностранен - от бивши политици и парламентаристи, до шоумени и безнесмени.

Общото между тях е основната им цел - да свалят ГЕРБ и Бойко Борисов от власт.

С какви програми и идеи тръгват към целта и какво показва социологията на улицата?

“Много са, преди живеехме с една партия, сега станаха сума партии“

“Не е нещо необичайно, знаете, че у нас има много партии“, казват хората.

Този сблъсък за прекалено многото партии, или за обичайното прекрояване и пренареждане на желаещите да стъпят на политическата карта живее още у хората - особено преди избори.

И сега не е по-различно - 10 месеца преди редовните избори за парламент ситуацията е следната: една почти сигурна нова партия - на шоумена Слави Трифонов, който чака до дни решението на съда за регистрация на политическия му проект "Има такъв народ", заявката на бившия депутат от БСП и бивш омбудсман Мая Манолова - да превърне платформата си "Изправи се.БГ" в политическа партия, готовността на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков, срещу когото специализираната прокуратура повдигна общо 18 задочни обвинения, за политическа партия с името "Българско лято" и подготовката на нов политически проект на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, за който проект засега е единствено ясно, че ще е идейно позициониран в център-дясното политическо пространство.

Нови партии с нови идеи, нови програми, нови визии за развитие и управление - поне това е смисълът на политическото инженерство.

Месеци преди редовните парламентарни избори на родната политическа сцена се задава вълна от политически сили, познати  за обществото повече с водещите личности, отколкото с идеите, силно опозиционни, яхнали вълната на общественото недоволство, или търсещи всенародната справедливост.

Социолозите отдавна мерят подкрепата за евентуалния политически проект на шоумена Слави Трифонов и във всички изследвания досега той отчита високи нива, които му отреждат сигурно място в следващия парламент.

Слави Трифонов

Трифонов обяви политическите си намерения преди близо година. В учредителната декларация бъдещата партия се обяви за мажоритарна избирателна система, намаляване на броя на народните представители наполовина, реално въвеждане на дистанционно и електронно гласуване на изборите и референдумите, пряк избор от гражданите на главния прокурор и на омбудсмана. А лидерът й Слави Трифонов заяви готовността да се бори за справедливост:

“Аз не съм алчен за власт, аз съм алчен за справедливост“, казва той.

Цветан Цветанов

След бурната и преломна 2019 г. бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов дълго мълча за политическите си намерения. Пред БНР открито заяви, че политиката не е за огорчените или обидените, а за хора, които "могат да имат хоризонт и търсят подкрепа за реализиране на различни политики".

“Аз съм убеден, че днес повече от всякога хората желаят да има икономическа стратегия, ще има все по-отчетливо търсене и припознаване на политически субекти на властта“, казва Цветанов.

Мая Манолова

Мълчанието не беше толкова дълго за бившия омбудсман Мая Манолова, предсрочно отказала се от поста на национален обществен защитник, за да се впусне в битката за София, завършила с неуспех.

От гражданска платформа към политическа партия - без пришиването в дясно или ляво,  с план на действие - 19 мерки в 19 месеца. Пред БНР Манолова очерта бъдещия си електорат:

“Хората, които се чувстват изоставени, забравени по време на пандемията“, казва Манолова.

И като най-неочакван и дори изненадващ, с видеопослание от далечен Дубай, Божков сложи началото на политическата битка с цитирам "управляващата хунта":

“Сега съм обявен за престъпник, престъпник, защото най-накрая казах – “не“. Моята огромна вина е, че не направих това по-рано. С това си действие подпомогнах разрастването на тумора, който унищожава държавата. Единственото правилно действие е да се надигнем и да ги сменим“, призовава той.

Бизнесменът Божков общува с публика в социалната мрежа, получава подкрепа от неизвестен бъдещ електорат, а за анализаторите заявената партия е неясно политически ситуирана, без ясна идейна физиономия и дори се приема за заигравка с медиите с цел поддържане на интереса към собствената си личност. А за анкетираните граждани заявеният политически проект  "Българско лято , се оказа най-екзотичен и будещ най-много коментари:

“Според мен той търси реабилитация и то сред тези, сред които той е живял, вирял, печелил и накрая е обвинен“, коментират граждани.

Политическите партии се учредяват и заличават, политиците идват и си отиват, но хората остават, а с тях и проблемите:

“За кокошка няма прошка, на пенсионерите никой не обръща внимание, живее ли се с 230 лева“, коментират хората.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радев за пожарите: Нека всички да си изпълняват задълженията по закон

Пети ден продължава борбата с огъня в крайграничната община Болярово. Ситуацията вече е под контрол, няма опасност за населените места. Президентът Румен Радев посети Болярово и част от пострадалите села. Радев в Болярово: Все още е време за действия! Има време за доклади и за анализи И днес продължава овладяването на пожара, като в..

публикувано на 20.07.24 в 12:09
Номинираният за премиер от ПП акад. Николай Денков и съпредседателят на формацията Кирил Петков (вдясно).

Петков и Денков излязоха с предложение да се прави въздушен мониторинг за ранно засичане на пожари

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" (ПП) Кирил Петков и председателят на парламентарната група Николай Денков изразиха намерение да се срещнат и предложат на служебните министри на земеделието и транспорта възможността малки самолети да бъдат оборудвани с осем термокамери и така да се прави въздушен мониторинг на България за ранно засичане..

публикувано на 20.07.24 в 12:00

Верижна катастрофа на АМ "Тракия" в посока Бургас

При 147-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София - Бургас има голямо задръстване. Причината е верижна катастрофа на 6 автомобила. Очаквайте подробности!

публикувано на 20.07.24 в 11:34
Весела Чернева

Весела Чернева: Може да получим по-второстепенен еврокомисарски ресор

В момента в Европа текат много важни разговори за следващите 5 години, в които, за съжаление, България не участва . Това заяви пред БНР зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева. За разпределението на еврокомисарските ресори тя коментира: " Може би най-накрая трябва да започнем и ние да мислим, след като всички..

публикувано на 20.07.24 в 11:27

В 7 дисциплини ще участват нашите атлети на Европейските игри за трансплантирани в Лондон

Единайсет българи заминават тази вечер за Лисабон, за да участват в Европейските игри за трансплантирани и диализирани, които ще се проведат от 21 до 28 юли. Нашите атлети ще се състезават в 7 от общо 11 дисциплини, сред които плуване, бадминтон, тенис, лека атлетика.  За първи път трансплантирани атлети заминават като отбор на Европейско..

публикувано на 20.07.24 в 11:11

Блинкън: Иран се приближава към развитието на ключов аспект от разработването на атомна бомба

Иран се приближава към развитието на ключов аспект от разработването на атомна бомба от април насам, когато Израел и неговите съюзници отблъснаха иранските въздушни удари срещу Израел, съобщиха държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и съветникът по въпросите на националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан. На форум по сигурността в град..

публикувано на 20.07.24 в 11:05

Локализиран е пожарът, обхванал село Воден

Големият пожар, обхванал село Воден, е локализиран, съобщи кметът на община Болярово Христо Христов. Ситуацията остава изключително тежка. Много от жителите на селото останаха без покрив, след като огнената стихия погълна къщите им. Радев в Болярово: Все още е време за действия! Има време за доклади и за анализи "В момента има нужда от много..

публикувано на 20.07.24 в 10:48