Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Армията търси военни, има отворени много конкурси

Очаква се по-голям интерес след вдигането на горната възраст за кандидатстване

Снимка: Ани Петрова

Как армията търси военни след кризата с коронавируса? Много от конкурсите са забавени, но не и отложени във времето, показва проверка на „Хоризонт“

В Сухопътните войски, в които има най-голям недостиг, от зимата има един обявен конкурс, който е бил отложен във времето заради ситуацията около коронавируса, казва подполковник Божидар Божинов от отдел „Личен състав“ на Сухопътните войски. Сроковете за кандидатстване са били замразени, но сроковете за разглеждане на документите и изпитите са удължени. За обявените 165 места има малко над 400 кандидати.

„Дали сме още един месец прегледите във ВМА да продължат, защото в края на март бяха стопирани. До 19 юни ще продължат прегледите по наши разчети. Самият конкурс има процедура по допускане, по уведомяване и средата на юли са изпитите“, уточнява Божидар Божинов.

Големи надежди Сухопътните войски залагат на възможността в армията да кандидатстват мъже и жени до 40 години. Най-прясната промяна в закона беше направена, за да се увеличат кандидатите. За 190 длъжности ще стартира конкурс с новите условия, съобщава Божидар Божанов, който се надява това да доведе до повече кандидатстващи.

„Това ще го отчетем на новия конкурс, който предстои да се проведе октомври месец. Вече по новите правила за 40 години възраст за кандидатстване. Тогава ще видим дали има по-голям наплив. Естествено, очакваме по-голям интерес, тъй като от между 28 и 40 години това са още 12 набора. 12 набора по 60 хиляди човека са 600 хиляди потенциални кандидати. Няма всички да станат войници, но със сигурност ще има увеличение на интереса. До миналата година на входа кандидатите бяха по-малко от местата.“

„Тъй като единият от единият от стимулите да са в армията, по сегашните правила „пределна възраст“ той не може да се пенсионира. А може да се пенсионира, ако стане сержант. Въпросът е, че сержантите, там поне, нямаме текучество. Сержантите са над 90% окомплектовани- някъде с 95-98. Все по-малко войници ще могат да станат сержанти. Това също е донякъде антистимул за войника, защото той казва: „Аз сега съм на 28-30, пък не мога да стана сержант. Ще направя две мисии и ще се уволня, защото не мога да изкарам до пенсия. Имам млада жена, малко дете. На 35 съм. Какво да правя?“, описва картината подполковник Божидар Божинов. Затова той е на мнение, че трябва да се мисли и за други стимули.

„Условия на труд, техника, нова техника, компенсационни суми за жилища на свободен наем. Защото голяма част от военнослужещите живеят на свободен наем. Възможности за развитие, кариерно. Някои пък ги интересува участие в мисии. Кара три мисии и се уволнява, примерно. Контингентът ни е по-малък спрямо предишни години. Когато в Ирак, Афганистан сме имали по батальон, сега имаме рота“, коментира Божинов и допълва, че факторите да сложиш пагон са много, не само заплатата.

Проблем да служат няма да имат в Специалните сили. В това е категоричен генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции. Това е най-новата структура на Българската армия, която през януари до година се очаква да има ново формирование. Чака се и завършването на нов тренировъчен комплекс на полигона „Црънча“. В момента за Специалните сили е обявен конкурс за 27 длъжности, 16 са за парашутисти, 11 за нелетателен състав. Над 60 са кандидатурите, съобщава генерал-майор Матеев.

„При нас огромният процент от тези, които кандидатстват, всъщност не кандидатстват ей така. С тях са водени срещи предварително. Тези, които са летателен състав, бих казал 95 процента от тях предварително - това са хора, които, ако мога са използвам думата, са „вербувани“ за каузата на Специалните сили. Ние така или иначе търсим спортисти, подготвени хора, които са тренирали различни спортове. Хора, които са се занимавали с тежки, сериозни работи преди това. Единственият проблем за повечето от тях е да преминат медицинските изпити, защото те за парашутист са много сериозни. А по отношение на физическата подготовка и останалите изпити по принцип няма проблеми.“

Генерал-майор Явор Матеев пояснява, че от първи юли ще има нужда от нови военни заради структурните промени.

„Ще има може би още няколко вакантни длъжности за войници. Така че надявам се поне 40 човека или повече от тези, които сега кандидатстват, да преминат успешно и медицински стандарти, и физически изпит. Всички да кандидатстват, според мен тези, които преминат изпитите, всички ще бъдат приети“, прогнозира Явор Матеев.

Остава практиката да покаже дали е възможно да дойдат кандидати на горната граница от 40 години.

„Ако покрият необходимите стандарти, защо не? Пък и няма лошо. Ще бъдат единици. Някои от над 35 години, да речем, да стане парашутист. Може би повечето от тях ще кандидатстват на нелетателните длъжности, предполагам. За тези, които ще са в обслужващите и осигуряващите формирования, не в бойните формирования. И ако покрият стандартите за там, които са доста по-ниски като медицински изпити, защо не? В края на краищата, никой не е казал, че вечно трябва да се обвържеш за армията. Трябва да го разберем - в много армии това е един нормален процес войникът да дойде, да сключи договор за три или шест години и да напусне. Да продължи да прави нещо друго. Защо да не дойдат хора, дори на 40 години, които могат да изкарат примерно два мандата спокойно, на служба и след това да продължат развитието си в друга област“, допълва Матеев.

„Плащаме, за да скачате с парашут“, така генерал–майор Явор Матеев изразява накратко  мотивацията да се служи в Спецсилите. Там залагат на факта, че са привлекателни заради адреналина. Освен Специалните сили и Сухопътните войски, армията си търси с конкурси 190 длъжности за Доброволния резерв, 171 за Военноморските сили. Отделно се търсят за 1447 длъжности служители без провеждане на конкурс, за лица, освободени от военна служба. Тези данни обобщава полковник Георги Петков, началник на Централното военно окръжие. Сроковете за подаване на документи все още текат. Съотношението средно по четирима кандидати за място той определя като добро.

Напливът от вдигането на горната граница за постъпване в армията на 40 години тепърва се усеща, коментира полковник Георги Петков.

„Интересът е голям. Наблюдаваме по-голям интерес вече. За съжаление кандидатите, които проявяват интерес, са между 30 и 40 години - хората, които са се възползвали от тази поправка в закона, но пък щом имат желание. Колкото повече кандидати, колкото е по-голям изборът, толкова по-добре и е в интерес на Армията. Във всяка една професия няма възрастни и млади, има можещи и не можещи. Тия които ги определихме като възрастни, мисля, че са опитните, които могат да предадат своя опит. Конкурсите, които се провеждат, пресяват можещите. Не говоря възрастните. Има изпит по физическа подготовка, след като успеят да покрият нормативите, те са можещи“, обобщава Петков. 

Пандемията от коранавируса отложи старта и на тазгодишното издание на кампанията „Бъди войник“, но полк. Георги Петков казва, че това ги е провокирало да търсят и през новите канали - през Интернет. Той цитира данни от анкета, която по време на пандемията е била активна на сайта, даваща представа и за водещите мотиви за постъпване в армията.

„Отчетохме значението на професията за националната сигурност, все пак Армията е такъв инструмент, гарантиращ националната сигурност. Възможностите за кариерно развитие в Българската армия, сигурността на работата и високият обществен престиж на професията. Хората, които се насочват към военната професия, имат различен социално-демографски профил. Част от тях са лица, завършили средно или висше образование, друга част са безработни, за съжаление в по-голямата част. Има и такива, които към момента имат работа, но търсят по-голяма сигурност в армията. За интереса на гражданите, които в момента не са заети с трудова дейност, говори фактът, че около 20% от попълнилите анкетата, публикувана на сайта на Централното военно окръжие, наистина са безработни. Ние обаче в следващите месеци считаме, че ще има по-голям интерес, предвид хората, освободени от работа точно на тези месеци на пандемия“, подчертава Георги Петков.

„Армията е била винаги сериозен работодател“, изтъква още началникът на Централното военно окръжие и признава, че има нужда от по-активна работа с целевите групи. След отпадането на епидемичните мерки календарът на кампанията „Бъди войник“ ще бъде възобновен поне в частта му до края на ноември, надява се полк. Петков.

„Ние няма как да наваксаме това, което сме го пропуснали от началото на годината, но поне това, което остава до края на годината, да можем да го изпълним. Миналата година, между другото, от анкетата, която беше проведена в градовете, където се провеждаше кампанията „Бъди войник“, гражданите споделиха, че за тях е по-добре прекият контакт с военнослужещите, експертите ни. Интересът на самите младежи към техниката, оборудването и екипировката, които бяха представени по време на кампанията, наистина беше голям.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40