Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Записът - задкулисно изнудване или атака срещу националната сигурност

Явор Дачков и Душана Здравкова пред БНР

"Записът трябва да бъде изследван и да бъдат намерени авторите, защото това не е за забавление. Не ми е смешно, че срещу министър-председател на една европейска държава могат да се появят подобен род, да приемем, компромати. Това е посегателство не само срещу неговото добро име и достойнство, но и срещу националната сигурност". Това каза пред БНР юристката Душана Здравкова - един от учредителите на гражданско сдружение „Граждани за европейско развитие на България“, а след това и евродепутат от партия ГЕРБ, във връзка с разпространения запис, за който се предполага, че е на премиера Бойко Борисов. 

Душана Здравкова

Според нея докато продължава серията от компромати - от "Ало, Ваньо" и "Ти си го избра" до актуалния в последните дни - и нищо не се променя, а обществото свиква с тях, нищо в държавата няма да се промени.

"Прокуратурата в България е на ход да защити своето име. Както напоследък е изключително активна и брани имуществото и живота на възрастните хора, като разследва битовата престъпност, така да брани и сигурността и доброто име на министър-председателя", категорична беше бившата съдийка.

"Не знам доколко има професионална почтеност и до каква степен прокурорите са готови да поемат своята отговорност и да поемат тежестта на това, което се случва - нелицеприятно за политици и ръководители в държавата, които трябва да понесат отговорност. Или отговорност да понесат тези, които са съставили този компромат".

Душана Здравкова коментира, че Европейската прокуратура също може да се заинтересува от този запис и дори да го приобщи към другите доказателства по казуса "Къщи за тъщи", защото и в него има реплики, свързани с това.

В предаването "Нещо повече" журналистът Явор Дачков също коментира появилият се запис с глас, за който има подозрение, че е на премиера Борисов:

"Всички записи, които досега са изтекли, с гласа на Бойко Борисов са автентични. Няма нито един фалшив, който да е доказан досега".

Според Дачков и този запис е истински. Той обясни, че твърди това, доверявай ки се на музикантското си ухо:

"Автентичен е. Това е гласът на Бойко Борисов, това е самият Бойко Борисов с неговия неподражаем стил".

Журналистът коментира, че се говори за нещо, което повече от гражданите не знаят, защото не всички са чули записа, и посочи, че ако всички водещи медии в България излъчат този запис като първа новина в емисиите си, премиерът Борисов ще трябва да напусне поста си веднага след края на емисията:

"Такъв запис не би оставил нито един политик на поста му повече от 2 секунди", категоричен беше Явор Дачков.

Явор Дачков

По думите на журналиста този запис е предупреждение към Борисов, което звучи така:

"Знаем, че това няма да те събори, но ако извадим офшорните ти сметки, записите на милионите, които сме плащали като подкупи, тогава ще стане страшно".

Дачков заяви, че гледа на записа като на задкулисно изнудване, на което ставаме свидетели, от което разбираме как се управлява в България.

Журналистът от "Гласове" призова президентът Румен Радев да поиска експертиза на записа в независима лаборатория, която ще бъде много по-силна и с по-голяма тежест, когато излезе от името на институцията на държавния глава.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Душана Здравкова и Явор Дачков в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитър Радев: Приемането на еврото догодина е реалистичен сценарий

Според управителя на БНБ Димитър Радев приемането на еврото догодина остава реалистичен сценарий. Мнението му е изказано в интервю за БТА, в което Радев потвърждава, че е възможно инфлационният критерий да бъде изпълнен до края на настоящата година. На директен въпрос дали догодина е реалистично да въведем единната европейска валута,..

публикувано на 26.06.24 в 21:09
Държавен фонд

Срокът за подаване на заявленията за подпомагане с директни плащания се удължава до 8 юли

Срокът за подаване на заявленията за подпомагане с директни плащания по тазгодишната кампания се удължава до 8 юли, съобщават от Министерството на земеделието.  Промяната е на база извършен анализ, който обхваща подадените заявления и очертаните пощи в електронната система на фонд "Земеделие". Под внимание са взети и постъпилите в..

публикувано на 26.06.24 в 20:57

657 нови случая на морбили през последната седмица в Румъния

В Румъния са регистрирани 657 нови случая на морбили през последната седмица, съобщи Националният институт за обществено здраве, цитиран от Аджерпрес. 18 са смъртните случаи в резултат на заболяването в северната ни съседка от 1 януари 2023 г. За този период са потвърдени близо 20 хиляди случая на морбили във всички региони на страната. Най-много..

публикувано на 26.06.24 в 20:11
Президентът на Кения Уилям Руто

Президентът на Кения оттегля закона за повишаване на данъците

Президентът на Кения Уилям Руто обяви, че ще оттегли новоприетия закон за повишаване на данъците, който предизвика масови протести в цялата страна. По последни данни, при безредиците до момента са загинали най-малко 23 души. В обръщение към нацията президентът Уилям Руто заяви, че няма да подпише законопроекта - ден, след като беше одобрен от кенийския..

публикувано на 26.06.24 в 20:02

Втори случай на лаймска болест в Монтанска област

Жена от ломското село Ковачица се лекува от лаймска болест. Случаят е втори за годината в област Монтана.  През изминалата седмица има и двама болни от хепатит . Жената, разболяла се от лаймска болест, е на 90 години, уточниха от хигиенната инспекция в Монтана. Заболяването се получава след ухапване от кърлеж.  Това е вторият случай на..

публикувано на 26.06.24 в 19:22
Милена Милотинова

Милена Милотинова: Евроинтеграцията на Северна Македония зависи от самата нея

Евроинтеграцията на Република Северна Македония зависи от самата нея .  Коментара направи пред БНР журналистката Милена Милотинова, автор и водещ на предаването "Брюксел 1" по телевизия "България Он еър". " Има Преговорна рамка, с която РСМ трябва да се съобрази и трябва да изпълнява . Има договори с България и Гърция, както и протоколи към тях,..

публикувано на 26.06.24 в 19:03

Женското благотворително дружество в Габрово връчи еднократни стипендии на зрелостници

Женското благотворително дружество в Габрово връчи еднократни стипендии на зрелостници в неравностойно социално положение, завършили с отличен успех. Подкрепа получиха шестима абитуриенти. Пет еднократни стипендии по 500 лева и две по 400 лева връчиха дамите от женското благотворително дружество в Габрово на шестима зрелостници в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00