Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как мерките срещу дезинформацията може да водят към "антидемократичен капан"

Евродепутат: Прокурорското преследване на фармацевти в България е неприемливо

Сергей Лагодински
Снимка: ЕП

Евродепутатът от групата на Зелените/Европейски свободен алианс Сергей Лагодински даде като пример случая с председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова за това как мерките срещу дезинформацията могат да доведат до попадане в "антидемократичен капан":

„Затова криминализирането на информация, за която се твърди, че всъщност е дезинформация за коронавируса, както беше в Унгария, опитът за предотвратяване на истинска информация в медиите, какъвто беше случаят в Полша, прокурорското преследване на фармацевти в България, само защото те искаха да предупредят за възможност за липса на лекарства - всичко това е неприемливо.

Ние не трябва да отстъпваме от нашите стратегически принципи. Като се борим срещу дезинформацията, ние трябва да защитаваме демокрацията, а не да я унищожаваме“, подчерта евродепутатът.

Асена Стоименова

На проф. Стоименова бе повдигнато обвинение от Софийската районна прокуратура и ѝ бе наложена мярка за неотклонение 20 000 лева заради нейни интервюта по БНР и БНТ, в които тя предупреди за възможен недостиг на лекарства заради пандемията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Проф. Асена Стоименова

Фармацевти настояват за снемане на обвинението срещу проф. Стоименова

В отворено писмо към прокуратурата, Министерския съвет, омбудсмана и Министерството на здравеопазването Българският фармацевтичен съюз настоява да бъде прекратено наказателното производство и снето повдигнатото обвинение срещу председателя на..

публикувано на 27.05.20 в 11:15
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Шишков

Арх. Иван Шишков: Политиката ни заприлича на пътищата ни - дупки и кръпки

Нашата политика заприлича на нашите пътища – много дупки и много кръпки . Това каза пред БНР бившият служебен регионален министър арх. Иван Шишков. Според него политиката трябва да излезе от пътищата, а отношението към този процес трябва да е..

публикувано на 14.07.24 в 10:14

На митинг в Детройт Джо Байдън отново потвърди намеренията си да остане в предизборната надпревара

На митинг с избиратели в Детройт президентът Джо Байдън отново потвърди своите намерения да остане в предизборната надпревара за Белия дом. На митинг пред 2000 поддръжници на Демократическата партия Байдън определи себе си като "шампион на народа, който..

публикувано на 13.07.24 в 19:15

Аднан Хускич: На политическо ниво отричането на геноцида в Сребреница не спира

В четвъртък - 11 юли - босненските мюсюлмани отбелязаха с поклонение на мемориалното гробище Поточари 29-ата годишнина от клането в Сребреница, признато от съдилищата на ООН за геноцид срещу местното мюсюлманско население. Повече от 8000..

публикувано на 13.07.24 в 10:42

Бивш наркозависим: Mечтите и целите остават на заден план

Възрастовият праг на зависимите от наркотици пада до 12-13-годишни деца. За негативната тенденция съобщи Валентин Русимов от терапевтичния център за лечение на зависимости "Отвори очи". Центърът се намира във варненския квартал "Виница" и е създаден..

публикувано на 12.07.24 в 09:46

Матю Бойс: Действията на Украйна все още са доста ограничени, нуждаят се от повече свобода

" Атаката върху детската болница беше неочаквана, невероятна, трагична. Това не беше просто трагична и ужасна атака, беше цинична, дори престъпна атака , защото това са невинни хора. Става дума за болница. Това е поредното безумие в една поредица от..

публикувано на 11.07.24 в 11:08
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Закрепи се единството в НАТО

"Това, което виждаме от срещата на върха, е, че се закрепи единството в НАТО . Беше приета обстойна декларация, която посочи пред какви заплахи ще бъде изправен НАТО и какви ще бъдат основните задачи. Отново се подчерта значението на чл. 5, което е..

публикувано на 11.07.24 в 10:10

18-годишният Мариян Давидов от Смолян се нуждае от помощ за лечение в Турция

Между 1000 и 2000 евро на ден са необходими за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян. На 14 юни т.г., момчето замина да се лекува в клиника в Турция и до момента престоят му струва 60 хиляди евро.  Всичко започва в началото на..

публикувано на 10.07.24 в 16:40