Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как общуват със света хората с говорен дефект

снимката е илюстративна
Снимка: архив

Фотографът Ангел Захаринов и психологът Владислав Цеков обединиха сили и правят тениски „Дишай“ в помощ на заекващите у нас. Цеков разказа:

Правим персонално бродирани тениски от 100% органичен памук, но ако разгледаме нещата на по-дълбоко ниво, всъщност създаваме платформа, в която хората могат да се изразят смело пред света и нашето мото е „make a statement“ или, преведено на български: „заеми позиция, изрази себе си“.Точно така се роди идеята да създаваме социалните инициативи. Направи ни впечатление, че България, а и като цяло по света, не се говори достатъчно за важни социални проблеми. Никой не говори за депресия, за паник атаки, за хранителните разстройства и за заекване….

Преди няколко седмици Ангел се свърза с нас - млад и изключително талантлив фотограф, който на 20-годишна възраст вече е снимал най-големите лица в бранша. Той се свърза с нас и каза „Аз заеквам искам да го споделя със света! Искам да се изправя смело и да разкажа историята си!“. Това за нас беше преломният момент, в който знаехме, че можем да създадем нещо истинско, което добавя стойност живота на хората. В продължение на няколко седмици заедно с него се подготвяхме активно за инициативата. Той избра думичката „Дишай“ или на английски “Breathe in” и направихме тениска с този цитат, защото, когато е ходил на терапевти и на логопеди, всички те са му казвали: „Дишай, дишай, дишай“ и, когато му стане трудно и не може да се изкаже, той спира, поема си въздух и просто диша“

Ангел Захаринов сподели, че най-трудно е когато си малък и имаш говорен дефект:

„Като ставаш все по-голям, ставаш по-социален и по-окей с това, че имаш това в себе си, защото ти нямаш и избор. Всъщност имаш и той или да си асоциален, или да седнеш и да кажеш: „Заеквам и това е окей“.

Захаринов и Цеков са направили и видеоклип който разказва личната история на Ангел и пътят му от стеснително дете до превръщането му в човека, който е днес. Двамата ще направят обща платформа, в която хората да общуват помежду си и да търсят общо решение на проблемите, допълни Цеков. В момента в България заекването не се разпознава като някакво нарушение, за което трябва да се отделят публични средства:

„В България няма ясна информация какво трябва да се направи, когато се говори с човек, който заеква. Никой не ти каза къде трябва да отидеш, ако имаш въпроси! Няма една централизирана платформа. Това е просто безумно, защото по статистически данни в България над 70 000 души заекват. Крайно време е да се направи нещо и ние сме тези, които ще направят. Проблемът не е заекването. Проблемът са допълнителните психологични усложнения, които следват от заекването, защото човек се затваря в себе си и се изолира. Той може да изпадне в депресия, може да получи паник-атаки, могат да му минат и самоубийствени мисли заради това…“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46