Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти предлагат преобразяване на паркинга зад Централна баня в София

Централна баня
Снимка: Ани Петрова

Площадът зад Централната баня в София ще бъде преобразен по един от двата проекта - финалисти на млади архитекти - студенти от 4-ти и 5-и курс от Университета по архитектура, строителство и геодезия в София.

Станил Иванов е представител на един от финалните проекти, който предлага на площада да има пейки в работните дни и пазар в почивните.

"Нашето предложение е да вмъкнем в това пространство градска мебел, която да е мултифункционална, да може да се премества и идеята е през делничните дни тя да бъде пространство за почивка, а примерно в събота и неделя да се преорганизира в пазар. Идеята ни е, че рано или късно покрай нов площад идва и търговската функция", каза Станил.

Планът предвижда да се организират различни събития.

"Идеята е да се премахне съществуващият парапет и да поставим скамейки, на които хората да могат да седнат с лице към археологията и това да е един жест към миналото. Предвиждаме също и панорамна информационна табела, която ще се разположи в каптажа. В момента в него не се случва нищо".

Изпълнението на проекта на Станил Иванов ще струва 30 хиляди лева.

Мустафа Хайрлоф е студент по архитектура 5-и курс, вече дипломант в катедра "История и теория на архитектурата": 

"Самият конкурс беше интересен, понеже студентските идеи са винаги доста по-свежи и най хубавото беше, че се дава път на подобни проекти. Ще бъде реално всичко това".

Гергана Иванова също е част от този проект Тя е студентка в 5-и курс.

"Ние искаме да направим нещо, което да работи за всички хора. Мисля, че един пазар би работил както за местните, така, да кажем, и за туристите, за хората от другите квартали. Избрахме функцията пазар, защото интересно е, че на това място в различни периоди във времето е съществувала някаква форма на пазар. Да кажем, преди Освобождението на това място е бил житният пазар на София, а по време на Стара София, когато тук е била Сердика, се е намирала крепостната стена. Много характерно е, че търговци не са се допускали вътре, зад крепостната стена, затова търговската комисия съществува на границата между град и природа, до стената", подчерта Гергана Иванова.

Проектът на студента по архитектура Свилен Николов има друга идея за преобразяване на пространството зад Централна баня.

"Основният замисъл е да покажем потенциалите на това място, да покажем какво може да стане тук, да установим нашите приоритети - пешеходния достъп, социалните дейности, погледа към миналото, към историята, обвързването на настоящето с миналото, установяване на лесна достъпност, пешеходна до всички точки, изграждането на нови социални функции", допълни Николов.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жените с рак на гърдата могат да вдигат тежко, да ходят на плаж, да ядат всичко

Никакво физическо натоварване за онкоболните хора – един от най-разпространените митове у нас, който се дава като лекарска препоръка. С оборването на тази и други препоръки са се заели онкохирургът д-р Ваня Митова и екип от специалисти по физическо натоварване, хранене и психологическа подкрепа на пациентки с рак на гърдата. В петък те..

публикувано на 14.07.24 в 06:39

Във Враца откриха кът, посветен на 155 години от основаването на читалището в града

През седмицата в зала „Нова история” на музея във Враца беше открит временен експозиционен кът, посветен на 155-та годишнина от основаването на Врачанското читалище. Експозицията представя част от богатата история на читалището със снимки, документи и вещи, които се съхраняват в музейните фондове. „Българско читалище въ Враца” е..

публикувано на 14.07.24 в 06:23

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12

Поморие - балнеотуризъм, романтика и спектакъл на птици и кайтисти

Поморие е може би с най-дългата плажна ивица по Българското Черноморие, но това, което го прави уникално, е Поморийското езеро, което е свръхсолена лагуна с лечебна кал. Избрали веднъж Поморие за своята лятна ваканция, след това хората години наред се връщат там. Изобщо градът се променя, но любовта към него остава.  Градът е разположен..

публикувано на 07.07.24 в 15:11
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42