Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Възражения към избора на Съвета за развитие на гражданското общество

Съветът е консултативен орган към Министерския съвет

Снимка: БГНЕС
Четири организации – Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюзът на тракийските дружества в България, Българският туристически съюз и Общобългарският комитет “ Васил Левски“ изразиха възмущението си от процедурата по избора на Съвета за развитие на гражданското общество към Министерския съвет.

В момента там има 14 организации, избрани от над 200 по електронен път, но четирите съюза са категорични, че селектираните неправителствени структури със сигурност не представят голямата част от българското общество.

Кратък срок за провеждане на процедурата, невъзможност да се предоставят документи, правила, писани за класираните в Съвета за развитие на гражданското общество. Това са част от критиките, които Васил Василев от Общобългарския комитет “ Васил Левски“ посочи към новосформираната структура към правителството:

„Почти всички са финансирани от чужбина – както от „Отворено общество“, така и от „Америка за България“, така и от няколко американски фондации, от посолствата на Франция, Великобритания. И доколкото разбираме, те са тези, които са определили критериите за избора. И процедурата беше нагласена да изглежда демократична, но тя беше толкова демократична и праволинейна, колкото е демократична процедурата при избор на обществени поръчки в България“.

Васил Василев поиска правителство да преосмисли позицията си. А ако това не се случи, ще се пристъпи към създаване на алтернативно обединение на близо 30-те хиляди организации, които сега не са представени в Съвета за гражданско общество.

Красимир Премянов от Съюза на тракийските дружества обясни, че до ситуацията се е стигнало след промяна в закона от 2016 година:

„Главният акцент, който ангажира юридическите лица с нестопанска цел беше да не пропуснат периода на нова регистрация в Агенцията по вписванията. На другото някак си не му се обърна внимание. В крайна сметка обаче то се оказа решаващо - защото по модела, който е извършен и  по правилника за функциониране на този съвет се оказа, че след като се произведе този избор, опорочен до безкрайност, и в който, за съжаление 14 организации са представители на финансирани отвън структури и извършват дейност, която не кореспондира с нашите приоритети в националната култура.

В другите държави  - като пример в Съединените американски щати, ще допълня и Русия, подобни организации се наричат чуждестранни агенти. Агенти, които получават финансиране от чужбина и естествено с финансирането зависят в  политиката си и в  поведението си  от чужди приоритети.

Това, което искаме да направи властта -  да направи промяна в нормативната уредба на този въпрос. С промяна в действащия закон, отмяна на някои текстове и  промяна на други, ще се уреди този въпрос“, смята Премянов.

До законодателна промяна към момента е малко вероятно да се стигне.

Само преди дни съдии във Върховния съд на ЕС обявиха унгарския закон срещу неправителствените организации за нарушаващ европейските стандарти. А мерките, насочени към увеличаване на прозрачността при финансирането на организациите, като "дискриминационни и неоправдани“.

Красимир Премянов от Съюза на тракийските дружества обясни, че на този етап би подкрепил мерките, предложени от Антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

В началото на юни председателят на комисията Сотир Цацаров препоръча промени в правилника на Съвета за развитие на гражданското общество. Част от препоръките за промени са продиктувани от изводите на комисията, че правилата за избор на състава на Съвета не осигуряват необходимата гаранция за равнопоставеност и представителност. А така се дава и възможност за вземане и налагане на решения в полза на определена област. Има и нужда „недопускане на конфликт на интереси при разпределяне на средствата, организиране на консултации или други взаимодействия с гражданските организации“.

На изпълнението на това се надяват от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на тракийските дружества в България, Българския туристически съюз и Общобългарския комитет “ Васил Левски“, както други неправителствени организации.

Златан Стойков от Съюза на офицерите и сержантите обобщи:

„Това, което наблюдаваме в страната - този консултативен съвет към Министерския съвет под ръководството на вицепремиера Томислав Дончев, ако си бяха на място през тригодишния мандат, най-вероятно нямаше да имаме корумпирани в такова количество, нямаше да имаме ежедневно грабежи и малтретиране на възрастни хора за 50 лева, нямаше да имаме война по пътищата.

Не като обвинение към ръководството на държавата, но да се преразгледат критериите за избора“, призова Стойков.

За финансирането на проекти Съвета за развитие на гражданското общество към Министерския съвет е предвидил малко над 98 милиона лева.

Репортажа може да чуете и от звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Унгария първа в ЕС купува от руската ваксина „Спутник V“

Русия ще доставя в Унгария ваксината "Спутник V". Това стана ясно на среща в Москва между руския министър на здравеопазването Михаил Мурашко и унгарския министър на външните работи и външната търговия Петер Сиярто.  Споразумението за доставка на руската ваксина е било подписано тази нощ, съобщи пред журналисти Петер Сиярто след среща с Михаил..

обновено на 22.01.21 в 15:32

Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде включен в енергийната система до края на деня

Очаква се до края на деня Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъде включен в енергийната система. Блокът беше аварийно спрян през нощта след задействане на защита на реактора при рутинна процедура. Изключването не е довело до изтичане на радиация или проблеми с електрозахранването. „В 1 часа и 16 минути бе изключен 5-и блок от енергийната..

обновено на 22.01.21 в 15:14
Диана Ковачева

Омбудсманът иска отмяна на матурите за 4-ти и 10-и клас

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието Красимир Вълчев с настояване да бъдат отменени Националните външни оценявания в 4-ти и 10-и клас през настоящата учебна година. Повод за препоръката са жалби и подписки на родители до Ковачева, в които родителите посочват, че учениците повече от 5 месеца се обучават..

обновено на 22.01.21 в 14:56
Сакиб Махмулин

Бивш босненски генерал осъден за престъпления на джихадисти

Бивш генерал от босненската армия бе осъден днес на 10 години затвор, тъй като не спрял убийства и мъчения, извършени от чужди джихадисти, присъединили се към подчинените му войски по време на войната в Босна 1992-1995 г., предаде АФП. Сакиб Махмулин (68 г.) се смята за отговорен за смъртта на над 50 сръбски затворници в районите на Возуча и..

публикувано на 22.01.21 в 14:55

От 4 февруари в училище ще се връщат до 40% от класовете

Завръщането на учениците от 5 до 12 клас в училище ще стане по начин, който ще гарантира минимален риск за здравето на всички граждани. Това увери по време на парламентарния контрол министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той потвърди, че от 4-ти февруари в училище ще се връщат до 40% от класовете: "Като заедно съвместно с Министерството на..

обновено на 22.01.21 в 14:55
Доц. Ангел Кунчев

До края на януари ще се разбере дали в България се разпространява новият вариант на Covid-19

Здравната система в България е много по-подготвена за евентуална трета вълна на епидемията в сравнение с началната фаза. Това заяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ямболското село Бояджик, където заедно със зам.-министъра на образованието Таня Михайлова проведоха среща с учители от региона. До края на месеца ще стане ясно дали в..

публикувано на 22.01.21 в 14:55

„За“ и „против“ отварянето на заведенията в Бургас

В Бургас собствениците на ресторанти се разделиха в мненията си „за“ и „против“ отварянето на заведенията.  Едните твърдят, че ресторантите трябва да останат затворени, защото с наложените ограничения ще работят на загуба, а другите настояват обектите да отворят с аргумент, че ще загубят своите служители, които втори месец са оставени без доходи...

публикувано на 22.01.21 в 14:48