Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Възражения към избора на Съвета за развитие на гражданското общество

Съветът е консултативен орган към Министерския съвет

Снимка: БГНЕС
Четири организации – Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюзът на тракийските дружества в България, Българският туристически съюз и Общобългарският комитет “ Васил Левски“ изразиха възмущението си от процедурата по избора на Съвета за развитие на гражданското общество към Министерския съвет.

В момента там има 14 организации, избрани от над 200 по електронен път, но четирите съюза са категорични, че селектираните неправителствени структури със сигурност не представят голямата част от българското общество.

Кратък срок за провеждане на процедурата, невъзможност да се предоставят документи, правила, писани за класираните в Съвета за развитие на гражданското общество. Това са част от критиките, които Васил Василев от Общобългарския комитет “ Васил Левски“ посочи към новосформираната структура към правителството:

„Почти всички са финансирани от чужбина – както от „Отворено общество“, така и от „Америка за България“, така и от няколко американски фондации, от посолствата на Франция, Великобритания. И доколкото разбираме, те са тези, които са определили критериите за избора. И процедурата беше нагласена да изглежда демократична, но тя беше толкова демократична и праволинейна, колкото е демократична процедурата при избор на обществени поръчки в България“.

Васил Василев поиска правителство да преосмисли позицията си. А ако това не се случи, ще се пристъпи към създаване на алтернативно обединение на близо 30-те хиляди организации, които сега не са представени в Съвета за гражданско общество.

Красимир Премянов от Съюза на тракийските дружества обясни, че до ситуацията се е стигнало след промяна в закона от 2016 година:

„Главният акцент, който ангажира юридическите лица с нестопанска цел беше да не пропуснат периода на нова регистрация в Агенцията по вписванията. На другото някак си не му се обърна внимание. В крайна сметка обаче то се оказа решаващо - защото по модела, който е извършен и  по правилника за функциониране на този съвет се оказа, че след като се произведе този избор, опорочен до безкрайност, и в който, за съжаление 14 организации са представители на финансирани отвън структури и извършват дейност, която не кореспондира с нашите приоритети в националната култура.

В другите държави  - като пример в Съединените американски щати, ще допълня и Русия, подобни организации се наричат чуждестранни агенти. Агенти, които получават финансиране от чужбина и естествено с финансирането зависят в  политиката си и в  поведението си  от чужди приоритети.

Това, което искаме да направи властта -  да направи промяна в нормативната уредба на този въпрос. С промяна в действащия закон, отмяна на някои текстове и  промяна на други, ще се уреди този въпрос“, смята Премянов.

До законодателна промяна към момента е малко вероятно да се стигне.

Само преди дни съдии във Върховния съд на ЕС обявиха унгарския закон срещу неправителствените организации за нарушаващ европейските стандарти. А мерките, насочени към увеличаване на прозрачността при финансирането на организациите, като "дискриминационни и неоправдани“.

Красимир Премянов от Съюза на тракийските дружества обясни, че на този етап би подкрепил мерките, предложени от Антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

В началото на юни председателят на комисията Сотир Цацаров препоръча промени в правилника на Съвета за развитие на гражданското общество. Част от препоръките за промени са продиктувани от изводите на комисията, че правилата за избор на състава на Съвета не осигуряват необходимата гаранция за равнопоставеност и представителност. А така се дава и възможност за вземане и налагане на решения в полза на определена област. Има и нужда „недопускане на конфликт на интереси при разпределяне на средствата, организиране на консултации или други взаимодействия с гражданските организации“.

На изпълнението на това се надяват от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на тракийските дружества в България, Българския туристически съюз и Общобългарския комитет “ Васил Левски“, както други неправителствени организации.

Златан Стойков от Съюза на офицерите и сержантите обобщи:

„Това, което наблюдаваме в страната - този консултативен съвет към Министерския съвет под ръководството на вицепремиера Томислав Дончев, ако си бяха на място през тригодишния мандат, най-вероятно нямаше да имаме корумпирани в такова количество, нямаше да имаме ежедневно грабежи и малтретиране на възрастни хора за 50 лева, нямаше да имаме война по пътищата.

Не като обвинение към ръководството на държавата, но да се преразгледат критериите за избора“, призова Стойков.

За финансирането на проекти Съвета за развитие на гражданското общество към Министерския съвет е предвидил малко над 98 милиона лева.

Репортажа може да чуете и от звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илюстрация: Георги Цветков

Ръст на Covid-заразените в света

Нараства броят на новозаразените с Covid-19 в световен мащаб. Междувременно в Австралия, във втория по население щат - Виктория, който е и епицентърът на инфекции с Covid-19 в страната, бяха отчетени две денонощия без нито един нов заразен. В сряда в столицата на щата Мелбърн ще отворят врати ресторантите и кафенетата.  Русия затяга мерките срещу..

публикувано на 27.10.20 в 11:39
Снимката е илюстративна

И пожарникарите искат увеличение на заплатите с новия бюджет

Пожарникарите настояват за увеличение на заплатите в рамките на новия бюджет. От синдикат Огнеборец заявиха ,че идеята е възнагражденията да се увеличат с над 10%.  Ако не се стигне до споразумение, може да има и протести .  Пожарникарите са на мнение, че предвидените 10% увеличение на заплатите са крайно недостатъчни. Те настояват сумата да бъде..

обновено на 27.10.20 в 11:34

60-80% от очакваните чуждестранни туристи няма да посетят зимните ни курорти

Между 60 и 80% от очакваните чуждестранни туристи няма да посетят зимните ни курорти през този сезон. Заради корона-кризата, прогнозираните загуби от зимния туризъм са около 250 млн. лв., коментира за „Хоризонт“ икономистът Адриан Николов. Чужденците са повече от половината туристи по зимните курорти. Очакваният отлив тази година ще доведе до..

публикувано на 27.10.20 в 11:31

Запълнени са Covid отделенията в болниците в Благоевградска област

Covid отделенията  в шестте  болници  в Благоевградска област са запълнени, медицинските екипи са на ръба на възможностите си. Студенти от факултета по здравни грижи  към Югозападния университет се включват като доброволци  в помощ на  лечебните заведения.  130 са новите случаи на заразени с коронавирус  в областта за последното..

публикувано на 27.10.20 в 11:17

НСТС обсъжда проекта на Бюджет за 2021

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание онлайн, на което социалните партньори ще обсъдят проекта на държавен бюджет за 2021 година, както и проектобюджетите на Държавното обществено осигуряване и Националната здравноосигурителна каса за догодина. Синдикатите, бизнесът и правителството ще разискват и по финансирането..

обновено на 27.10.20 в 11:10

Четирима върховни съдии с коронавирус

Четирима съдии от Върховния административен съд са с положителен резултат за коронавирус. Това каза пред колегите си от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет председателят на съда Георги Чолаков. Той предупреди, че заради увеличаващия се брой на положителни за Covid-19 работата в системата на административното правораздаване се организира все..

публикувано на 27.10.20 в 10:54
Андон Балтаков в СЕМ

Балтаков в писмо до Банов: Провидях противоположните ни схващания

Генералният директор на Българското национално радио Андон Балтаков сподели в социалните мрежи отворено писмо до министъра на културата Боил Банов.  Публикуваме целия текст: "Министерство на културата Уважаеми г-н Банов, Позволявам си да Ви напиша това писмо, защото се опасявам, че в Министерството на културата липсва осъзнаването за..

публикувано на 27.10.20 в 10:32