Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За и против промяна на размера на глобите за нарушителите без маски

Колебание сред депутатите, правителството ще обсъжда темата

| обновено на 24.06.20 в 13:53
Носенето на предпазни маски е зъдължително в градския транспорт - София, 23 юни 2020 г.
Снимка: БГНЕС

Разнобой възникна сред парламентарните групи за това дали трябва да се намали размерът на глобата за граждани, които не носят предпазни маски на местата, определени от здравното министерство.

Според опозицията глобата от 300 лева е непосилна за повечето граждани, а част от управляващите са убедени, че размерът й трябва да се запази.

От ГЕРБ на този етап отказват коментар дали е необходимо преосмисляне на размера на глобата за липса на маска в градския транспорт и други определени от здравния министър затворени пространства, макар именно затова да призова вчера столичният кмет и заместник-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова.

От коалиционния партньор ВМРО обаче са категорични, че глобата от 300 лева трябва да се запази. Д-р Калин Поповски се аргументира:

"Хората трябва да знаят, че маската е важна и тя предпазва и околните, и човека, така че тази глоба трябва да остане. Ще плати глобата и премиерът. Това е наистина един добър пример, че законодателството важи за всички".

БСП и ДПС обаче обърнаха внимание, че размерът на глобата е непосилен за повечето граждани. Депутатът от ДПС Хасан Адемов допусна, че е възможно намаляване на размера й:

"Наказанието е несъразмерно със самото нарушение. Възможно е да се обмисли по-нисък размер на глобата, но по-важното е превенцията".

Депутатът Кристина Сидорова от БСП коментира, че е необходимо намаляване на размера на глобата, макар и не драстично:

"Може би нещо от сорта на 200 лева. По-добре е да бъдат намалени и тези, които наистина получат такава глоба, да могат да я заплатят".

БСП и ДПС обаче определиха като неприемливи аргументите за намаляване на размера на глобите с цел по-добра събираемост.

Депутатите Кристина Сидорова и Хасан Адемов коментираха:

„Това ми звучи малко като: "Ние не можем да си свършим работата".

„Защото какво? Ще съберем пари и какво правим тези пари?“

Дали да се намали размерът на глобата за неносене на маска в обществения транспорт ще се обсъжда в правителството и със здравната комисия в парламента.

Това обяви здравният министър Кирил Ананиев след среща с кмета  на София Йорданка Фандъкова. Министърът е съгласен, че санкция от 300 лева е непосилна  за много от хората:

„Наистина има аргументи за едни по-поносими, но събираеми приходи от глоби, макар че нашата цел не е да събираме приходи от глоби, а наистина хората да спазват мерките, за да не се разпространява коронавирусът“, каза Ананиев.

Здравният министър добави, че разговор ще се води и с ръководството на парламента, тъй като местата на депутатите в пленарната зала са прекалено близко.

"Те имат някаква идея за форми за участие в заседание, форми за гласуване на определени решения, за да се избегне наистина рискът.

Много са близко. Трябва да се измисли организация за присъствие при обсъждане и взимане на решения такава, че наистина да осигури поне някакво отстояване на една седалка между отделните народни представители".

В Народното събрание - 24 юни 2020 г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радев за пожарите: Нека всички да си изпълняват задълженията по закон

Пети ден продължава борбата с огъня в крайграничната община Болярово. Ситуацията вече е под контрол, няма опасност за населените места. Президентът Румен Радев посети Болярово и част от пострадалите села. Радев в Болярово: Все още е време за действия! Има време за доклади и за анализи И днес продължава овладяването на пожара, като в..

публикувано на 20.07.24 в 12:09
Номинираният за премиер от ПП акад. Николай Денков и съпредседателят на формацията Кирил Петков (вдясно).

Петков и Денков излязоха с предложение да се прави въздушен мониторинг за ранно засичане на пожари

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" (ПП) Кирил Петков и председателят на парламентарната група Николай Денков изразиха намерение да се срещнат и предложат на служебните министри на земеделието и транспорта възможността малки самолети да бъдат оборудвани с осем термокамери и така да се прави въздушен мониторинг на България за ранно засичане..

публикувано на 20.07.24 в 12:00

Верижна катастрофа на АМ "Тракия" в посока Бургас

При 147-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София - Бургас има голямо задръстване. Причината е верижна катастрофа на 6 автомобила. Очаквайте подробности!

публикувано на 20.07.24 в 11:34
Весела Чернева

Весела Чернева: Може да получим по-второстепенен еврокомисарски ресор

В момента в Европа текат много важни разговори за следващите 5 години, в които, за съжаление, България не участва . Това заяви пред БНР зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева. За разпределението на еврокомисарските ресори тя коментира: " Може би най-накрая трябва да започнем и ние да мислим, след като всички..

публикувано на 20.07.24 в 11:27

В 7 дисциплини ще участват нашите атлети на Европейските игри за трансплантирани в Лондон

Единайсет българи заминават тази вечер за Лисабон, за да участват в Европейските игри за трансплантирани и диализирани, които ще се проведат от 21 до 28 юли. Нашите атлети ще се състезават в 7 от общо 11 дисциплини, сред които плуване, бадминтон, тенис, лека атлетика.  За първи път трансплантирани атлети заминават като отбор на Европейско..

публикувано на 20.07.24 в 11:11

Блинкън: Иран се приближава към развитието на ключов аспект от разработването на атомна бомба

Иран се приближава към развитието на ключов аспект от разработването на атомна бомба от април насам, когато Израел и неговите съюзници отблъснаха иранските въздушни удари срещу Израел, съобщиха държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и съветникът по въпросите на националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан. На форум по сигурността в град..

публикувано на 20.07.24 в 11:05

Локализиран е пожарът, обхванал село Воден

Големият пожар, обхванал село Воден, е локализиран, съобщи кметът на община Болярово Христо Христов. Ситуацията остава изключително тежка. Много от жителите на селото останаха без покрив, след като огнената стихия погълна къщите им. Радев в Болярово: Все още е време за действия! Има време за доклади и за анализи "В момента има нужда от много..

публикувано на 20.07.24 в 10:48