Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сестри и акушерки вече с право да разкриват практики

Снимка: Асоциация на българските медицински сестри

С последните промени в Закона за здравеопазването медицинските сестри, акушерките, рехабилитаторите и лекарските асистенти вече имат право да разкриват самостоятелни или групови практики, без да се изисква участието на лекари.

Те вече ще могат да извършват здравни и медицински дейности и в домовете на пациентите.

От 10 години чакаме законодателна инициатива, каза председателят на браншовата организация Милка Василева.

“Искаме да се случи това, не защото професионалистите по здравни грижи нямат достатъчно работа и ангажименти, а защото българските граждани имат нужда от това“, каза тя.

Законът не поставя ограничение за броя участници в такива практики, изисква се обаче съответните специалисти по здравни грижи минимум три години стаж в професията.

Репортажа можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Утре очакваме два самолета от Испания, които да помагат за гасене на пожарите

Утре очакваме от Испания да пристигнат два самолета, които ще подпомогнат действията ни за справяне с огнената стихия. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов с публикация във фейсбук профила си.  Готовността на Испания отново да се включи в борбата с огъня у нас е по Механизма за гражданска защита на Европейския съюз...

публикувано на 04.08.24 в 17:59

В 12 часа утре президентът ще приеме ИТН, които връщат третия мандат

Президентът ще приеме представителите на парламентарната група на "Има такъв народ" във връзка с връчения им мандат за посочване на кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Представителите на групата на ИТН, на която бе възложено да посочи кандидат за министър-председател, ще бъдат приети от президента Радев..

публикувано на 04.08.24 в 17:39
На граничния пункт

Въвеждат дезинфекция по всички ГКПП у нас заради риска от чума по дребните преживни животни

България въвежда от утре задължителна дезинфекция на автомобилите на всички гранични пунктове. Мярката е превантивна заради откритите в Северна Гърция огнища на чума по дребните преживни животни. Това стана ясно на извънредно заседание на областната епизоотична комисия в Кърджали с участието на заместник-министъра на земеделието Деян Стратев и..

публикувано на 04.08.24 в 17:12

Пожарът край граничното село Църварица е овладян напълно

Пожарът край кюстендилското село Църварица до границата с Република Северна Македония, който гори от петък, е овладян напълно, съобщи  за БНР директорът на Горското стопанство в Невестино Кирил Иванов. Огънят обхвана площ от 1000 декара гора и бивши земеделски земи, площи с храсти и сухи треви, изгоряха и 5 къщи. Няма пострадали хора...

публикувано на 04.08.24 в 16:56

Министерството на цифровата политика в Кипър: С пълното 5G покритие е достигната европейската цел, поставена за 2030 г.

Кипър вече е постигнал 100% покритие с 5G мобилни мрежи, а до края на следващата година ще има 100% обхват и с мрежи с много висок капацитет (Very high capacity network, VHCN). Това съобщиха от правителството, отчитайки значителния напредък на страната в изпълнението на целите на европейското "Цифрово десетилетие 2030". Кипър постига най-висок ръст,..

публикувано на 04.08.24 в 16:49
Заседание на Областната епизоотична комисия в Кърджали заради случаите на чума по дребните преживни животни в съседна Гърция.

До момента в България няма регистрирано огнище на чума по овце или кози

До момента в България няма регистрирано огнище на чума по овце или кози, обяви директорът на Агенцията по храните (БАБХ) Светлозар Патарински. Той увери, че живи животни не са влизали в България от Румъния и Гърция, където са обявените огнища на заболяването. Увеличава се броят на заразените с чума кози и овце в Гърция, над 14 000 са умъртвените..

публикувано на 04.08.24 в 16:24
Индонезийци държат плакати с надпис:

Дипломатически совалки в Близкия изток, в Израел силите за сигурност са в най-висока степен на готовност

Докато дипломатическите усилия за предотвратяване на широкомащабен конфликт в Близкия изток продължават, Израел се подготвя за вероятен масиран удар от Иран и Ливан след убийствата на политическия лидер на "Хамас" в Техеран и на високопоставен военен от "Хизбула" в Бейрут.  Политическият лидер на "Хамас" беше погребан в Катар Взривоопасна..

публикувано на 04.08.24 в 16:08