Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Даниела Митова: Диабетният макулен едем е свързан със съдова недостатъчност

Снимка: Асоциацията за защита на пациентите

Как да съхраним зрението си, ако страдаме от захарен диабет? Какви стъпки да предприемем, за да предотвратим евентуални усложнения и колко често да се преглеждаме? Отговори дава офталмологът д-р Даниела Митова. БНР е медиен партньор на информационната кампания "Зрението е всичко" на Асоциацията за защита на пациентите

Диабетът е заболяване, чийто съдови прояви започват около 15 години след реалната изява на заболяването. Според най-новите проучвания доста по-рано започва невро-дегенеративен процес, който в последствие отключва съдовите усложнения. Те могат да са във всички органи - сърце, бъбреци, нервна система, крайници, както и в очите

"По отношение на очите съдовите усложнения протичат доста тежко като водят до една инвалидизация на тези пациенти. Започват рано с малки кръвоизливи, които са аларма за настъпващо страдание на тъканите и тези ранни промени могат да бъдат открити единствено при профилактични прегледи на тези пациенти", каза д-р Даниела Митова, офалмолог в Очна клиника „Св. Петка“ във Варна. 

Ранното разпознаване и диагностициране на диабетните усложнения в очите и своевременното лечение целят запазване зрението на пациентите, допълва специалистът.

"Днес разполагаме с много богат арсенал от възможности за повлияване на всички усложнения на диабетната ретинопатия, която е основното усложнение, което диабетът дава в очите. Съществуват и други усложнения като патологична катаракта, като вторична глаукома, като инсулти на зрителния нерв, отново свързани със съдовото заболяване, но основното е диабетната ретинопатия, която протича доста тежко, оставена на естествения й ход." 

Пациентите с диабет от първи тип трябва задължително да бъдат прегледани от офталмолог най-много след 5 години от поставяне на диагнозата, съветва д-р Митова: "Това са обикновено млади хора с инсулинов дефицит, тъй като при този тип диабет началото е ясно, остро, ние знаем кога диабетът е започнал".

Диабетният макулен едем е сред основните причини за намалено зрение при хората с диабет. При забавено лечение може да се стигне и до пълно ослепяване.

"Диабетният макулен едем е свързан със съдова недостатъчност, пропускане на течност през увредените кръвоносни съдове и натрупването й в жълтото петно в макулата, в централната част на ретината, с която виждаме ясно обектите. при това състояние зрението намалява, но отново в ранните стадии на диабетния макулен едем зрението може да бъде слабо намалено. Оставен обаче нетретиран този диабетен макулен едем, той води до трайни промени в жълтото петно, които стават необратими дори при започване на лечение", подчерта д-р Даниела Митова.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как ще бъдат убедени ромите да се ваксинират срещу Covid-19

Здравните медиатори в 12-хилядния ромски квартал "Изток" в Кюстендил са 5 и са постоянно сред жителите. Кварталът беше 25 дни под пълна карантина заради висок брой заболели от Covid-19. По думите на заместник-кметапо социалните дейности в Община Кюстендил Радмила Рангелова ежедневно се търсят решения за намаляване на броя на заразените..

публикувано на 23.06.21 в 21:47

Пред нас е ново предизвикателство - комбинациите между нововъзникващи технологии

Пет български организации официално заявиха готовност да си сътрудничат за развитие на технологиите на изкуствения интелект у нас . “Клъстер Изкуствен интелект България”, Фондация “ЛИБРе”, “Обединено дрон общество”, “Биотехнологичен и здравен клъстер” и „Клъстер за интеграция на нововъзникващи технологии” си подават ръка с цел създаване на..

публикувано на 23.06.21 в 20:21
Дупки в силистренското село Калипетрово

Повече от 30 години улици в село Калипетрово не са ремонтирани

Повече от 30 години няколко улици в силистренското село Калипетрово не са ремонтирани. Жителите недоволстват, но от общинската управа отговарят, че предстои изпълнението на проект за канализация, а след това и асфалтиране.  Изронен асфалт, камъни, прах - това е ежедневието по улица „Руен“ от години. С всеки изминал ден дупките стават..

публикувано на 23.06.21 в 18:01

Зрелостници от Украйна и Молдова не успяха да положат онлайн изпита по български език

Дванадесетокласници от български произход от Украйна и Молдова сигнализират за сериозни проблеми, съпътствали онлайн изпита за владеене на български език. За първа година този тест се провежда в електронен формат . Още по време на пробните изпити са били регистрирани сигнали от преподаватели и родители, че платформата не работи добре...

публикувано на 23.06.21 в 07:44

Преслав Райков: Икономическият шок предстои в Европа

Американската икономика има резерв още няколко месеца да абсорбира покачване на инфлацията, заяви в 16-тия брой на подкаста „На всяка цена“ финансистът Преслав Райков , който следи отблизо дейността на централните банки. По думите му в момента инфлацията расте заради проблемите по веригите за доставки и поскъпването на суровините в..

публикувано на 22.06.21 в 15:33

Полярният мечок Миша и пандата Маша ще радват децата в "Магичен цирк"

В рамките на летните месеци от "Stars of the magic" са подготвили изцяло иновативен спектакъл наречен "Магичен цирк" , който ще се покаже в няколко по-малки града на България.   Представлението вече беше представено в град Пещера. Предстои спектакълът да се играе пред публика и в Приморско, Роман, Ябланица, Килифарево, Златарица, Смолян..

публикувано на 22.06.21 в 15:15
Събор на овцевъдите

Овцевъди се събраха на събор

Кукери от Разлог прогониха злите сили и дъжда при откриването на деветото издание на Националният събор на овцевъдите , който се проведе край Петропавловския манастир до Лясковец. Повече от хиляда чистопородни животни показват фермери от цялата страна, а под мотото „Български храни от български суровини“ се предлага изобилие от кисело мляко,..

публикувано на 22.06.21 в 14:30