Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК не коментира арестите на служители на МВР у нас

Кристиян Виганд
Снимка: ЕК

Говорителят на Европейската комисия Кристиян Виганд отказа да коментира арестите на началника на отдела за борба с наркотиците в ГДБОП Цветан Панков и други двама служители на МВР заради подкуп.

На въпрос дали това може да се отрази на мониторинга на страната ни по Механизма за сътрудничество и проверка Виганд отговори:

„В контекста на механизма за сътрудничество и проверка ние не коментираме индивидуални случаи, но гледаме общата картина, както и предприетите действия от страна на българското правителство за изпълнение на препоръките. Нека припомня, че в последния доклад по механизма Комисията установи, че напредъкът на България е достатъчен спрямо поетите от нея ангажименти при присъединяването ѝ към ЕС. В същото време ние ясно показахме, че България трябва да гарантира по-нататъшното осъществяване на необходимите реформи. В допълнение, преходът към новия механизъм за върховенството на закона ще даде възможност на Комисията да продължи наблюдението за това как България ги изпълнява“.

Новият механизъм трябва да обхване всички страни членки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивал за съвременно българско детско и младежко кино започва в София

Започва първото издание на Фестивала за съвременно българско детско и младежко кино, организиран от Sofia Summer Fest. В рамките на пет уикенда от 16 ч. ще бъдат излъчени 10 съвременни български детски и младежки филми в Южен парк II, зад музея “Земята и хората” в София. Входът за деца и младежи до 18 години е свободен. Евелина Стоянова с още..

публикувано на 20.07.24 в 10:26
Симеон Гаспаров

Симеон Гаспаров: Победата на Тръмп може да бъде една от най-големите в историята

" Тръмп тръгва като една армада. Не виждам изобщо някой да го спре ". Това заяви пред БНР Симеон Гаспаров - журналист и писател от Чикаго. Той отбеляза, че вижда много голямо обединение на републиканците . А закандидата за вицепрезидент - Джей Ди Ванс, коментира: "Това, което направи Тръмп, от негова гледна точка е може би много..

публикувано на 20.07.24 в 10:22

Среща на Младежкото ДПС в Бургас

В Бургас се провежда среща на Младежкото ДПС.  На нея ще се вземат решения за справяне с проблемите в партията. Преди началото на форума председателите Ибраим Зайденов и Танзер Юсеинов заявиха, че Младежкото ДПС не се приема отделно от партията.  На срещата присъстват всички областни председатели и централния оперативен съвет на..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Балкански жеги, Доналд Тръмп и футболни страсти - обзор на събитията от седмицата

След стрелбата срещу него, на която реагира със завидно самообладание, бившият американски президент Доналд Тръмп изглежда все по-вероятен бъдещ. Балканите и други части на Европа се задъхваха от непоносими жеги. Правителството в Скопие обяви кризисна ситуация за следващите седмици заради големия брой пожари и горещата вълна. Пристигна..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Радев в Болярово: Все още е време за действия! Има време за доклади и за анализи

Президентът Румен Радев посети една от тежко засегнатите от пожари общини - Болярово. Той благодари на пожарникарите, военнослужещите, горските служители, стотиците доброволци и местната власт за това, че  не са допуснали загуба на човешки живот. "Оттук нататък е изключително важно да продължи да се локализира пожарът, да се потушат всички..

публикувано на 20.07.24 в 10:06

Овладени са двата пожара в Кюстендилско

Овладени са двата пожара в Кюстендилско, които възникнаха през седмицата - в района на с. Ваксево-Фролош, община Невестино, който засегна около 250 декара иглолистна гора, и при с. Червена ябълка, на границата със Северна Македония, където са засегнати около 600 декара бивши земеделски площи, треви и храсти и около 10 декара широколистна гора...

публикувано на 20.07.24 в 09:56

Д-р Ивана Николова: По-млад и свеж кандидат може да докара победа за демократите в САЩ

" Цяла седмица слушахме как Тръмп едва ли не е нов човек след опита за убийство . Реално в първия половин час беше малко по-различен - говори за случилото се, как го е изживял, говори за обединение. В следващия един час беше типична реч на Тръмп – разделителна, накъсана, с лични атаки срещу демократите, каквато уж нямаше да има. Метаморфоза..

публикувано на 20.07.24 в 09:55