Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържаните от ГДБОП са рекетирали престъпници поне от 3 години

| обновено на 28.06.20 в 14:51
Говорителят на главния прокурор Сийка Милева
Снимка: БГНЕС

Поне три години е действала групата за подкупи в ГДБОП, обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

Според директора на Дирекция "Вътрешна сигурност на МВР Стефан Банков обаче сигнали, че шефът на отдел "Наркотици" в ГДБОП Цветан Панков и ръководителят на сектора за борба с наркотиците Кирил Ванков са искали подкуп, има още от 2014 година. 

В резултат на престъпната дейност на разследваните антимафиоти са били провалени редица разследвания у нас и в чужбина. Тепърва ще се изяснява колко са те, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева: 

"Първото направление е било получаването на подкупи от групи, които са се занимавали с наркоразпространение и наркотрафик да не бъде възпрепятствана тяхната престъпна дейност, така нареченото "осигуряване на чадър". Второто направление било получаването на подкупи с цел неутрализирането на конкуренти в незаконния наркопазар в страната. В тези случаи след получаване на подкупи от страна на началниците при ГДБОП е започвало образуването на оперативни дела и преписки срещу конкретни лица. Третото направление е предоставянето на предварителна изпредварваща информация за предстоящи действия по разследването и задържания от правоохранителните органи".

В резултат, обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева, са били провалени редица наказателни производства у нас и в чужбина. Авторитетът на страната ни е бил пред срив.

Разследването срещу Панков и Ванков е започнало по сигнал на гражданин, който бил изнудван години наред. Панков и Ванков - заедно с други двама души , са обвинени за участие в престъпна група за искане и получаване на подкупи,  действала от началото на 2017 година.

Банков и Милева посочиха, че  акцията  е безпрецедентна и обясниха, че реализацията е била изключително трудна заради уменията, натрупани от Цветан Панков и подчинения му Кирил Ванков като антимафиоти:

"Те използваха така наречените „преки телефони“, както и интернет приложение в своята комуникация. Избираха място за предаване на подкупите, което може да бъде изчистено с оглед евентуалното проследяване от лица или служители на МВР", обясни Сийка Милева

"Изключително нагло и арогантно, безпрецедентно поведение на бившия началник на отдела за борба с наркоразпространението, който не се спираше пред нищо, за да поиска, за да изнудва, за да манипулира, създавайки привидно неразбирателство с неговия подчинен служител - началник на сектора. Общо казано, единият създаваше проблеми на престъпния свят, другият се срещаше с тях и искаше парите", каза Банков.

Прокуратурата  поиска постоянен арест за Панков, Ванков и  Василена Фикирлийска, която е третият задържан при операцията служител на МВР. Четвъртият обвиняем за участие в престъпна група за искане и получаване на подкупи е на свобода срещу парична гаранция.

Съдът реши да остави Панков и Ванков ,,под стража", а Фикирлийска - без мярка за неотклонение. 

Прокуратурата даде брифинг по повод неутрализирането на ОПГ с участието на ръководни служители в ГДБОП. В брифинга участваха говорителят на главния прокурор Сийка Милева, наблюдаващият досъдебното производство прокурор Георги Николов и директорът на Вътрешна сигурност на МВР Стефан Банков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ваканциите на учениците: Възможни са съществени промени от първоначалния вариант

Очаква се решението на МОН за това кога и колко ще почиват учениците през новата учебна година. От ведомството вече публикуваха за обществено обсъждане графика за учебното време. Това обсъждане приключи и в момента се обобщават постъпилите становища и предложения на заинтересованите страни. След това предстои издаването на заповед за окончателно..

публикувано на 29.08.24 в 15:14

Изследване: Одобрението към ЕС и НАТО расте, към Русия - намалява

" Има консолидация около идеята за принадлежността на България към ЕС и НАТО, които се одобряват, даже одобрението расте през 2024 г. ".  Това заяви пред БНР социологът Вероника Димитрова от Фондацията за хуманитарни и социални изследвания, която заедно с "Алфа Рисърч" направи проучване за руската пропаганда у нас.  "Въпреки бума на..

публикувано на 29.08.24 в 10:17

"Евробокс" ви среща с посланика на Израел Н. Пр. Йоси Леви Сфари

В първия ден на "Банско джаз фестивал" изява имаше триото на джаз китариста Мишел Сажрауи от Назарет. За концерта в Банско пристигна и посланикът на Израел в България - Негово превъзходителство Йоси Леви Сфари. Това беше и поводът за гостуването му в предаването “Евробокс” за европейска музика на програма "Хоризонт".  Културните..

публикувано на 29.08.24 в 08:27

Ангел Престойски: Всеки в тази държава може да ползва вода колкото си иска без да я плаща!

Над 410 населени места у нас с 420 хил. жители са на воден режим, а други 456 изобщо не знаят какво е това водоснабдяване и канализация. Над 50% от водата се губи по мрежата заради течове от остарелите тръби или кражби. Това са малка част от констатациите, които направиха от "Зелено движение".  Пред БНР председателят на Съюза на ВиК операторите и..

публикувано на 28.08.24 в 15:32

"Школо": Не са водени разговори с нас за наредбата за е-дневниците

Подготвяме се за началото на учебната година. Отворени сме за диалог по всяка тема . Насреща сме да коментираме какво ще е най-добро за българското образование, за да върви напред.  Това заяви пред БНР Любомир Ваньов - изпълнителен директор на системата "Школо", която администрира по електронен начин дневниците в българските училища. В..

публикувано на 28.08.24 в 10:04

Потушен е пожарът в района на варненското село Тополи

Потушен е пожарът, който възникна днес в местността Клисе баир в района на село Тополи край Варна.  Огънят обхвана сухи треви, няма опасност за населеното място. Пожар край варненското село Тополи в местността Клисе баир    

публикувано на 27.08.24 в 20:55
проф. Иван Желев

Проф. Иван Желев: Целта на разкола в УПЦ е да се завземат огромни църковни имоти

Не мисля, че има в какво да бъде обвиняван патриарх Даниил за изказването. Той не е направил официално изявление, той  е говорил от амвона в църквата "Св. Иван Рилски" в Перник като глава на БПЦ. Това каза богословът проф. Иван Желев, бивш директор на дирекция „Вероизповедания“ в интервю пред БНР по повод изказването на главата на БПЦ за..

публикувано на 26.08.24 в 18:05