Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един от отличниците на випуск 2020: Човек трябва сам да търси пътя си

Добрин Бараков
Снимка: Латинка Светозарова

Официалното връчване на дипломите събра възпитаниците на Математическата гимназия „Гео Милев“ в Плевен. Първенецът на випуска - Добрин Бараков, е един от седемте отличници с пълни три шестици на държавните изпити в българските училища тази година.

За първи път учениците от випуск 2020 не са заедно при връчването на дипломите в училищния двор. "Мегейците", както наричат всеки завършил Математическата гимназия „Гео Милев" в Плевен, спазиха стриктно указанията - влязоха от един вход, а от друг - родителите. Класовете бяха разделени и за всеки беше определено различно време за влизане.

Трима от завършващите са получили пълни шестици на държавните зрелостни изпити. Това са Павла Манова, Даниел Халачев и Добрин Бараков.

Освен отличните постижения на тримата ученици, отлични са и постиженията на всички останали зрелостници, коментира Ирена Борисова, дългогодишен директор на Математическата гимназия „Гео Милев" в Плевен. 

Добрин Бараков, Ирена Борисова

"Освен това не само оценките говорят за хората, а това, което те са правили в годините и аз съм убедена, че тези резултати ще им помогнат и за високи постижения, след като завършат училището, тъй като нашето училище е елемент от тяхното развитие", подчерта Ирена Борисова.

Постижението на Добрин Бараков ще остане в историята на училището с факта, че е първият ученик с три пълни шестици от държавните зрелостни изпити. Добрин Бараков коментира, че успехът му е резултат от много труд и упоритост през годините: "Аз го приемам спокойно, приемам го като логичен завършек на всичко", отбеляза той.  

Добрин Бараков признава, че е амбициозен. Ще учи математика и физика в университет във Великобритания и е убеден, че: "човек трябва сам да търси пътя си."

Класният ръководител на Добрин Бараков - Веска Апостолова коментира, че високият резултат на ученика се постига с много желание за знание, за развитие и израстване: "Постоянство, желанието за собственото му израстване е това, което го води във всичко това."

Репортажа можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Яна Алексиева: "Училище за надежда" е филм и за съвременните будители

На 1-ви ноември в кината тръгва филм за едно необикновено училище , в което детските мечти се сбъдват.   Идеята за  "Училище за надежда"  е на Яна Алексиева и Симеон Цончев, които от дълги години се познават с основателите на училището във великотърновското село Русаля за деца в неравностойно положение -  бившите актьори Анимари Димитрова и Златко..

публикувано на 08.10.24 в 18:58

Спортен празник "Игри по правилата" се проведе в 96-та детска градина в София

Спортен празник "Игри по правилата" се проведе в 96-та детска градина "Росна китка" в София. Той е посветен на Европейския ден на спорта в училище и е традиционен за детската градина. Присъстваха и официални гости : Александър Иванов – заместник кмет на Район Искър в отдел образование и екология, Кета Радилова и Гергана Йорданова– представители на..

публикувано на 07.10.24 в 11:48
Празника на реколтата и сетивата в село Горна Бела речка

Празник на реколтата и сетивата в село Горна Бела речка

Задуха вятър, заваля дъжд и стана студено. Есента е тук и ни напомня за себе си с промяната във времето, с падането на листата, с есенните плодове и зеленчуци. Цветно, красиво и уютно. Поемаме в посока Северозападна България. Пътят до там е час и четиресет минути от столицата и само на половин час от Монтана и Враца.  Поканени сме на Празника на..

публикувано на 06.10.24 в 17:22

Къде бабите учат внуците на плетки, а те тях на социални мрежи?

Във великотърновското село Леденик бабите започват да учат внуците на плетки, бродерия и кулинария, а децата ще въведат възрастните в света на компютрите и социалните мрежи. Опитът на зрелостта и стремежът за любопитство на младостта се събират от сдружението "Европейско развитие за село Леденик". Първите занимания са тази събота..

публикувано на 05.10.24 в 10:05

Как се прави кулинарният специалитет горнооряховско гърне по 150-годишна рецепта?

В Горна Оряховица започна първият фестивал на горнооряховското гърне . Това не е глинен съд, а ястие от телешки жили и заедно с горнооряховския суджук е сред запазените кулинарни емблеми на железничарския град.  Възстановки, дефилета с народни носии, фолклорни концерти и 100 гърнета с телешки жили, приготвени от майстор готвачи, ще има..

публикувано на 05.10.24 в 09:25
Музей на невинността в Истанбул, намиращ се в истанбулския квартал Бейоглу

„Няма минута, в която да не мисля за нея“: Музей на невинността в Истанбул

Когато написаните думи оживяват в реални предмети от ежедневието… Добре дошли в Музея на невинността в Истанбул . Мястото разказва историята от едноименния роман на носителя на Нобел за литература Орхан Памук. Още с прекрачването на прага на боядисана в бордо къща в истанбулския квартал Бейоглу, посетителите попадат в света..

публикувано на 04.10.24 в 16:50
Цветана и Николай Милчеви

Цветана и Николай Милчеви: Учителството е изпитание!

"Да си учител е голямо изпитание и голяма мъка!“ – това каза в ефира на "Нощен Хоризонт" учителят, поет и писател Николай Милчев. "Това, което много ми тежеше в училище е формалността", заяви от своя страна Цветана Милчева. Двамата са пенсионирани учители по български език и литература. Николай Милчев е още поет и писател. "Не са много годините,..

публикувано на 04.10.24 в 14:18