Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Един от отличниците на випуск 2020: Човек трябва сам да търси пътя си

Добрин Бараков
Снимка: Латинка Светозарова

Официалното връчване на дипломите събра възпитаниците на Математическата гимназия „Гео Милев“ в Плевен. Първенецът на випуска - Добрин Бараков, е един от седемте отличници с пълни три шестици на държавните изпити в българските училища тази година.

За първи път учениците от випуск 2020 не са заедно при връчването на дипломите в училищния двор. "Мегейците", както наричат всеки завършил Математическата гимназия „Гео Милев" в Плевен, спазиха стриктно указанията - влязоха от един вход, а от друг - родителите. Класовете бяха разделени и за всеки беше определено различно време за влизане.

Трима от завършващите са получили пълни шестици на държавните зрелостни изпити. Това са Павла Манова, Даниел Халачев и Добрин Бараков.

Освен отличните постижения на тримата ученици, отлични са и постиженията на всички останали зрелостници, коментира Ирена Борисова, дългогодишен директор на Математическата гимназия „Гео Милев" в Плевен. 

Добрин Бараков, Ирена Борисова

"Освен това не само оценките говорят за хората, а това, което те са правили в годините и аз съм убедена, че тези резултати ще им помогнат и за високи постижения, след като завършат училището, тъй като нашето училище е елемент от тяхното развитие", подчерта Ирена Борисова.

Постижението на Добрин Бараков ще остане в историята на училището с факта, че е първият ученик с три пълни шестици от държавните зрелостни изпити. Добрин Бараков коментира, че успехът му е резултат от много труд и упоритост през годините: "Аз го приемам спокойно, приемам го като логичен завършек на всичко", отбеляза той.  

Добрин Бараков признава, че е амбициозен. Ще учи математика и физика в университет във Великобритания и е убеден, че: "човек трябва сам да търси пътя си."

Класният ръководител на Добрин Бараков - Веска Апостолова коментира, че високият резултат на ученика се постига с много желание за знание, за развитие и израстване: "Постоянство, желанието за собственото му израстване е това, което го води във всичко това."

Репортажа можете да чуете от звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силвена Христова: Да се промени нормативната уредба за децата с Даун

От фондация "Живот със синдром на Даун" настояват за промяна в нормативната уредба за медицинската експертиза, касаеща децата с генетични аномалии. Искането е отправено до Министерство на труда и социалната политика, Министерство на здравеопазването, Омбудсмана на Република България и парламентарната комисия по здравеопазване.  През юли 2018..

публикувано на 09.07.20 в 16:18

Труден сезон за Самоводската чаршия

Една от туристическите атракции във Велико Търново е емблематичната Самоводска чаршия. Месеци след като бяха затворени заради епидемията, вече работят една трета дюкяните, но улицата на занаятите пустее. Туристи няма, а хората, които творят изкуство там, са на ръба на оцеляването.  Ателието на художника Красимир Кръстев е в началото на..

публикувано на 08.07.20 в 16:33

Национален пленер по живопис за художници с увреждания в Ловеч

В Ловеч беше открит 14-ият традиционен национален пленер по живопис за художници с увреждания  „Синя зона“. По традиция художниците, които са от цялата страна, рисуват своите картини в Янковата къща в града, където се представят и самите изложби. Тази година заради противоепидемичните мерки изложбата е подредена в центъра на Ловеч, в..

публикувано на 08.07.20 в 11:53

В класната стая посред лято - първолаци наваксват пропуски в онлайн обучението

В средно училище "Христо Ботев" във Враца организираха занимания за първокласници, които са отбелязали пропуски по времето на дистанционното обучение. Заниманията започнаха в средата на миналия месец и ще продължат до края на тази седмица. Провеждат се по четири учебни часа на ден - два часа математика и два часа български. Децата идват с..

публикувано на 07.07.20 в 13:40
Радиотелескоп в Германия

Заслушани в Космоса

Платформата Ratio.bg организира тази вечер онлайн среща с учени, които ще разкрият красотата на нощното небе . „Ако наблюдаваме Космоса в радиовълни, Слънцето не е толкова ярко и затова можем да видим по-ясно мистични обекти като черни дупки, зараждащи се нови звезди и планетарни системи, дори как си взаимодействат някои галактики",..

публикувано на 07.07.20 в 11:25

Стефан Иванов: Да се захванем с нещата, които можем да променим

Не се учим от грешките си. Набиват се на очи неприятни повторения в историята, на липса на исторческа, соцална, човешка и политическа поука и затова повторенията се натрапват все по-болезнено. Това каза в предаването „Хоризонт за обед“ поетът Стефан Иванов за пиесата си “Същият ден”, която утре ще се играе на живо в пространството на Театрална..

публикувано на 06.07.20 в 16:03

Когато семейните спомени се превърнат в изкуство

Двойки творци далеч от родните им места създадоха общи произведения в рамките на онлайн изложбата „Отвъд различията“ . Проявата е инициатива на Агенцията на ООН за бежанците. От 20 юни се представят общите творби на артисти от България, Сирия, Ирак, Иран и Афганистан. Участват общо 6 двойки, във всяка от които се включва по един българин и..

публикувано на 06.07.20 в 14:48