Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигитални номади се събират на фестивал в Банско

| обновено на 29.06.20 в 15:15
Снимка: Кети Тренчева

Дигитални номади от цяла Европа се събират на фестивал в Банско, който ще продължи цяла седмица.

Предприемачи, проект мениджъри и IT-специалисти вече пристигнаха в курорта, за да представят предимствата на споделените работни пространства и да се забавляват

Инициативата е на Матиас Цайтлер, който е създал четири coworking офиса у нас: 

Идеята на фестивала е да празнуваме този номадски начин на живот и, разбира се, за нас е много важно да се забавляваме, тъй като хората след цялата тази суматоха с Covid, имат нужда от забавление, затова отиваме на рафтинг, планинско колоездене, горещи минерални извори“.

Първоначалната идея била във фестивала да участват над 500 фрийлансъри, но Covid-кризата намалила броя им до 60.

Това обаче е само стъпка към по-големия проект на Матиас Цайтлер:

Да създам един бизнес парк, тъй като в момента имаме много фрийлансъри и предприемачи, които работят самостоятелно, но искаме да привлечем и бизнеси, които да дойдат в Банско“. 

Докторът по международен туризъм Мария Стоянова също е дигитален номад. Работи за голяма международна мрежа, обединяваща над 60 хиляди туристически компании в целия свят, и усетила е на първа линия как се срива туристическата индустрия: 

„Беше много тежко, тъй като получавахме писма от хора, които е трябвало да затворят бизнесите си, да съкратят персонала... Стресиращо е да чуеш как хора губят работа... Хубавото е, че през последните седмици са наблюдават наченки на възстановяване, на нови идеи“. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Повишават цените на близо 600 лекарства в Гърция

Министерството на здравеопазването в Гърция обяви, че се повишават цените на близо 600 лекарства с цел да се избегне дефицит в аптеките. Нови цени на 580 лекарства публикува Министерството на здравеопазването. Здравната каса ще плати  повече 60 милиона евро, а пациентите ще доплащат повече 30 милиона евро. Повишават се цените на..

публикувано на 31.07.24 в 12:08
Тимур Халилов

Халилов за твърденията на Пеевски: Представлява единствено собственото си мнение

В кулоарите на НС депутати, подкрепящи Ахмед Доган, определиха като внушения думите на Делян Пеевски за намеса на президента в работата на парламента. Независимият депутат Тимур Халилов заяви: "Несъстоятелни внушения на човек, който е уведомен от почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган; човек, от който е снето доверието от всички областни..

публикувано на 31.07.24 в 12:06
Димитър Главчев

Главчев благодари за помощта за пожарите, която България получава по линия на ЕС

Служебният премиер Димитър Главчев благодари за помощта, която България получава по Механизма за гражданска защита на ЕС. Главчев подчерта, че няма страна, която сама да се справи с такъв размер на огнено бедствие: "Сложна и променлива е обстановката. И вчера, и днес два самолета от Франция – първо бяха над Славянка, после се преместиха на..

публикувано на 31.07.24 в 11:55

Протест на винопроизводители в Поморие срещу нови изисквания на финансовото министерство

С автошествие с трактори, комбайни и товарни камиони лозари и винопроизводители от Поморие протестираха срещу нови изисквания в наредба на финансовото министерство. Според промените лозарите се задължават да претеглят събраното грозде още в лозовите масиви, а след това в реално време да подават електронна декларация с информация за..

публикувано на 31.07.24 в 11:33

Жителите на село Драганово на протест, искат водопровод

Жителите на село Драганово излязоха на протест и затвориха моста към населеното място. Недоволството е срещу неяснотата от Министерството на регионалното развитие ще получи ли Община Горна Оряховица 17 милиона лева за нови водопроводи на селото, което през лятото достига три хиляди жители и е на драстичен воден режим. Предстои ремонт на главния път,..

публикувано на 31.07.24 в 11:31
Даниел Петров; Снимка: Пресцентър на Възраждане

Възраждане: Земеделците не получават т. нар. "украинска помощ" заради риска от увеличение на бюджетния дефицит

Земеделските стопани не получават обещаната от кабинета "Денков" помощ в размер на 317 млн. лв. заради риск от увеличение на бюджетния дефицит, което е едно от условията за приемането ни в Еврозоната. Това обяви в декларация от парламентарната трибуна Даниел Петров от "Възраждане": "Става въпрос за така наречената "украинска помощ" за справяне..

публикувано на 31.07.24 в 11:25
Людмила Петкова

Людмила Петкова: Има риск второто плащане по ПВУ да не бъде в пълен размер

Има риск второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост на стойност 653 милиона евро да не бъде получено в пълен размер. За това предупреди служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова от парламентарната трибуна по време на изслушване по темата. Причината е, че страната все още не е изпълнила няколко от..

публикувано на 31.07.24 в 11:05