Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Евродепутатът Илхан Кючюк: Пътуването това лято ще е сложно

Илхан Кючюк
Снимка: ДПС

На 30 юни Съветът на Европейския съюз утвърди незадължителен списък на "сигурните" чужди държави, чиито граждани ще могат да бъдат допускани от 1 юли през външните европейски граници. Пътниците от държавите извън списъка ще бъдат допускани в ЕС, ако са граждани на страна от Общността или семейството на такъв гражданин, ако имат право на постоянно пребиваване в ЕС, ако работят в ключова област. Границите на страните в Европейския съюз остават затворени за граждани на Съединените щати, Русия и Турция, реши Европейският съвет.

Европейската комисия може да дава указания, тя не може да налага правила, коментира пред БНР евродепутатът Илхан Кючюк, член на комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент.

"Указанията на комисията бяха много ясни - отварят се границите, но до голяма степен решението е в ръцете на националните власти, защото те разполагат с подробна и аналитична информация за епидемиологичната обстановка между отделните държави. По-притеснителното е следното - Комисията дава определени насоки, Съветът ги гласува, от друга страна държавите членки предприемат съвсем различни насоки и тук говоря изцяло за Западните Балкани. Комисията до голяма степен поощрява пътуването в страните в Западните Балкани, от друга страна отделни държави членки имат различно мнение, наблюдавайки най-вече по новините случващото се в тези държави", подчерта Кючюк в предаването "Хоризонт до обед". 

От 1 юли влизането в Гърция от България ще е възможно само през граничен пункт "Кулата - Промахон" с попълване на специален онлайн формуляр 48 часа преди пътуването. Мярката е част от предприетите досега от правителството в Атина мерки за борба с коронавируса.

"Определено ще бъде сложно през това лято заради непредвидимостта както на здравните последствия на кризата, така и на икономическите последствия, затова всяка национална държава се опитва да защити до голяма степен собствения си интерес. Видяхме, че в началото на кризата този подход не проработи. Точно обратното - той беше контрапродуктивен. Всяка една държава се опита чрез конкретни национални мерки да реши определен национален проблем и затова нашият призив при изхода от кризата или поне на този етап от нейното развитие е следното - да има общ подход, който да не се основава на дискриминация и национално затваряне", допълни евродепутатът Илхан Кючюк. 

На 15 юни Европейската комисия стартира Re-open EU, уебплатформа, съдържаща важна информация във връзка с безопасното подновяване на свободното движение и туризма в Европа. За да се помогне на хората уверено да планират пътуванията и почивките си, на платформата ще се предоставя информация в реално време за границите, достъпните транспортни средства, ограниченията за пътуване, мерките в областта на общественото здраве и безопасността - физическо дистанциране или носене на маски, както и друга практическа информация за пътуващите.

Интервюто на Таня Милушева с Илхан Кючюк можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Авария към парк „Бачиново“ над Благоевград

Благоевград се изправя пред сериозен проблем с водоснабдяването

Населението в един от най-водоснабдените райони на България се изправя пред сериозен воден проблем. В Благоевградска област има 10 планини, но ВиК мрежата е пред разпад.   Благоевград е една от трите области, които са лишени от възможността за европейско финансиране във ВиК инфраструктурата заради изискването всички общини да са във водната..

публикувано на 11.08.20 в 17:30
Стефан Манов

Стефан Манов: Промяната на Изборния кодекс е опит за отлагане на машинното гласуване

"Пътят да се променя Изборния кодекс е просто начин отново да се отложи и премахне машинното гласуване." Това каза пред БНР Стефан Манов от Обществения съвет към Централната избирателна комисия. „Опитите да се дискредитира възможността за осъществяване на честни избори са патетични, те са просто жалки“, коментира Манов в предаването "Преди..

публикувано на 11.08.20 в 11:02
Христо Панчугов

Христо Панчугов: След споменаването на Маджо всички отново са на амбразурите

„ В момента отново всички са на амбразурите – едните привиждат в това тежък сценарий, а другите са се заели сляпо да бранят своя вожд в лицето на Христо Иванов . Обяснението на Христо Иванов на мен лично не ми стига . Необходимо е този разговор да намери смислено обяснение. Христо Иванов трябва да излезе и да каже той какво знае по този казус,..

публикувано на 11.08.20 в 09:32

Магдалена Милтенова: Блокирането на пътища затруднява превозвачите

Конфедерацията на автобусните превозвачи подкрепя протестните действия, когато те са справедливи и когато се провеждат в рамките на закона. Това каза за БНР Магдалена Милтенова, председател на организацията. „Ние няма как да се обявим против самите протести, защото това е конституционно право на всеки българин и той може да го използва и да..

публикувано на 10.08.20 в 09:45

Д-р Неделчо Тотев: Има опасност общински болници да затворят врати

Нещата в общинските болници не са добри нито кадрово, нито финансово. Има опасност някои болници да затворят заради липсата и на двете. Това предупреди в предаването "Преди всички" д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници. Относно заявката на здравното министерство да отпусне допълнителни средства за болниците Тотев..

публикувано на 10.08.20 в 09:34
Адвокат Михаил Екимджиев

Михаил Екимджиев: Протестът цели вкарване на управлението в правопорядъка

„Гражданското неподчинение, подобно на извънредните ситуации, с които ние свикнахме, е сериозна турбуленция в обществените отношения и обществения ред, при която в името на съблюдаване на висши ценности се допускат известни смущения в обществения ред и нарушения на по-периферни закони ." Това поясни пред "Хоризонт" адвокат Михаил Екимджиев от..

публикувано на 10.08.20 в 08:52
Палатков лагер през сградата на бившия Партиен дом

Протестите и управлението през погледа на психиатър, музикален журналист и деца

Музикалният журналист Васил Върбанов и психиатърът д-р Светлозар Василев коментираха в ефира на БНР протестите и управлението на държавата в кризисна ситуация.   Васил Върбанов се възстановя след операция и прекарва времето си в четене на книги. "Чета предимно документална и историческа литература, художествена литература  - не, но това,..

публикувано на 09.08.20 в 14:33