Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Спор за продължението на метрото към Симеоновския лифт

Снимка: БГНЕС

Бъдещето разширение на метрото към Околовръстното шосе и Симеоновския лифт бе блокирано за трети път в Комисията по архитектура и градоустройство в Столичния общински съвет. Този път причината бе консултантски договор на Борис Милчев от “Демократична България”, който хем получавал консултантски хонорар от мола, покрай който ще минава подземната железница, хем критикувал проекта. В момента Борис Милчев е експерт към Комисията по архитектура в Столичния общински съвет.

Изпратено е писмо от Сотириос Янакудакис от “София Саут Ринг Мол”, в което той обвинява Борис Милчев в конфликт на интереси. В писмото е посочено, че експертът на комисията Борис Милчев е имал подписан договор за консултантски услуги с фирмата на Янакудакис от 29 юни 2017 година. 

"За мен лично е странно един експерт да дава становища по даден проект и съответно да работи срещу заплащане по договор с друго дружество или лице", каза в предаването "Хоризонт до обед" Силвия Христова от ГЕРБ, председател на Комисията по архитектура в Столичния общински съвет.

Борис Милчев е бивш главен юрист в Направление "Архитектура и градоустройство" в Столичната община, бивш заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. В ефира на БНР Борис Милчев коментира, че е напуснал работното си място в Столичната община през 2016 година, а около година по-късно е сключил консултантски договор.

"Моята консултация, това го твърдя най-спокойно, е в интерес на Столичната община, на развитието на района и на развитието на Метрополитена", подчерта Милчев. 

Според Борис Милчев предложението за удължаване на линията на метрото към Симеоновския лифт е неизгодно за Столичната община.

"Понеже ефектът, непосредственият, от тази линия е ограничен, към него би трябвало според мен да има комплекс от мерки. Точно затова Общинският съвет през годините даде тази идея за връзка с въжената линия. Това обаче е изключително сложно за реализиране", коментира Борис Милчев.

Предложението за продължаване на метрото към Симеоновския лифт е направено още през 2014 година.

"Планиране на разширението на метрото има и в посока на Студентски град, и в посока Симеоновският лифт и още в редица посоки, но тези проекти, за да се реализират, е необходим един дълъг период, в който се проектира, правят се анализи и едва тогава в един готов момент се пристъпва към строителство", изтъкна Силвия Христова.

Различните гледни точки чуйте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Авария към парк „Бачиново“ над Благоевград

Благоевград се изправя пред сериозен проблем с водоснабдяването

Населението в един от най-водоснабдените райони на България се изправя пред сериозен воден проблем. В Благоевградска област има 10 планини, но ВиК мрежата е пред разпад.   Благоевград е една от трите области, които са лишени от възможността за европейско финансиране във ВиК инфраструктурата заради изискването всички общини да са във водната..

публикувано на 11.08.20 в 17:30
Стефан Манов

Стефан Манов: Промяната на Изборния кодекс е опит за отлагане на машинното гласуване

"Пътят да се променя Изборния кодекс е просто начин отново да се отложи и премахне машинното гласуване." Това каза пред БНР Стефан Манов от Обществения съвет към Централната избирателна комисия. „Опитите да се дискредитира възможността за осъществяване на честни избори са патетични, те са просто жалки“, коментира Манов в предаването "Преди..

публикувано на 11.08.20 в 11:02
Христо Панчугов

Христо Панчугов: След споменаването на Маджо всички отново са на амбразурите

„ В момента отново всички са на амбразурите – едните привиждат в това тежък сценарий, а другите са се заели сляпо да бранят своя вожд в лицето на Христо Иванов . Обяснението на Христо Иванов на мен лично не ми стига . Необходимо е този разговор да намери смислено обяснение. Христо Иванов трябва да излезе и да каже той какво знае по този казус,..

публикувано на 11.08.20 в 09:32

Магдалена Милтенова: Блокирането на пътища затруднява превозвачите

Конфедерацията на автобусните превозвачи подкрепя протестните действия, когато те са справедливи и когато се провеждат в рамките на закона. Това каза за БНР Магдалена Милтенова, председател на организацията. „Ние няма как да се обявим против самите протести, защото това е конституционно право на всеки българин и той може да го използва и да..

публикувано на 10.08.20 в 09:45

Д-р Неделчо Тотев: Има опасност общински болници да затворят врати

Нещата в общинските болници не са добри нито кадрово, нито финансово. Има опасност някои болници да затворят заради липсата и на двете. Това предупреди в предаването "Преди всички" д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници. Относно заявката на здравното министерство да отпусне допълнителни средства за болниците Тотев..

публикувано на 10.08.20 в 09:34
Адвокат Михаил Екимджиев

Михаил Екимджиев: Протестът цели вкарване на управлението в правопорядъка

„Гражданското неподчинение, подобно на извънредните ситуации, с които ние свикнахме, е сериозна турбуленция в обществените отношения и обществения ред, при която в името на съблюдаване на висши ценности се допускат известни смущения в обществения ред и нарушения на по-периферни закони ." Това поясни пред "Хоризонт" адвокат Михаил Екимджиев от..

публикувано на 10.08.20 в 08:52
Палатков лагер през сградата на бившия Партиен дом

Протестите и управлението през погледа на психиатър, музикален журналист и деца

Музикалният журналист Васил Върбанов и психиатърът д-р Светлозар Василев коментираха в ефира на БНР протестите и управлението на държавата в кризисна ситуация.   Васил Върбанов се възстановя след операция и прекарва времето си в четене на книги. "Чета предимно документална и историческа литература, художествена литература  - не, но това,..

публикувано на 09.08.20 в 14:33