Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Сандов: Мента, глог и валериан няма нужда да вземаме

Ние изразяваме недоволството си с протести, заяви екоактивистът

Снимка: БГНЕС

"Мента, глог и валериан няма нужда да вземаме, ние изразяваме нашето недоволство от действията срещу природата и срещу закона с протести, такива вече имаше, това е една от причините в момента да ни се обръща такова внимание, тъй като няколко хиляди човека протестираха миналата седмица". Това каза пред БНР екоактивистът Борислав Сандов, съпредседател на "Зелено движение", във връзка с острия спор, в който влязоха премиерът Бойко Борисов и министърът на околната среда Емил Димитров по темата за строителството в природен парк "Рила", под Седемте рилски езера. Според него Борисов се опитва да тушира напрежението и да прехвърли отговорността след поредния скандал.

По думите на Сандов случаят в Рила е "грозен пример за това как трябва да бъдат управлявани защитените територии".

В предаването "Нещо повече" Сандов посочи, че на 7-и юли ще има нов протест по екологични теми, които по думите му напоследък стават много остри:

"Колкото до министъра на екологията, не знам как да коментирам, от една страна изглежда, че като в театър живеем, а този министър (Емил Димитров - бел.ред.) е с нежелание, като че ли прави някаква саможертва да е министър. Сякаш само той притежава компетенциите и експертизата, а той не е професионалист в тази сфера, няма никаква експертиза, прави всичко с нежелание. Сам се поставя в позицията между чука и наковалнята".

Според екоактивиста министърът на околната среда продължава политиката от последните 10 години в МОСВ - да бъдат гонени и приемани като враг експертните и научните общности, които работят в тази сфера:   

"Министър Димитров не желае да провежда нормален диалог с научната и експертната общност, когато предприема определени действия и политики в тази посока. Това се случва, защото политическата линия и хората, които са назначили този човек, нямат за цел да се работи в това министерство по посока наука и експертиза. Има се за цел да се усвояват едни пари".

Цялото интервю на Диана Янкулова с Борислав Сандов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Премиерът и екоминистърът в остър спор заради парк “Рила“

В остър спор влязоха премиерът Бойко Борисов и министърът на околната среда Емил Димитров по темата за строителството в природен парк "Рила", под 7-е рилски езера. Вчера по настояване на премиера министърът на околната среда спря..

обновено на 01.07.20 в 16:26
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен базар в Дома за деца и младежи с увреждания в Монтана

Благотворителен великденски базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана. Изработените сувенири се изкупиха за кратко време За поредна година в Дневния дом направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко..

публикувано на 26.04.24 в 20:21
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Опитваме се да наваксаме едни забавени процедури във Фонд "Култура"

Медиите са към министерство на културата, но по закон се води само списък – регистър, на медиите. И аз питам къде принадлежи БНР или БНТ, и електроните медии?  Министерство на културата се опитва да работи за създаването на законите,..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на..

публикувано на 26.04.24 в 19:59

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във..

публикувано на 26.04.24 в 19:49

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11

МС одобри над 195 млн. лв. допълнителни разходи за различни ведомства

Правителството одобри общо над 195 милиона лева допълнителни разходи за различни ведомства.  От пресслужбата на Министерския съвет посочват, че целта е преодоляване на разликите във възнагражденията на персонала в бюджетните организации и увеличаване на..

публикувано на 26.04.24 в 19:04