Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антония Първанова: PCR тестът не е създаден за вируси като Covid-19

12 000 фенове на стадиона е потвърждение за двоен стандарт, смята тя

Снимка: БГНЕС

"12 000 фенове на стадиона не е безопасно и е потвърждение за двоен стандарт". Това каза пред БНР д-р Антония Първанова - бивш депутат и евродепутат, работила като експерт в Световната здравна организация. По думите ѝ не е логично в другите дни да не е позволено да се събират толкова хора на трибуните на стадиона, а точно за финалния мач за Купата на България да е разрешено.

"Това, в един определен ден да не е опасно да се съберат много хора на стадиона, изглажда доста ненаучно и е един медицински абсурд", коментира тя.

В предаването "Нещо повече" д-р Първанова заяви, че във времето на пандемията много бизнеси са намерили "златно време" за печалби:

"Производителите на тестове - PCR, но и други видове, получиха огромна възможност да спечелят много пари, да се направи една добра кампания, в паниката, за стимулиране на интереса към тях, съответно и за цената им".

По думите ѝ вече е станало ясно от съобщение на създателя на PCR теста, който е починал преди година, че този тест не е направен за РНК-вируси, какъвто е Covid-19:

"Поради факта, че няма установен златен стандарт, с който да се сравнява PCR тестът, а изолацията на този РНК-вирус е достигната по изкуствен начин, се оказва, че от 30% до 50% е неточността на този метод". 

Д-р Първанова уточни, че това предстои в медицинските среди да се анализира, но предположи, че би могло и да се разследва.

Цялото интервю на Диана Янкулова с д-р Антония Първанова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Премиерът Бойко Борисов на заседанието на Министерския съвет -  24 юни 2020 г.

Премиерът заръча болниците да се "презапасят с облекла, маски, очила"

Заради увеличения брой на установените с коронавирус и повечето настанени за лечение в болниците през последните 2 седмици, ще се укрепва капацитетът на големите здравни заведения. Това е решено на заседанието на Националния оперативен щаб, свикано..

обновено на 30.06.20 в 14:56
ВИЖТЕ ОЩЕ

Административният съд София-град потвърди избора на Васил Терзиев за кмет на София

Административният съд София-град потвърди решението на Общинска избирателна комисия – Столична, с което Васил Терзиев е обявен за избран за кмет на Столична община на втория тур, проведен на 5-и ноември 2023 г. Решението за избора му, обявено от..

публикувано на 26.07.24 в 16:10
Димитър Кангалджиев

Димитър Кангалджиев: Човешка небрежност е една от основните версии за взрива в Елин Пелин

По информация на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов по време на инцидента в складовете в Елин Пелин е имало още двама души. Министърът посочи, че няма конкретна информация за тях, тъй като спасителните екипи все още не са влезли в складовете..

публикувано на 26.07.24 в 15:56
Кирил Петков

Кирил Петков коментира решението на КС: Няма справедливост в нашата страна

"Има ли справедливост в България? Работят ли прокуратурата и съдебната власт за хората?".  Това попита във Фейсбук Кирил Петков след решението на Конституционния съд.  КС обяви за противоречащи на Конституцията част от промените, свързани..

публикувано на 26.07.24 в 15:50

Френският министър на транспорта: Саботажът в жп мрежата е с тежки последици

800 хиляди пътници са засегнати от масираната атака срещу френската високоскоростна железопътна мрежа. Тя наруши движението по някои от най-натоварените линии часове преди церемонията по откриване на Олимпийските игри в Париж.  След палежи по..

публикувано на 26.07.24 в 15:40

Красимир Каракачанов: Поредното бедствие заварва поредните управляващи неподготвени

" Политици има достатъчно, само че държавници в България няма . Няма хора, които имат държавническо мислене. Всичко е на парче, всичко е в последния момент и за съжаление "скрито-покрито" ".  Това каза пред БНР Красимир Каракачанов, бивш..

публикувано на 26.07.24 в 15:16

КС обяви за противоречащи на Конституцията част от промените, свързани със съдебната реформа

Конституционният съд (КС) обяви за противоречащи на Основния закон почти всички промени, свързани със съдебната система, в Шестата ѝ поправка.  Съдиите не са постигнали съгласие по текстовете, свързани със служебното правителство и..

публикувано на 26.07.24 в 14:35
Пожар край Петрич

Пожарите в Благоевградско събраха общини на работна среща за бедствия и аварии

Заради тежката ситуация с пожарите местните власти и държавните институции в Благоевград проведоха работна среща, на която обсъдиха необходимите спешни мерки за недопускане на бедствени ситуации, както и координацията помежду си. Дни преди тази..

публикувано на 26.07.24 в 14:32