Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гешев: "Война и мир" е 5 GB, кореспонденцията на Пламен Бобоков - 260

| обновено на 02.07.20 в 22:06

Прокуратурата публикува съобщение, което бизнесменът Пламен Бобоков е изпратил в края на миналия септември до потребител, записан като "Prezident - Rumen Radev ". От спецобвинението уточняват, че разпространяват поредното доказателство по разследването за търговия с влияние заради множеството запитвания от медии, високия обществен интерес и с цел представяне на обективната истина. 

От спецобвинението обръщат внимание, че това е част от текстова комуникация между Бобоков и "вероятно лице с имунитет". Тя се съдържа в експертиза на мобилен телефон, ползван от собственика на "Приста ойл".

"Анализът на експертизата само на мобилни телефони и айпади (на Пламен Бобоков) е над 260 GB. И за да разберете какво ви казвам, "Война и мир" е около 5 GB" - това обяви главният прокурор Иван Гешев пред журналисти по повод поредната серия от публикувани съобщения между бизнесмена и висши държавници.

Прокуратурата посочва, че на 29.09.2019 г. в 16:15 ч. Plamen Bobokov изпраща на Prezident - Rumen Radev съобщение с текст: 

"Привет от Монровия! Сенатът гласува вчера нашата концесия и Приста Порт е вече официален концесионер на пристанище Бюканън в следващите 25 години!......Президент Джордж Уеа много би се радвал да се види и запознае с теб! Ето защо е необходимо и сериозно назначаване на посланик в Нигерия с акредитация в Либерия! Успех на предстоящия голям форум в Ню Йорк и огромни благодарности за подкрепата! Пратил съм координатите, ако има нужда от нещо съм на линия 24/7!".



Архивите показват, че от 22 до 26 септември президентът Румен Радев е бил в Ню Йорк като ръководител на българската делегация, взела участие в 74-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН.

От спецобвинението уточняват, че публикуват тази комуникация с оглед "поредно изнасяне на неверни твърдения в ефира на национална телевизия". Не се уточнява коя, но тази сутрин Пламен Бобоков беше в бТВ и показа свое съобщение, изпратено на 31 март 2019 година, до потребител "B.Borisov". Съобщението започва с "Добро утро, бос!" , а продължението е свързано със съдбата на арестувания либийския кораб "Бадр". Бобоков заяви, че веднага след това се срещнал с Борисов, който предприел "адекватни мерки" - обадил се на либийския си колега.




Текстът на изпратеното съобщение, показано от Бобоков гласи: 

"Добро утро, бос! Задава се голям проблем с Либия, моля те да се видим за 10 минути и ти ще си прецениш. Много те моля, въпросът е много сериозен. Аз от утре до 9-ти няма да съм в БГ, затова давам зор". Борисов пита: "Какво е станало"?. Бобоков отговаря: "За кораба!!!", и след това Борисов веднага го приел.

На въпрос знае ли, че Бобоков си е писал и с министър-председателя, в Гоце Делчев главният прокурор Иван Гешев каза "Не" и коментира:

"След като той смята за нормално да комуникира с президента, може би е нормално да комуникира и с премиера! Дали това осъществява състав на престъпление, какво има в комуникациите, ако е комуникирал с президента Радев, ако е комуникирал с премиера Борисов, е въпрос на преценка на наблюдаващите прокурори".

Проблем на българския съд и българската държава е, че праща в затворите само престъпници, които са социално слаби, а хората с пари и влияние не са там, където им е мястото, заяви още в Гоце Делчев главният прокурор Иван Гешев, който наблюдава на място хора на специализирана полицейска операция срещу наркоразпространението и битовата престъпност.


Прокуратурата има доказателства, за да повдигне обвинения на братя Бобокови, както за  незаконния им бизнес, така и за търговия с влияние. Така Гешев коментира медийните изявления на Пламен Бобоков от тази сутрин:

„Прокуратурата уведоми всички български граждани за организирана група, занимаваща се, да речем така, с престъпления, свързани с търговия с влияние. По това дело към момента няма повдигнати обвинения. Може и да не бъде осъден, това е решение на българския съд. Това е проблем на българската съдебна власт и българската държава, че не влизат хората, които разполагат с пари, власт и влияние, където им е мястото - в затвора.

Над 260 гигабайта  е информацията, събрана от мобилните комуникации на Бобоков с влиятелни лица, заяви още главният прокурор:

„Има комуникация с всякакви лица, от всякакви позиции в държавата, самият г-н Бобоков по същество е признал едно нещо – че съществува задкулисие, едва ли не паралелна държава, в която той участва“.

На въпрос дали ще бъде публикувана кореспонденцията на бизнесмена както с президента Радев, така и с премиера Борисов, Гешев отговори:

„Това е преценка на конкретни наблюдаващи прокурори“.


Снимки - пресцентър на Прокуратурата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Либийският танкер

Спецпрокуратурата чака от ВАС информация по случая „Бобоков-Узунов“

От Върховния административен съд очакват от специализираната прокуратурата отговор на въпроса откъде президентският секретар Пламен Узунов е разполагал с непубликуваното решение, отнасящо се до задържания в български води либийски танкер „Бадр“...

публикувано на 26.06.20 в 18:18
Пламен Узунов - секретар по правни въпроси и антикорупция на президента

Още доказателства по делото за търговия с влияние с президентския секретар

Специализираната прокуратурата разпространи още доказателства по делото за търговия с влияние, свързано с президентския секретар по правните въпроси и антикорупцията Пламен Узунов. Медиите получиха  три нови чата между него и бизнесмена..

обновено на 23.06.20 в 15:03
ВИЖТЕ ОЩЕ

Байдън призова американците да охладят страстите след опита за покушение на Тръмп

В обръщение от Овалния кабинет американският президент Джо Байдън осъди опита за убийство на бившия президент Доналд Тръмп, който днес се очаква официално да бъде обявен официално за кандидат на републиканците за президентската надпревара наесен...

публикувано на 15.07.24 в 07:26

Отново оранжев код за жеги в цялата страна, рискът от пожари остава висок

Оранжев код за опасни горещини е в сила за пореден ден в цялата страната с температури над 40 градуса на места. За почти цяла България е обявен червен код за опасност от пожари - най-високата степен заради възможни бързо разпространяващи се и..

публикувано на 15.07.24 в 07:18

В очакване на втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по..

публикувано на 15.07.24 в 07:13
Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл.

Изслушват директора на Сикрет Сървис пред Надзорната комисия на Конгреса на 22 юли

Надзорната комисия, която е главният разследващ орган на Камарата на представителите в американския Конгрес, извика директора на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл, за да даде обяснение за действията на агентите при опита за убийство на кандидата за президент..

публикувано на 14.07.24 в 20:59
Снимката е илюстративна, архив.

Кувейт съобщи за "гигантско петролно откритие" - находище, чиито запаси се оценяват на 3,2 млрд. барела

От петролната компания на Кувейт съобщиха, че са направили "гигантско петролно откритие" източно от Остров Файлака. Петролните му запаси се оценяват на 3,2 милиарда барела. Според главния изпълнителен директор на компанията, цитиран от АФП, залежите в..

публикувано на 14.07.24 в 20:31

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека..

публикувано на 14.07.24 в 20:22
Снимката е илюстративна, архив.

Иракските власти откриха масов гроб, за който се смята, че е на жертви на ИД

Иракските власти откриха масов гроб с тленни останки, за които се смята, че са на жертви на  групировката "Ислямска държава" (RO). Предполага се в него  има поне 140 тела. Те са открити на около 70 километра западно от Мосул в Северен Ирак - град, който..

публикувано на 14.07.24 в 19:58