Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Мобилно приложение дава полезна информация за 8 столични района

Снимка: pixabay.com

Осем софийски районни администрации вече общуват с гражданите чрез специално мобилно приложение, създадено от екип доброволци на „Да, България“ и „Демократична България“. 

Мобилното приложение позволява на гражданите, които го инсталират на телефоните си, да получават информация за текущи ремонти и извънредни обстоятелства в квартала. Гражданите ще могат да предлагат кампании на кметовете по места.

Приложението се използва пилотно в столичния район Слатина още от началото на годината. Сега вече всички райони с кметове от „Демократична България“ разполагат с него. Информация за приложението е качена на Фейсбук страницата на районите. Там гражданите могат да се запознаят с него и да научат как да го инсталират.

„Готови сме да подарим приложението на всички кметове на райони, които имат желание да го използват“, отбеляза в предаването „Преди всички“ Ивайло Мирчев, компютърен специалист и член на екипа, създал приложението.

„Например в Слатина гласува през приложението за това дали трябва има зелена зона или не. Могат да се пускат анкети и кметът да се допитва постоянно и до гражданите, не само до гражданските съвети. И така се дава много по-голяма представителност на всички граждани“, обясни Ивайло Мирчев.

Общинската администрация в осемте района е обучена предварително как да качва новата информация, касаеща съответното районно кметство, така че приложението да съдържа полезна и лесно достъпна информация за гражданите.

Още по темата чуйте в звуковия файл.Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

КС обяви за противоконституционно решението на НС за пътните фирми

Конституционният съд обяви за противоконституционно решението на 47-ото Народно събрание, с което беше разпоредено да бъдат платени половината от парите по договорите за пътно поддържане. С произнасянето на конституционните съдии то става невалидно от момента на приемането му, тоест със задна дата. С решението на Конституционния съд, което е взето..

публикувано на 28.11.22 в 16:17
Главният прокурор Иван Гешев по време на кръглата маса за пътната безопасност в Бояна

Гешев иска възстановяване на специализациите в районните прокуратури

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната, като целта е да се компенсира закриването на специализираната прокуратура . Предстои обучение на магистратите в страната, като ще се ползва и опита на международните  партньорски служби:  "Закриването на специализираната прокуратура е национална..

публикувано на 28.11.22 в 16:11

ЕС: Заобикалянето на санкциите вече е престъпление

Заобикалянето на санкциите вече е престъпление в ЕС - това решение бе взето  единодушно от страните членки в контекста на руската агресия срещу Украйна. Нарушаването на наложените ограничителни мерки срещу Русия се добавя в списъка на европейските престъпления, включен в Договора за функционирането на Европейския съюз. В момента държавите членки..

публикувано на 28.11.22 в 15:53

Нова стачка на лекарите в Каталуния, продължава и безсрочната стачка на медиците в първичната помощ в Мадрид

Основният медицински синдикат в Каталуния, който е и най-старият в Европа- Metges de Catalunya, свиква стачка на 25 и 26 януари следващата година, съобщи на пресконференция Жорди Круз. Междувременно продължава безсрочната стачка на лекарите от първичната помощ в Мадрид, а през уикенда хиляди хора излязоха по улиците в няколко градове в Андалусия в знак..

публикувано на 28.11.22 в 15:49

ЕК води разговори с България заради опасения, че може да има износ на продукти от "Лукойл"

Европейската комисия води разговори с българското правителство заради опасения, че от страната ни могат да бъдат изнасяни рафинирани продукти на „Лукойл“, съобщи говорителят й Даниел Фери: "Всъщност България се ползва със специална дерогация от забраната за внос на петрол заради специфичното си географско положение. Изясних позицията ни преди няколко..

публикувано на 28.11.22 в 15:43

Колко дълбоко в Европа е проникнал шпионският софтуер „Пегас“?

В света на дигиталната комуникация не съществува абсолютна сигурност. Това правило беше потвърдено от скандала „Пегас“, когато следи от шпионски софтуер бяха открити в телефоните на много журналисти, политици и активисти по целия свят. Международно журналистическо изследване разкри, че правителствата, включително на страни от ЕС, са използвали..

публикувано на 28.11.22 в 15:42

Двама работници са загинали при изкопни работи в Перник

Двама работници са загинали, а други двама са спасени при срутване на земна маса в пернишкия квартала "Хумни дол".  Инцидентът е станал днес при изкопни работи за подмяна на водопроводна мрежа.

публикувано на 28.11.22 в 15:33