Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задочен процес за убийството на Джамал Хашоги в Истанбул

Джамал Хашоги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в Истанбул започва задочният процес за убийството на саудитския опозиционен журналист Джамал Хашоги. Обвиняеми са 20 саудитски поданици – 18 души преки извършители и 2 подбудители, като  за всички тях прокуратурата поиска доживотни присъди при строг режим на изтърпяване.

Обвинителният акт сочи като поръчители на убийството Сауд ал Кахтани - близък съветник на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман - и бившият  заместник-ръководител на саудитското разузнаване ген. Ахмед ал Асири. Останалите 18 души са обвинени като физически извършители.

Обвинението се основава на присъствието на обвиняемите в саудитското консулство в мегаполиса, анализ на данните за мобилните им разговори, на датите на влизане и напускане на Турция, показания на свидетели и други.

Преди началото на първото заседание турската годеница на Хашоги Хатидже Дженгиз изрази надежда процесът да изясни какво се е случило с тялото, тъй като останките на журналиста така и не бяха намерени.

На 2 октомври 2018 г. Джамал Хашоги изчезна безследно след като влезе в консулството на кралството в Истанбул. Турция твърди, че разполага със записи, доказващи, че Хашоги е бил убит, а тялото му - разчленено от група саудитски държавни служители. На 20 октомври саудитските власти бяха принудени да признаят, че Хашоги е бил убит в дипломатическата мисия.

През декември 2019 г. саудитски съд осъди петима души на смърт, а други трима - на общо 24 години затвор за убийството на Хашоги. Саудитските съдебни власти обаче не свързаха Кахтани и Асири с престъплението.

Междувременно друг съдебен състав в Истанбул произнася присъда срещу група от 11 правозащитници, сред които бившите директори на „Амнести интернешънъл“ – Турция Танер Кълъч и Есер Идил, както и 2 техни чуждестранни колеги. Те бяха задържани през 2017 г. по време на обучителен семинар на остров Бююкада. „Държавата трябва да защитава, а не да преследва дейността на правозащитниците“, се казва в декларация на докладчика на Европарламента за Турция Начо Санчес Амор.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Джамал Хашоги

Турция обвини 20 души за убийството на Джамал Хашоги

Истанбулската прокуратура е изготвила обвинителен акт срещу 20 заподозрени лица за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, съобщи турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА. 18 саудитци са обвинени за „предумишлено убийство“, а..

публикувано на 25.03.20 в 14:08
Джамал Хашоги

Саудитска Арабия осъди на смърт петима във връзка с убийството на Хашоги

Държавният прокурор на Саудитска Арабия обяви в понеделник, че петима души са осъдени на смърт и още трима души на затвор от общо 24 години във връзка с делото за убийството на саудитския журналист на "Вашингтон Поуст" Джамал Хашоги в Истанбул през..

публикувано на 23.12.19 в 12:07
Джамал Хашоги

Турски медии разпространиха звукозапис от убийството на журналиста Джамал Хашоги

Турският вестник "Сабах" публикува аудиозаписи от убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул. На записа се чуват последните мигове на Хашоги и разговорите на неговите физически убийци след..

публикувано на 09.09.19 в 16:48
ВИЖТЕ ОЩЕ
Благовест Георгиев

ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

Общинският съветник Благовест Георгиев, който предизвика леко пътно транспортно произшествие в София, от което избяга, да се оттегли от Столичния общински съвет. Това призоваха колегите му от ПП-ДБ-Спаси София - групата от която беше част и той...

публикувано на 25.04.24 в 13:04

Да замълчиш, за да бъдеш чут... Росен Желязков вече не е председател на НС

Парламентът освободи предсрочно председателя на Народното събрание Росен Желязков.  Решението беше подкрепено от 129 народни представители от "Продължаваме промяната" - "Демократична България", " БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ",..

публикувано на 25.04.24 в 12:55

Три смолянски села ще са с нарушено водоподаване заради авария

Поради авария на довеждащ водопровод до 17:00 часа ще бъде нарушено водоснабдяването на потребителите на смолянските села Търън, Подвис и Ровино. "Водоснабдяване и Канализация" ЕООД - Смолян се извинява за неудобството и благодари за разбирането. 

публикувано на 25.04.24 в 12:44

Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София

Миньори и енергетици, членове на КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест пред сградите на Народното събрание и Министерския съвет. Те очакват парламентът да гласува отлагане на либерализацията на тока с поне още три години...

публикувано на 25.04.24 в 12:38

Половината 13-годишни младежи на Острова са употребявали алкохол

Една трета от 11-годишните и повече от половината от 13-годишните в Обединеното кралство са употребявали алкохол, което я поставя на челно място от 44 държави, изследвани в доклад на световни здравни експерти. Притеснителен факт е, че момичетата са..

публикувано на 25.04.24 в 12:30

Изчезват флората и фауната в местността "Рупите"

Птиците, влечугите и уникалните лековити водорасли в местността "Рупите", които ѝ даваха статут на защитена зона, изчезват. За това алармира пред БНР дългогодишният орнитолог и природолюбител Димитър Кантарджиев, който заради изследователската си..

публикувано на 25.04.24 в 12:12
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Украйна ще положи усилия да компенсира закъснението на американската помощ

Президентът на Володимир Зеленски каза, че Украйна ще направи всичко възможно, за да компенсира шестмесечното закъснение на новия пакет американска помощ в размер на 61 милиарда долара. Зеленски заяви това, след като американският държавен..

публикувано на 25.04.24 в 12:06