Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Симидчиев: Истинското предизвикателство е индивидуалната отговорност

Александър Симидчиев
Снимка: БГНЕС

Не е проблемът в мерките, а в тяхното спазване. Истинското предизвикателство е индивидуалната отговорност на хората". Това каза пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев и добави, че Covid-19 промени реалността и трябва да приемем тази нова реалност и да живеем пълноценно в нея, спазвайки елементарни правила.

Според него трябва да се структурират по-сериозни и по-малко сериозни мерки:

"Трябва да се види кои са най-рисковите ситуации. Аз ги деля на четири вида рискови ситуации - контакт едно към едно; контакт 1 към 10; контакт 1 към 100 и контакт 1 към 1000, каквито са мачовете и големите концерти, при които един човек може да се срещне с 1000 души".

Пулмологът коментира необходимостта от прецизиране на противоепидемичните мерки на базата на риска и според рисковия профил на всяка дейност да се налагат мерки, ако е необходимо.

Д-р Симидчиев беше категоричен, че не би разрешил мачовете, ако зависеше от него, в този момент, когато броят на новозаразените е два пъти повече от излекуваните: "Т.е. това е инфекция, която все още се разпространява сред общността, но това не означава, че трябва да се спре икономическата активност.

В предаването "12+3" той коментира, че вече не е налице паника във връзка с Covid-19, защото вече хората са много информирани за коронавируса, а и здравните заведения вече са много по-добре подготвени, отколкото в началото на епидемията.

"Ако заразеният човек има рисков профил, много вероятно е той-да се усложни и затова е по-добре той да е приет в болница преди да се усложни, за да бъде лекуван със средствата, с които разполагат лечебните заведения", обясни д-р Симидчиев.

По думите на пулмолога медикаментът, който се обявява като българско лекарство срещу Covid-19, се е появил като възможност след изследване върху клетъчни култури, при което той е бил използван в 50 пъти по-висока от терапевтичната концентрация:

"Тогава той проявява противовирусен ефект. При нормалната си концентрация той проявява ефект основно срещу краста, но при обичайна концентрация няма никакви доказателства, че той би могъл да въздейства върху вируса".

Цялото интервю на Петър Волгин с д-р Александър Симидчиев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

174 са положителните проби за коронавирус у нас

174 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. Направените PCR тестове през последното денонощие са 2775 . Тези данни отчита Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ..

обновено на 07.07.20 в 12:56
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодора Пенева

Не е уточнен нито един от двата механизма за компенсация - и за всички граждани, и за енергийно бедните

"За енергийна бедност говорим от толкова много години. Нещата, които трябва да се направят, са разписани и предавани на всички възможни министерства. Когато се сменят правителствата, те не разбират какво трябва да направят." Това каза в интервю..

публикувано на 18.04.24 в 08:43
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Изборите през юни ще избистрят картината

" Накрая Конституционният съд , който не би трябвало да има никакво вмешателство по условие в политческия процес в държавата, май ще бъде призван и ще му бъдат изтърсени тези горещи картофи в скута , за да се произнесе относно характера на Конституцията..

публикувано на 18.04.24 в 08:23

Подготовка на нови кадри за ВЕИ обсъждат на форум в София

Кариерен форум за професионално развитие в сектора на възобновяемите енергийни източници ще обсъди прехода към въглеродно неутрална икономика и подготовката на квалифицирани кадри за ВЕИ-индустрията. По време на събитието, което ще се проведе в..

публикувано на 18.04.24 в 08:21

САЩ подновяват санкциите срещу Венецуела

САЩ ще подновят санкциите срещу водещия производител на петрол в света Венецуела - твърдят висши американски представители. Причината са неизпълнени политически ангажименти от президента Николас Мадуро. Днес изтича шестмесечният американски..

публикувано на 18.04.24 в 08:16

ЕС работи за възобновяване на отношенията с Турция

Европейският съюз работи за възобновяване на отношенията с Турция, записаха европейските лидери в заключителната декларация на срещата на върха в Брюксел. След години на замразени разговори за приобщаване на Турция към ЕС Брюксел изрази готовност..

публикувано на 18.04.24 в 08:04

Microsoft: Засякохме руски онлайн кампании, целящи да повлияят на президентските избори в САЩ

Компанията Microsoft е засякла през последните 45 дни руски онлайн кампании в САЩ, които имат за цел да повлият на президентските избори в страната през ноември, предаде "Ройтерс". Според доклад на експерти, ангажирани в проучването, от свързани..

публикувано на 18.04.24 в 07:56

Белгия и Чехия искат нови санкции срещу руска намеса на изборите през юни

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса в предстоящите през юни избори за Европейски парламент . Премиерите на двете страни - Александер де Кро и Петър Фиала, заявяват в отворено писмо, че вече..

публикувано на 18.04.24 в 07:50