Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийната ефективност помага на конкурентоспособността

Експертите смятат, че има сериозен потенциал за енергийни спестявания в производството

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Цените на електроенергията ще продължат да растат и единствената възможност за повишаване на конкурентоспособността на българските предприятия е чрез енергийна ефективност. Тя е обявена за национален приоритет, но бавно прохожда в индустрията в България. 

Около 28% от общото енергийно потребление използва индустриалният сектор в страната. За последните 10 години това потребление намалява, което прави индустрията единственият дял от икономиката с такова сериозно намаление.
Експертите смятат, че има сериозен потенциал за енергийни спестявания в производството, а прогнозираният ръст в цените на тока е не малък стимул за това.
Репортаж на Наталия Ганчовска в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.    

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владислав Панев

Владислав Панев: Следващия рунд очаквам обвинение, издирване и заповед за арест на Вълка и Мавродиев

Закъсняла е реакцията на правоохранителните органи, но по-добре късно, отколкото никога. Очевидно влизането в имоти на Румен Гайтански има връзка и с войната в ДПС. Той е от лобито на Доган. Пеевски има контрол върху службите и КПКОНПИ, хубаво е, че се развива по този начин, защото трябва да има справедливост в България. Това..

публикувано на 14.08.24 в 13:22

БСП зове Радев да не налага вето върху промените, забраняващи пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация в училище

От парламентарната група на БСП призоваха президента Румен Радев да не налага вето върху законодателните промени, с които се забранява пропагандата на нетрадиционната сексуална ориентация в училище.  БСП смята, че президентът не трябва да налага вето на промените в Закона за предучилищното и училищното образование НПО-та искат вето на..

публикувано на 14.08.24 в 13:07

Горица Грънчарова – Кожарева на среща с главния секретар на МВР и областните директори, без Калин Стоянов

В сградата на МВР се провежда среща на номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова- Кожарева с главния секретар на министерството и областните директори на МВР, предаде репортер на БНР. На срещата не присъства министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Полицаи пред Народното събрание, недоволни от "безпрецедентен опит за..

публикувано на 14.08.24 в 13:04

Германска военна база е напълно изолирана заради съмнение в саботаж

Германска военна база край летището Кьолн-Бон е напълно изолирана заради съмнение в саботаж, пише онлайн изданието Шпигел.  Според информацията на Шпигел не може да бъде изключен саботаж срещу база на Бундесвера. Властите предполагат, че питейната вода на територията на казармите в Кьолн-Ван е била умишлено заразена. На разположените там 4300..

публикувано на 14.08.24 в 12:50

Огнеборец получи топлинен удар край Брусарци

Огнеборец получи топлинен удар при гасене на пожар край Брусарци, където са спасени къщи край ЖП линията. Във Вършец горяха 1000 декара сухи треви и храсти, отново над квартал "Изток". Пожарникарят е пострадал при гасенето на огъня край Брусарци. В следствие високата температура в огнището и 40 градусовата жега, отчетена вчера, е получил..

публикувано на 14.08.24 в 12:47

Обезщетения между 250 и 600 евро при закъснял или отменен полет. Но при какви условия?

Пътниците могат да получат обезщетения между 250 и 600 евро при закъснял или отменен полет . Това обясни пред БНР Соня Спасова, директор на Европейския потребителски център.  "Сумата от 250 евро би могла да бъде получена като компенсация при закъснение, ако разстоянието е до 1500 километра . В случай, че то е между 1500 и 3500 километра,..

публикувано на 14.08.24 в 12:35
Димитър Главчев

Главчев: Бих оставил всички министри и в новия кабинет

Служебният премиер Димитър Главчев започна днешното заседание на правителството с надеждата всички членове на кабинета да останат и в следващия. Той им пожела успех с каквото и да се занимават занапред: "Бих оставил всички да продължат да работят, да видим. Но който и да остане, съм сигурен, че ще продължи да си върши добре работата". Главчев..

публикувано на 14.08.24 в 12:22