Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Какъв е проблемът за политиците, когато гражданите мислят, че правилата нямат значение

Доц. д-р Албена Танева
Снимка: БГНЕС

Не мисля, че обществото е политически апатично! Има една умора от усещането, че каквото и да се случва няма значение. Това не е властови модел. В последните 30 години едно много уродливо явление са настрани, но то може да си отиде! Не изведнъж, но може да започне да си отива в този момент, в който някой, от когото зависи, няма да си каже: „Е, и?“.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ ръководителят на катедрата по Публична администрация в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ доцент Албена Танева.

„Самият факт, че вчерашното видео се състоя, е шанс да се стреснем и да си кажем: „Наистина ли сме там““, каза тя по повод разпространените в социалните мрежи кадри на сблъсъци на охранители с лидера на „Да, България“.

„Много си заслужава да говорим за тези случаи през понятието за амония - състояние на обществото, при което гражданите заживяват с представата, че правилата нямат значение. Не, че няма закони, че няма правила, че един плаж не е публична държавна собственост, но по някаква  причина така са се установили нещата, че си знаем за какво не се пита, какво не се прави“.

Танева изрази опасение, че в обществото се е настанило мнение, че е допустимо „силовото да стане силно“:

„В случая даже не става дума за това, че е забучвано знамето, което е, да кажем, част от драматургията, но усещането за отвъд закона, за над правилата - това не е модел, който е започнал скоро. Той е много отдавна. По тази причина, най-впечатляващото, според мен, е, че се даде повод чрез този сюжет от вчера, да се разтърси чрез нагледа за тази наглост обществото“.

Ученият цитира Монтескьо, че „на всяка форма на управление съответства определен принцип“. За да има демокрация, принципът трябва да е на добродетелта, за – монархията – честта, а за тиранията – страхът.

„За нуждите на отразяването е добре да имаме дълга памет“ каза тя и припомни, че през 2013 година - правителството на Орешарски – по време на парламентарен контрол, „пак като самозабравили се“, управляващите са предложили Делян Пеевски за шеф на ДАНС „и тогава това беше залпът, който изкара хората на улиците“. Тя направи и паралел:

„Отдавна имаме, в различни епизоди, стряскащи знаци за самозабравяне. Самозабравянето, че щом някой е овластен, може да прави каквото си иска, е много лош тон за изграждане и за развитие на едно общество“.

Въпросът не е на смяна на хората, а на начина, по който ние се отнасяме към всяка наша дейност и особено на политическата, обобщи Танева

Политологът Страхил Делийски подкрепи, по думите му „диагнозата на състоянието на политическото ни общество“, поставена от Танева.

„Тя е изключително важна като отправна точка за разсъждение, защото, когато сме в това състояние на аномия, на криза на институциите, на криза на представителството и недоверие в основите партии, всичко това изключително много затормозява способността на официалния политически процес, на институционализирания политически процес, изборите включително, да регулират социалните конфликти и напрежения. Това ми се струва изключително важно да го имаме винаги предвид, когато интерпретираме какво става в тази институционална част на българската политика“.

В българското общество има търсене и необходимост от алтернативен, позитивен политически проект, категоричен е Делийски. Показват го социологически и политически проучвания.

„Много трудно се предлага в ситуация на цинично отношение към политиката, в която неофициалния начин, по който се случват нещата, се е превърнал в норма. Този цинизъм по отношение на това как функционира публичния живот, създава трудности на всеки един, който тръгне да убеждава, да обяснява „вижте аз не съм като тях, ще аз ще истинска политика“. Често се увличаме в това да разгадаваме ходовете на политиците и почти винаги забравяме, че тези ходове са абсолютно безсмислени, когато теренът на който се разиграват, тази шахматна дъска, няма никакво отношение към определени социални интереси, да не говорим към обществения интерес. Когато е скъсана връзката между тези, които искат властта и тези, които им дават това право да го правят, този политически започва да изглежда като една игра за вътрешно посветени, а не дейност, свързана с регулирането на нашия живот“.

Условия за промяна на отношението на обществото към политическите върхове има, смята той:

„България в момента е комбинация от множество различни общества, които много често не могат да се понасят. За да преодолеем тези пропуски, трябва да започнем два много важни разговора. Първият е за икономиката, за неравенството - един изключително важен разговор, който се води не само в Европа, а навсякъде по света: „Какво се случва с нашите общества на икономическо равнище, какво става с всички онези, които изнемогват“. Този разговор е изключително нужен отвъд клишетата, с които сме свикнали от последните 20-30 години. Вторият е за политическия разговор. Той трябва да е в следния контекст: „Политическа България без Бойко Борисов“. Когато говорим за политика, винаги говорим за Борисов, а това е пагубно! Не можем да излезем от схемата „Бойко Борисов“, сякаш не можем да си представим света без Борисов. Ако не започнем разговор за България без Борисов, България след Борисов - позитивен разговор - нищо от това, че огромна част от обществото не харесва това правителство, няма да получи политически израз. Този разговор, според мен, рано или късно ще се случи“.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как оцеляват фирмите за превоз на стоки

Повече от два месеца проблемът с туристическия трафик към Гърция е в центъра на медийното внимание. За първи път от години насам леките автомобили на граничния пункт „Кулата“ са в пъти повече от тежкотоварните камиони. Означава ли това, че транспортният бизнес понася тежко ударите на пандемията и само коронавирусът ли кара превозвачи да се откажат от..

публикувано на 13.08.20 в 15:54
Османски чешми в близост до Каварна.

Османските чешми в България - социални и културни послания на водата

Най-интригуващото за чешмите в османската архитектура по българските земи е, че те въвеждат една нова култура, непозната за населението по българските земи до края на 14 век, а именно културата на течащата вода . С този нов тип култура се подменя предишната - културата на изворната вода по българските земи. Това каза за БНР проф. Любомир..

публикувано на 13.08.20 в 12:20
Протестна акция след президентските избори в Беларус.

Протест пред посолството на Беларус у нас

Тази вечер от 18.30 часа ще се състои протест пред  посолството на Беларус у нас . Един от организаторите на протеста – журналистът Димитър Кенаров, през  2011 година е бил в Беларус като журналист с туристическа виза, бил е задържан за 6 дни в изолатор, а впоследствие депортиран от страната със забрана да влиза 3 години. Пред "Хоризонт"..

публикувано на 13.08.20 в 10:10
Вени Марковски

Интернет общество - България организира дискусии за образованието при Covid-19

Фондация "Интернет общество" започна поредица от онлайн дискусии, посветени на мерките по време на кризата с коронавируса. Те ще бъдат  модерирани от Христофор Караджов, който живее и преподава в Калифорния. Разговорите се провеждат във Фейсбук страницата на Интернет общество - България.  В първата среща е участвал пулмологът доц. д-р..

публикувано на 13.08.20 в 10:06
Израел

В Израел следят заразените с Covid-19 с високотехнологична система

В началото на карантината през пролетта Израел беше пример за добро справяне с епидемията, а сега е в червената зона. Демонстрации, в които вече вземат участия цели семейства, футболни агитки, импровизирани плажни купони на учениците, за които лятната ваканция завършва в края на месеца - всичко това увеличава заразените от Covid-19 в Израел...

публикувано на 12.08.20 в 16:18

Между 350 и 400 запитвания ежедневно на националния телефон за коронавируса

Между 350 и 400 запитвания всеки ден получават на националната телефонна линия за коронавируса.  Националният телефон на Министерството на здравеопазването -  02 807 87 57 бе открит през март специално за въпроси, свързани с коронавируса. През последните 5 месеца звънят стотици граждани, за да получат допълнителна информация за Covid-19...

публикувано на 12.08.20 в 10:28

Доц. Силвена Ставрева: Има алтернативи за дистанционно обучение

Родители продължават да настояват да има избор как да учат децата им – дистанционно или присъствено и прилагат медицински аргументи в полза на дистанционното обучение. Доц. д-р Силвена Ставрева е университетски преподавател и един от организаторите на петицията за онлайн учебна година. Петицията е подписана от повече от 1000 души, изпратена е..

публикувано на 12.08.20 в 09:47