Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Момчилова: Биполярно поведение на властта в управлението на епидемичната ситуация

Снимка: iStockGetty Images

Биполярното поведение на властта вече едва ли учудва някого. Първо, щяхме да мрем яко и на базата на нищото, на догадки и на предположения, ни арестуваха по домовете и ни изплашиха до смърт. След това започна голямото чудене: „Като е зле икономиката и все по-зле ще става какво да се прави“. Решиха да се поотпусне режимът и да се доверим на гражданската осъзнатост, в резултат на което се напълниха дискотеките, стадионите, самолетите. Гражданите, логично, след стреса си казаха „ако ще се мре яко, поне да се порадваме на живота, както си знаем“ - а именно потребителската, с пълни шепи

Така експертът по публични комуникации Соня Момчилова коментира за поведението на властта в опитите за овладяване на епидемичната ситуация.

„Ако допреди малко беше важно и щяхме да си стъпим на крака, и щяхме да възстановим икономиката, само да сме живи и здрави, и щяхме да продаваме автопаркове, и да се разпарят дюшеци, изведнъж се оказва, че икономиката трябва да функционира и то на всяка цена, май, което е лишено от всякаква логика“.

Според нея протестите в Сърбия и в САЩ са „в голяма степен реакция“ на коронавирусните мерки там. Тя направи и паралел с България:

„След голямото затягане, обещанията за чували с трупове, за измирането на най-близките ни, започнаха и проблемите на властта и на олицетворяващия я еднолично Борисов"

Момчилова оприличи ситуацията у нас на „постмедиавистика“:

„Люлеенето на махалото е симптоматично за отсъствието на кондиция и здрав разум в средите на управляващите. Животът някак съвсем заприлича на подлез след проливен дъжд – затлачено, мръсно, без виновни и като че без изход. Една буря ни докара до полярен ступор. Само джипката на Борисов циркулира неврастенично из магистралите на държавата и той продължава да лее потоци словесна амалгама от утехи, дитирамби и някакви съчинения по собствени конфабулации…“.

Психичното здраве на нацията понася много сериозни щети и е възможно „нервите на обществото да не издържат“ заради липсата на път и визия, коментира Момчилова:

„Не възприемаме и модел на нито една държава, която да приемем, че обективно овладява ситуацията. Всъщност на нищо не прилича това, което се случва у нас. Опитваме се някакъв свой стил да наложим и в края на краищата само това ни липсваше – мерките, които днес ни бяха наложени. Оправдавам неглижирането на проблема от страна на хората - как да повярваш в потока на съзнанието, който се лее по време на брифингите и ведрите клипчета на премиерския ПР. Как хората да повярват на властимащите, че внезапно се разтревожили за нас, като хиляди  инвалиди обжалват решението на ТЕЛК и стоят без пенсии…“.

Според Момчилова Борисов е направил гаф днес с думите си, че демокрацията ни идва в повече, но „гафовете вече не впечатляват никого“. Самият премиер пък е уплашен от ставащото в Сърбия


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54