Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

170 години от рождението на Иван Вазов

| обновено на 09.07.20 в 15:47

Отбелязваме 170 години от рождението на Иван Вазов с тържества в цялата страна.
Народният театър "Иван Вазов" откри изложба и организира шествия по столичните улици, а тази вечер ще бъде връчена за първи път награда на името на писателя.

Изложба с писма, снимки и документи беше открита в градската градина пред Народния театър, а след това шествие, водено от столичния кмет Йорданка Фандъкова, директора на театъра Мариус Донкин, председателя на БАН Юлиян Ревалски и заместник-министъра на културата Анелия Гечева се отправи към къщата на Вазов на столичната улица "Раковска".
Там 11-годишната Калина Божинова и 13-годишният Симеон Ангелов рецитираха от любимия балкон на Вазов с изглед към театъра емблематичните му стихотворения "Аз съм българче" и "Молитва".
Шествието продължи към паметника на Вазов, където слово произнесе директорът на националния литературен музей Атанас Капралов.
В 18 часа на голямата сцена в Народния театър ще стане ясно и кой е носителят на новоучредената награда за духовен принос на името на Вазов.
След това ще бъде показан и документалният филм "Театър по време на пандемия" на режисьора Борис Радев.
В Пловдив годишнината също ще бъде отбелязана с шествие. То е организирано от Народна библиотека „Иван Вазов“, съвместно с Общината. 

Вазов живее в Пловдив от 1880 до 1886 година и пише „Епопея на забравените“, „Немили-недраги“, „Чичовци“, стихотворенията „Българският език“, „Новото гробище на Сливница“, разказът „Иде ли?“ и др.

Той е бил депутат в Областното народно събрание на Източна Румелия, председателства Пловдивското научно книжовно дружество, издава списание „Наука“, а заедно с Константин Величков редактират вестник „Народний глас“, издават първото чисто литературно списание „Зора“ и книгата „Българска христоматия“. 

Шествието ще потегли от библиотеката, предвождано от духов оркестър и ще се отправи към паметника на писателя в Дондуковата градина. Пред монумента ще бъдат поднесени венци и цветя. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

 Националната библиотека

3D мапинг шоу „Иван Вазов – живот чрез творчество“

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ чества 170-годишнината от рождението на Иван Вазов с редица събития, посветени на живота и творчеството на патриарха на българската литература, наричан още приживе пазител на българския дух. Виртуалната..

публикувано на 09.07.20 в 11:46
Иван Гранитски

Иван Гранитски: Недостойно е да не бъде преиздаван Вазов повече от 40 години

"Недостойно е да не бъде преиздаван Вазов в събрани съчинения повече от 40 години", каза пред БНР издателят Иван Гранитски и добави, че издателство "Захарий Стоянов" излиза с 10 тома , в които е включено всичко от патриарха на българската литература..

публикувано на 09.07.20 в 15:14
ВИЖТЕ ОЩЕ
Южният парк в София

Ботаническата градина на БАН – с вход свободен за празниците, в Южния парк започва почистване на водоемите

За празниците Ботаническата градина на Българската академия на науките ще бъде с вход свободен. Тя ще е отворена за посетителите днес и утре от 10 до 16 часа. Събитието има и тема  - "Кухненската градинка. От 11:30 часа ще има демонстрации на икебана,..

публикувано на 27.04.24 в 08:12

На Лазаровден: Предвеликденско тържество пред новостроящия се храм в "Люлин"

Днес, на Лазаровден, ще се състои предвеликденско тържество пред новостроящия се православен храм "Свети Патриарх Евтимий Търновски" в столичния квартал " Люлин". Най-голямото чудо в земния живот на Христос... Лазаровден е! В програмата са..

публикувано на 27.04.24 в 08:07

Най-голямото чудо в земния живот на Христос... Лазаровден е!

Православната църква отбелязва Лазарова събота. В седмицата преди Великден празникът пренася спомена за най-голямото чудо в земния живот на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар. В обредната традиция Лазаровден е наситен с..

публикувано на 27.04.24 в 07:57

Историческа възстановка припомня събитията около Априлското въстание

В Панагюрище ще се състои историческата възстановка "Мъжество и саможертва", която пресъздава събитията от избухването до потушаването на Априлското въстание през 1876 година.  Традиционно, спектакълът се представя на 1 май, когато са..

публикувано на 27.04.24 в 07:46

Енергийният министър е в Турция, предоговаря споразумението с "Боташ"

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов е на посещение в Турция , за да се срещне с турския министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар.  Радев: Договорът с "Боташ" е част от диверсификацията на България..

публикувано на 27.04.24 в 07:37
Д-р Снежана Йосифова

Д-р Снежана Йосифова: Голям процент от болните с поленова алергия имат кръстосана алергия

Цветница е хубав пролетен празник. Пролетните цветя, цъфтящите дървета и зелената трева обаче създават дискомфорт на пациентите със сенна хрема . Как по-лесно да преминат този период на пролетни алергени пациентите разказваме в "Минути за здраве" по..

публикувано на 27.04.24 в 07:30

Нова вълна руски ракетни атаки в Украйна

Украйна съобщи за нова вълна руски ракетни атаки през изминалата нощ, след като американският министър на отбраната Лойд Остин обяви поръчки за оръжие за Киев към американската военна индустрия в размер на 6 милиарда долара. Няколко групи крилати..

публикувано на 27.04.24 в 07:30