Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

170 години от рождението на Иван Вазов

| обновено на 09.07.20 в 15:47

Отбелязваме 170 години от рождението на Иван Вазов с тържества в цялата страна.
Народният театър "Иван Вазов" откри изложба и организира шествия по столичните улици, а тази вечер ще бъде връчена за първи път награда на името на писателя.

Изложба с писма, снимки и документи беше открита в градската градина пред Народния театър, а след това шествие, водено от столичния кмет Йорданка Фандъкова, директора на театъра Мариус Донкин, председателя на БАН Юлиян Ревалски и заместник-министъра на културата Анелия Гечева се отправи към къщата на Вазов на столичната улица "Раковска".
Там 11-годишната Калина Божинова и 13-годишният Симеон Ангелов рецитираха от любимия балкон на Вазов с изглед към театъра емблематичните му стихотворения "Аз съм българче" и "Молитва".
Шествието продължи към паметника на Вазов, където слово произнесе директорът на националния литературен музей Атанас Капралов.
В 18 часа на голямата сцена в Народния театър ще стане ясно и кой е носителят на новоучредената награда за духовен принос на името на Вазов.
След това ще бъде показан и документалният филм "Театър по време на пандемия" на режисьора Борис Радев.
В Пловдив годишнината също ще бъде отбелязана с шествие. То е организирано от Народна библиотека „Иван Вазов“, съвместно с Общината. 

Вазов живее в Пловдив от 1880 до 1886 година и пише „Епопея на забравените“, „Немили-недраги“, „Чичовци“, стихотворенията „Българският език“, „Новото гробище на Сливница“, разказът „Иде ли?“ и др.

Той е бил депутат в Областното народно събрание на Източна Румелия, председателства Пловдивското научно книжовно дружество, издава списание „Наука“, а заедно с Константин Величков редактират вестник „Народний глас“, издават първото чисто литературно списание „Зора“ и книгата „Българска христоматия“. 

Шествието ще потегли от библиотеката, предвождано от духов оркестър и ще се отправи към паметника на писателя в Дондуковата градина. Пред монумента ще бъдат поднесени венци и цветя. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

 Националната библиотека

3D мапинг шоу „Иван Вазов – живот чрез творчество“

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ чества 170-годишнината от рождението на Иван Вазов с редица събития, посветени на живота и творчеството на патриарха на българската литература, наричан още приживе пазител на българския дух. Виртуалната..

публикувано на 09.07.20 в 11:46
Иван Гранитски

Иван Гранитски: Недостойно е да не бъде преиздаван Вазов повече от 40 години

"Недостойно е да не бъде преиздаван Вазов в събрани съчинения повече от 40 години", каза пред БНР издателят Иван Гранитски и добави, че издателство "Захарий Стоянов" излиза с 10 тома , в които е включено всичко от патриарха на българската литература..

публикувано на 09.07.20 в 15:14
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут към Иван Вазово през общинската пътна мрежа на Хисаря. Заради катастрофа движението по пътя Троян - Кърнаре, в..

публикувано на 13.07.24 в 16:37

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в "Трявна Ултра"

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в състезанието по планинско бягане "Трявна Ултра".  В най-дългата дистанция победи Димитър Атанасов, който измина 153 километра в сърцето на Балкана за 20 часа и 35 минути.  Трасето включва два..

публикувано на 13.07.24 в 16:21

Червен код за опасни горещини в голяма част от Румъния

Червен код за опасни горещини е обявен в голяма част от Румъния до вторник, а според метеоролозите температурите на места може да достигнат 42 градуса, съобщава телевизия Диджи 24. В областите Кришана, Банат, Олтения, Мунтения, Молдова, Добруджа и..

публикувано на 13.07.24 в 15:43
Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери, който беше избран за евродепутат от листата на гръцката партия "Нова демокрация", съобщи АНА-МПА.  Това ще му позволи да пътува до Страсбург и да участва в учредителната..

публикувано на 13.07.24 в 15:38

71 палестинци са убити при израелска атака в Хан Юнис

71 палестинци са били убити при израелска атака в Хан Юнис, съобщиха властите в анклава, контролирани от групировката "Хамас".  Близо 290 са ранените при удара. При израелската атака са поразени палаткови лагери с разселени хора в град Хан Юнис, военните..

публикувано на 13.07.24 в 15:12

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата е намерен канабис. Автомобилът е иззет като веществено доказателство Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установиха полицаи от Монтана при проверка тази нощ...

публикувано на 13.07.24 в 14:27

Филиз Хюсменова: Съпротивителните сили на ДПС са срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне

Филиз Хюсменова, която първа подаде оставка като народен представител и напусна не само ПГ на Движението, но и НС, заяви, че съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики, а срещу начина на вземане на решения, управление,..

публикувано на 13.07.24 в 14:06