Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Михов, ВМРО: Дебатът за бъдещето на НСО е отворен

Милен Михов
Снимка: БГНЕС

„Военното разузнаване не е само това разузнаване, което ни е познато от трилърите и филмите на шпиони, работещи под прикритие. Хората, които работят в тази служба, не можем да ги определим като военни информатори. Те са си военни разузнавачи и преименуването е връщане към една утвърдена традиция на една специализирана държавна институция. Това е първата разузнавателна служба в нашата история, създадена преди повече от 120 години.“ Това каза в предаването "Преди всички" депутатът от ВМРО и Обединени патриоти Милен Михов, член на Комисията по отбрана в Народното събрание. Преди да бъдат разгледани промените в Закона за военното разузнаване той посочи, че преименуването на Служба „Военна информация“ на „Военно разузнаване“ е „нормализация както на названието, така и на отношението към тази служба“.

Относно охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски Милен Михов заяви, че „не е чак толкова необходимо“ и добави, че „разходите за това са значителни“.

"Въпросът е изцяло за бъдещето на Националната служба за охрана. Дали ни е необходима такава структура или това е една функция, която трябва да се изпълнява от МВР със съответните специалисти и съответната структура. Ние от ВМРО смятаме, че такава структура извън МВР е унаследен анахронизъм от времето на социализма (УБО – бел. ред.). Дебатът е отворен.“

В коментара си по заявката на БСП за пореден вот на недоверие към правителството с мотив корупция Милен Михов посочи, че за него това е закъсняла реакция.

„Очаквах, че още преди месец, след като приключи извънредното положение, БСП под водачеството на г-жа Нинова отново ще развее бойните знамена и ще постави щиковете върху пушките. Това е видяно. Съмнявам се, че разчитат на някакъв успех. Има две цели – едната е вътрешнопартийна: г-жа Нинова трябва да се утвърди като водач, ярък борец срещу правителството и г-н Борисов с цел вътрешнопартийните избори, и другата е елемент от предизборната кампания, която може би гражданите не забелязват, но тя започна с пълна сила.“

Михов смята, че неговата политическа сила ще подкрепи парламентарна комисия, посветена на липсващите в бюджета милиони левове такси от хазарт. „Мисля, че комисията ще бъде създадена. Друг е въпросът докъде ще има възможност да разкрие цялата или почти цялата истина“, изтъкна той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Комисар Васил Паргов

Петима са задържани за купуване на гласове и търговия с вот в Кюстендилския регион

Петима са задържани за 24 часа при специализираната полицейска операция за гарантиране политическите права на гражданите и противодействие на нарушенията на изборното законодателство на територията на Кюстендилския регион, обявиха днес от Областната дирекция на полицията. Работата със задържаните продължава, от прокуратурата казаха за БНР, че..

публикувано на 02.10.24 в 17:08
Войници от армията на Босна и Херцеговина

Въоръжените сили на Босна и Херцеговина повишиха нивото на сигурност заради имейл, изпратен от IP адрес от България

Въоръжените сили на Босна и Херцеговина повишиха нивото на сигурност на военни и обекти и обекти от военната промишленост заради получени заплахи вчера от IP адрес в България, съобщава босненското издание „Дневни аваз“, като се позова на босненските полицейски служби. Въпреки че IP адресът е от България, това не означава, че заплахата е..

публикувано на 02.10.24 в 16:59
Иранският президент Масуд Пезешкиан.

Иранският президент: Ако Израел не спре с престъпленията си, ще получи суров отговор

Иранският президент Масуд Пезешкиан каза, че "ако Израел не спре с престъпленията си",  то еврейската държава ще получи суров отговор, предаде Ройтерс. Той говори ден след ракетната атака на Иран срещу Израел и последвалото изявление на  и зраелският премиер Бенямин Нетаняху, че ще отвърне на удара.  Експлозии в Израел, Иран потвърди, че е..

публикувано на 02.10.24 в 16:53
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48
Танкове на израелската армия близо до израелско-ливанската граница, 1 октомври 2024 г.

Сражения между израелски военни и бойци на "Хизбула" на ливанска територия

Израелската армия съобщи, че 22-годишен израелски военнослужещ  е бил убит в сражение на ливанска територия,  предадоха Асошиейтед прес и АФП.  Това е първото такова съобщение , откакто преди два дни Израел започна сухопътна операция в Ливан. Часове по-рано от ливанското шиитско движение "Хизбула", заради което Израел започна наземна военна..

публикувано на 02.10.24 в 16:39

Истанбулските летища се задръстиха от ливански граждани

Близо 20 самолета на чужди авиокомпании са били принудени да кацнат в Истанбул и други турски градове, след като снощи Иран е затворил въздушното си пространство заради ударите срещу Израел, съобщи турският информационен сайт Хабер Глобал, цитиран от БТА. Междувременно в Истанбул и вчера са пристигнали много ливанци със самолети на авиокомпаниите..

публикувано на 02.10.24 в 15:54
Български огнеборци се включиха в потушаването на пожара в Гърция.

Подобрява се ситуацията с мащабния пожар в Коринт

Подобрява се ситуацията с мащабния пожар в Коринт. Пожарни екипи от България също се насочват към мястото на бедствието. Спирането на вятъра помогна на пожарникарите частично да овладеят огъня. Остават още стотици малки огнища, които са по продължение на целия фронт от около 40 километра. На място  работят днес 570 пожарникари. Шест..

публикувано на 02.10.24 в 15:50