Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България завежда дело пред съда на ЕС за пакета "Мобилност"

Росен Желязков
Снимка: mtitc.government.bg

България ще заведе дело пред съда на Европейския съюз, в двумесечен срок от публикуването на пакета "Мобилност" I в Официалния вестник на Съюза. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков в изявление пред медии, по повод окончателното приемане на пакета "Мобилност" I от Европейския парламент, цитиран от пресслужбата на МТИТС. 

„Ще поискаме анулиране на част от разпоредбите на пакет за Мобилност I и в момента тече подготовка за това. Останалите държави-членки ще имат възможността да се присъединят към нашата позиция, за да бъдем по-ефективни във воденето на делото“, категоричен бе Росен Желязков.

„Паралелно с подготовката на делото, българската страна ще продължи да настоява до края на тази година Европейската комисия да приключи с оценката на въздействие за последиците от връщането на превозното средство в осемседмичен период, както и прилагането на част от правилата за сухопътната част на комбинирания транспорт. Очакваме Комисията да изпълни ангажимента си и след оценката на въздействие, да внесе ново законодателно предложение, с което тези мерки и тези последици от предложението да бъдат анулирани“, посочи министърът.

„Благодаря на всички български евродепутати, които изразиха единна позиция по пакета "Мобилност" I в защита на националния интерес. Ще продължим да бъдем рамо до рамо с нашите превозвачи в битката, която ни предстои. Вярвам че българските представители в ЕП, както и всички институции и колеги ще продължат да ни подкрепят“, изтъкна министър Желязков.

По думите му първоначално пакетът "Мобилност" I е замислен като законодателство, което цели да постигне баланс между условията на труд и социалните условия за водачите и свободата на превозвачите да предоставят трансгранични услуги. „Окончателно приетият пакет "Мобилност" I се отдалечава съществено от заложените цели и европейски ценности. Стана ясно, че идеята за правилното функциониране на Единния пазар и правната сигурност не са били сред съществените елементи, които се взимат под внимание при гласуването. Практическата недалновидност и неприложимост на част от разпоредбите, техният непропорционален и дискриминационен характер, както и настоящата пандемична обстановка не бяха взети предвид“, подчерта Росен Желязков. Министърът посочи, че с отнемане правото на водачите да избират мястото, където да ползват своята почивка се нарушава едно от основните права на ЕС – свободното движение на хора. Той каза още, че връщането на превозното средство в държавата по установяване влиза в колизия с прокламираните политики на ЕК и Съюза, и най-вече със зелената сделка.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) гл. комисар Александър Джартов.

Пожарът във високата част на Рила не е овладян

Пожарът във високата част на Рила планина над село Бистрица, община Дупница, все още не е овладян. Това съобщи пред журналисти в село Самораново директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) гл. комисар Александър Джартов. Пожарът днес активно го гасихме, успяхме да качим повече от 70 души –..

публикувано на 25.08.24 в 21:05

Журналист от "Ройтерс" вероятно е загинал в Краматорск

При руския ракетен удар по хотел в град Краматорск в Украйна е загинал британски гражданин. Вероятно той е журналист от агенция "Ройтерс". Това съобщи изданието "Украинская правда", като се позова на ръководителя на местната администрация Александър Гончаренко и на Донецката областна прокуратура. От прокуратурата уточниха, че са пострадали общо шестима..

публикувано на 25.08.24 в 20:36
Едуард Сноудън

Сноудън критикува ареста на Павел Дуров

Бившият сътрудник на разузнаването на САЩ Едуард Сноудън разкритикува ареста на създателя на приложението "Телеграм" Павел Дуров от френските власти, предаде ТАСС. Арестуваха съоснователя на "Телеграм" Павел Дуров "Арестът на @Durov е посегателство срещу основните човешки права (на свобода) на словото и сдружаването. Изненадан и дълбоко..

публикувано на 25.08.24 в 20:06
Министър-председателят на Румъния Марчел Чолаку

Чолоку срещу Чука: Кой ще спечели президентстките избори в Румъния

Румънският премиер и лидер на Социалдемократическата партия Марчел Чолаку е фаворит за предстоящите в края на годината президентски избори, според най-новото прочуване на CURS, осъществено в периода 6-22 август 2024 г., съобщава новинарският сайт "Хотнюз". Според резултатите от анкетата на втория кръг на президентските избори един срещу друг..

публикувано на 25.08.24 в 19:56

Потушен е голям пожар между Хасково и Димитровград

Големият пожар между Хасково и Димитровград, който горя в непосредствена близост до натоварения път между двата града и премина в двора на близкия завод, вече е потушен. Това съобщи за БТА началникът на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Димитровград главен комисар Иван Пачов. Нанесени са щети върху инвентар и..

публикувано на 25.08.24 в 19:45

Президентът ще приеме кандидата за служебен министър-председател в 10:00 часа в понеделник

На 26 август, понеделник, от 10.00 часа държавният глава Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев. Главчев със срок за нов кабинет до понеделник, при успех - избори на 27 октомври В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията на 9 август президентът определи настоящия служебен..

публикувано на 25.08.24 в 18:53

Папата: Църквите не се докосват

Папа Франциск е против одобрението на забраната в Украйна  на православните храмове, свързани с Москва. На неделната молитва Ангел Господен на площад „Св.Петър“ в Рим , той обърна внимание и на други актуални теми като маймунската шарка и репресиите в Никарагуа срещу католическата църква. Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за..

публикувано на 25.08.24 в 18:24