Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Владимиров: НСО не е служба, която създава привилегии

Началникът на НСО трябва да взема решението кой да бъде охраняван от службата, смята той

Снимка: БГНЕС

"НСО не е служба, която създава привилегии, а онези политици, които си определят привилегии, ги вкарват в закони и си обезпечават собственото благополучие". Това каза пред БНР генерал Димитър Владимиров, бивш ръководител на Националната служба за охрана. Според него началникът на НСО трябва да взема решението кой да бъде охраняван от службата:

"Човекът, който дава охраната, той трябва и да решава и съответно да бъде контролиран. Има много служби за контрол". По думите на бившия ръководител на НСО няма случай в страните с развита демокрация да се охраняват доживотно хора, които са заемали определени постове:

"Привилегиите, които ги има в закона, след завършване на мандата да се обслужват от НСО председателите на парламента и министър-председателите", уточни той. 

Генералът припомни, че много пъти преди година и половина е настоявал да се свали охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски и тогава е получил подкрепа единствено от президента Румен Радев.

Ген. Владимиров изрази учудване от демонстративното влизане на прокуратурата в президентството и беше категоричен, че това е нарушение на държавността и демонстрация на сила.

В предаването "Нещо повече" ген. Димитър Владимиров коментира и поведението на охранителите на брега на парк "Росенец", които не позволиха на лидера на "Да, България" Христо Иванов и общинския съветник от Бургас Димитър Найденов да слязат на морския бряг до бившето яхтено пристанище в местността Отманли:

"Случилото се в "Росенец" от страна на служителите на НСО е недопустимо. Нарушават закона. Когато поемат за охрана допълнителна територия, искат разрешение от комисията, която определя степента на застрашеност на охраняваното лице и се съгласува с местните властови органи. Така че са в нарушение", категоричен беше генералът. 

Цялото интервю на Людмила Железова с ген. Димитър Владимиров в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ГЕРБ и ОП внасят поправки в Закона за НСО

Още днес или утре управляващата коалиция ГЕРБ и "Обединени патриоти" внасят в парламента поправки в Закона  за НСО, научи БНР. Пред наш репортер бе потвърдено, че да се дадат повече правомощия на президента по отношение на Службата е..

публикувано на 09.07.20 в 16:55
ВИЖТЕ ОЩЕ
Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич

Еврокомисар зове за възстановяване на финансирането на Агенцията на ООН за бежанците

Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич призова за възстановяване на финансирането за Агенцията на ООН за бежанците. "Предвид хуманитарната катастрофа, финансирането на агенцията е застраховка живот за палестинските бежанци", написа..

публикувано на 24.04.24 в 07:48

Депутатите гласуват промени в Закона за българите, живеещи в чужбина и ГПК

С окончателно приемане на промени в Закона за българите, живеещи извън България, ще започнат работа депутатите. На второ четене влизат и промени в Гражданско-процесуалния и в Наказателния кодекс. Съвет по координация на политиките за..

публикувано на 24.04.24 в 07:34

Тристранката се събира за парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от..

публикувано на 24.04.24 в 07:28

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван бяха приети окончателно от американския Конгрес

Съединените щати ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев беше приет от Конгреса. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда..

публикувано на 24.04.24 в 05:27

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент...

публикувано на 24.04.24 в 04:18

Съседите пред урните: Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в..

публикувано на 24.04.24 в 04:06

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се..

публикувано на 24.04.24 в 03:49