Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Тук сме да кажем - Не на страха!

Протести в подкрепа на президента Радев в няколко града

| обновено на 10.07.20 в 21:13
Автор:
Снимка: БГНЕС

Акция в подкрепа на президентската институция се провежда за втори ден пред сградата на "Дондуков" 2.

Организатори на акцията под надслов "Да спасим демокрацията" са скулптурът проф. Станислав Минеков, политическият анализатор Арман Бабикян и адвокат Николай Хаджигенов.

Бабикян коментира пред БНР, че недоволните ще спасяват демокрацията със средствата на протеста, а демонстрациите ще продължат, докато издържат силите и смелостта на хората.

Днешната демонстрация започна с песента на "Скорпионс" - "Вятърът на промяната", последва "Металика" със "За кого бие камбаната".

Преди това пред сградата на МС дойдоха недоволни представители от бранша на ресторантьорите с плакати с надпис "И музиката не е вирус" и "Оставете ни да работим", с призив за отваряне на заведенията. След като освиркаха сградата на правителството, недоволните се присъединиха към протеста пред президентството.

Ето какво казаха част от хората:

"Има закони, които са написани, не действат. Майка ми и баща ми, откакто са се родили, са по протести, както и аз. На мен вече почна да ми омръзва, а те още не са се предали. Затова решавам, че и аз няма да се предам“.

Засилено остава полицейското присъствие пред сградата на Президентството.

Румен Радев: Тук сме да кажем - Не на страха!

Протестът срещу българската мафия се превръща в кампания и няма сила, която да ни спре, стига да сме мъдри и непреклонни, затова трябва да заявим ясно нашите принципи. Това каза държавният глава Румен Радев пред събралите се за втори ден пред сградата на президентската институция протестиращи граждани.

"Няма да повторим грешките от 2013 г., няма да се делим на леви и десни, на сини и червени, на русофили и русофоби, на американофили и американофоби, няма да се делим на българи и турци, както някои в своето безсилие се опитват отново да разиграват етническата карта, няма да го допуснем, защото имаме ясно кредо: Свобода, законност, справедливост за всеки един в България. Не сме тук, защото сме еднакви, тук сме, за да защитим свободата си. Тук сме, за да кажем: Не на политическите репресии, не на прокурорския рекет, не на произвола, не на популизма, който убива правото и правовата държава. ", каза президентът Радев.

По думите му, днес на площада се решава бъдещето на България - "не във Фейсбук, не на масата, а именно тук". И добави, че днес и в следващите дни "ще напишем историята, от която няма да се срамуваме - всички заедно!".

Румен Радев и Илияна Йотова се присъединиха към протеста



Масовият протест вчера с участие на представители на различни политически сили, на който се появи и президентът Румен Радев, прерасна в шествие и в блокада на "Орлов мост". Хиляди скандираха "Оставка" за премиера и за главния прокурор.

Протест срещу правителството и в Пловдив

Над  200 души - граждани, а също  представители на леви и десни формации се събраха на протест пред сградата на Община Пловдив.

Повечето от тях заявиха, че желаят промяна и че са недоволни от действията на правителството и прокуратурата.

Издигнали са плакати „Долу ГЕРБ“  и „Мафията вън“.

Скандират също "Гешев е позор" и развяват българският трибагреник.  Все още не е ясно дали ще проведат шествие по Главната улица. Протестът протича мирно и е охраняван от полицията

В Русе пред Съдебната палата на протест се събраха близо стотина граждани, които изразиха неводолството си.

Протестът в Русе бе обявен като събитие във Фейсбук и никой не беше уведомил официално властите. Въпреки това полицейски служители дойдоха на място и следиха за мирното провеждане на събирането. Пред Съдебната палата се събраха граждани с опозиционно мислене, но с различни политически пристрастия.

Близо 30 души се събраха на протест пред Областната управа в Бургас. Той е организиран от общински съветници от партията „Движение България на гражданите“ и премина под мотото „Заедно срещу статуквото“.

Също днес има контрапротест, организиран от клубовете на ГЕРБ. Той е в защита на правителството.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Големи компании в Кипър ще получат субсидии за енергийна модернизация

17 млн. евро субсидии предоставя правителството на Кипър на големи компании за тяхната енергийна модернизация и укрепване на конкурентоспособността им. Подаването на заявления по новата бизнес програма започва днес.  Безвъзмездните средства по новия финансов план се предоставят за инвестиционни разходи в енергоспестяващи технологии и мерки за сгради,..

публикувано на 26.04.24 в 03:42

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се въведе нова такса за всяка нощувка, казаха хотелиерите. "Наказват ни с данъци, защото сме..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на жилищата са сравними с тези в Ню Йорк и Женева, коментират брокерите. Голяма част от вилите с..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна помощ в размер на 61 милиарда долара. Това съобщи агенция Ройтерс. Зеленски написа в..

публикувано на 25.04.24 в 22:37

Столтенберг обвини Китай, че споделя с Русия технологии, използвани за производство на ракети

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че поддържа военизираната икономика на Русия, споделяйки с нея високи технологии, използвани за производство на ракети, танкове и бойни самолети. "Китай казва, че иска да има добри отношения със Запада, но в същото време продължава да поддържа огъня на най-мащабния въоръжен конфликт в..

публикувано на 25.04.24 в 22:35

Комисията по култура в НС прие единодушно проект за промени в Закона за хазарта

Парламентарната комисия по културата и медиите прие единодушно на първо четене проект за промени в Закона за хазарта, внесен от Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ. Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт Въпреки това според депутатите законопроектът има нужда от поправки, информира репортерът..

публикувано на 25.04.24 в 21:54