Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Актьорът Валентин Танев разказва в "Изотопия"

Да пресъздадеш Вазов

За скритото в човека, романтизма и влизането в образа на героя

Валентин Танев
Снимка: Георги Бангиев

За някои личности не се говори в минало време.

Много са начините, по които бе почетена 170-годишнината от рождението на Иван Вазов. Сред тях е документалният филм на Борис Радев „Театър по време на пандемия“. В него ролята на Вазов е поверена на един от емблематичните актьори на Народния театър - Валентин Танев.

През 80-те години на миналия век писателят и драматург Петър Славински описва София от детските си години през 20-те и Вазов, какъвто го е запомнил.

„Той излизаше да се разхожда, винаги с едно кученце, с един бастун, с някаква сребърна, доколкото си спомням, ръчка, и винаги много чисто и хубаво облечен: с колосана яка, права, с една бяла жилетка на цветчета някакви, с красив костюм…“

Елегантен и красив изглежда и преобразеният Валентин Танев в ролята на Иван Вазов. За достолепното сходство и физическата прилика между актьора и Патриарха на българската литература дава своя принос и друг голям, но по-малко познат на широката публика професионалист - гримьорът Кирил Пиронков. Дали само физическата прилика доближава Танев толкова осезаемо до образа на Вазов?

Не мисля, че имам кой знае каква физическа прилика. Може би съм уловил характера на поета. Не ми е за първи път да играя Вазов“, споделя Танев в предаването „Изотопия“. Благодарен е на гримьора Кирил Пиронков, че използва всички особености на лицето на актьора, за да предаде желания образ. 

„Това съчетание може би създава този ефект“, твърди Танев, който е играл Вазов и в друга постановка - за отбелязването на 100-годишнината на Народния театър. Актьорът обаче не си е пуснал емблематичния мустак на писателя, защото това по думите му би означавало да не играе нищо друго.

Аз се интересувам доста от биографии на велики личности и то ме интересуват най-вече личните моменти, преживяванията, кризите. Външната обвивка винаги е измамна“, изтъква Валентин Танев. „Много интересна е съдбата му. Не е само лаври. Той напуска България. Има доста криволичения в неговия живот и това по някакъв начин го прави по-мъдър“, казва той за Вазов. 

„Винаги като съм работил, съм се опитвал постепенно да разкривам героя – да, на пръв поглед той е, да кажем, лекомислен, или глуповат, грубиян, обаче отвътре има нещо друго, той носи своята философия и това винаги ме е привличало. Защото човек на пръв поглед е един, но като вникнеш в него, започваш да откриваш много неща“, признава актьорът. И допълва:

„Ние сме свидетели в човешката история, много интелигентни, високоинтелигенти хора, философи, археолози стават министър-председатели и, не щеш ли, от тях се извъжда един изключително добър диктатор. Неподозирайки. Някъде нещо в човека се крие.“

Така в образа на Вазов Валентин Танев открива „някаква романтичност, един наивитет“.

"Като правехме „Хъшове“, най-големият ни проблем беше да извикаме свободно, с цяло гърло „Да живее България“, спомня си още Валентин Танев. „Сега вече всички под път и над път  го викат, но преди 15-тина години не беше така. Още по-малко политиците се сещаха за това, сега всички се сещат и стана даже модерно. На някои не им отива, но няма значение. Всяко нещо, като се използва много, започва да изгубва своя блясък.“

Иначе след месеците на изолация и празна сцена сега на Валентин Танев не му се гледат камерни постановки, гледа му се „нещо мощно, изразително, с много декор, много музика, осветление хубаво“, защото „в момента сме се свили, стегнали сме се, не смеем да си отпуснем душата“.

Цялото интервю с актьора чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българинът изобретател за 2020 в САЩ: Животът е хубав, ако не си доволен, промени го

„ Животът е хубав, ако не си доволен, направи нещо, за да го промениш “, това каза в „Хоризонт до обед“ българинът Борислав Чакъров,  избран за Изобретател на 2020 година на САЩ . 240 долара, толкова имал в джоба си той, когато заминал за страната на големите мечти – САЩ.  Борислав Чакъров е  сондажен инженер, който от близо 30..

публикувано на 25.01.21 в 12:13

Иво Сиромахов: Байганьовщината у нас никога не се променя

„ Байганьовщината е нещото, което у нас никога не се променя . Все същата завист, все същата злоба, омраза към успелите, постоянна и неприкрита враждебност към света“. Това сподели пред БНР сценаристът, драматург и писател Иво Сиромахов. На пазара е новата му книга „Майкини и другите“.  Според него големият проблем, от който произлиза начинът ни на..

публикувано на 22.01.21 в 16:52
Хелия Чавдарова

Музикалният журналист Хелия Чавдарова: Радиото все още държи магията на любопитството

"Опитвам се да не правя компромиси с качеството на работата си, което е много трудно. Аз имам една много лоша черта в себе си, която винаги много ми е пречила, и тя е моят перфекционизъм ". Това сподели пред БНР музикалният журналист и продуцент Хелия Чавдарова. Тя беше водещ на предаването "Тик-так" в продължение на 30 години, а няколко години и..

публикувано на 20.01.21 в 17:18
Камен Калев

Камен Калев: За мен е важно зрителите да имат диалог с филма

Юбилейното 25-о издание на „София филм фест“ ще започне след почти два месеца – на 11 март. Откриването ще е в зала 1 на НДК с българската премиера на филма „Февруари“ на режисьора Камен Калев. Лентата вече има международно признание – беше в официалната селекция на фестивала в Кан миналата година. Това е четвъртият пълнометражен филм на Камен..

публикувано на 14.01.21 в 18:54

Милена Аврамова: Влюбих се в театъра и оставих цигулката

„ Всеки ден, в който се събуждам, си казвам, че ще е по-добър от другия . Ако не вярваме и нямаме надежда, няма да се случат нещата“. Това сподели пред БНР актрисата Милена Аврамова. В момента тя снима филма „Чичо Коледа“. Иначе, играе на сцената на Сатиричния театър.  Актьорската душа, ако не получава душевната си храна, ще загине, признава още..

публикувано на 08.01.21 в 18:34
Проф. д-р Минка Златева

Проф. Минка Златева: БНР и "Хоризонт" показват динамично развитие

Една от характерните черти на програма "Хоризонт" е, че върви в крак с времето и това, което прави, отговаря на обновлението, което става в цялата медийна индустрия и в цялата медийна картина на радиото и на медиите въобще.  "Начинът, по който "Хоризонт" и цялото радио преминаха на вълните на новите информационни технологии, начинът,..

публикувано на 06.01.21 в 11:46
Николай Атанасов

Журналистът Николай Атанасов: Трябва да вярваме в утрешния ден

„Годините се нижат една след друга, радваме се, когато посрещаме поредната нова година. Това може би е силата на човека, че той се радва на новото, без да се замисля за това, че доста години са изтекли от неговия живот и лека-полека животът отминава.  Важното е да сме оптимисти, да сме хора с позитивно мислене и да вярваме в утрешния ден..

публикувано на 06.01.21 в 10:05