Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как една китара може да те превърне в софиянец

Фестивалът "Солени ветрове" - с послание за по-чиста околна среда

Стефка Пискулийска, Доротея Табакова и Кирил Петков
Снимка: БНР
Родом той е от съседна Македония. Една китара го довежда в България. Вече казва, че е софиянец. Това е Кирил Петков. Музиката го събира с преподавателя в Софийския университет "Св. Климент Охридски" Доротея Табакова. Нейните поетични текстове му допадат и започва да ги "облича" в музика. С три авторски песни двамата участват в 12-тото издание на фестивала "Солени ветрове", който се проведе в морската градина на Бургас. Там хора със социално ангажирано мислене и желание за решаване на глобални проблеми се събират на една сцена и изпращат чрез изпълненията си апел за по-малко пластмаса и по-добър свят.
Любопитството ни дърпа към Кирил - да научим каква е историята на тази китара, която го е направила софиянец.

"Роден съм в Македония. Там учих до завършване на средното образование, след което дойдох тук, в София, да уча музика в Музикалната академия и тук съм вече повече от 15 години. Може да се каже на практика, че съм софиянец", разказва в предаването "Рано в неделя" Кирил, който участва за първи път във фестивала "Солени ветрове". 

"Има една история, свързана с първата ми китара, която дойде от София. Баща ми, който е свирел като ученик, по някакъв повод беше идвал в София и си взе китара за себе си. Като я донесе вкъщи, аз бях на 10 и видях нещо много интересно. Какво е това? Китара! Взех я и оттогава не съм я пускал. Той, така или иначе, не се върна към свиренето. Аз му отнех възможността", споделя Кирил.

Доротея Табакова и Кирил Петков на фестивала

"Ние на фестивала пеем и кавъри на класическите бардове, такива като Боб Дилън, Жорж Мустаки. Специално с Кирил сме си харесали една песен на този гражданин на света, дошъл отвсякъде и отникъде, който сам определя себе си като скитник и чужденец. Също така имаше и концерт в памет на Висоцки. Въобще онези имена, онези хора, на чиито рамене сме стъпили, ние си ги почитаме, както, разбира се, и нашите си бардове. Спомнихме си и за Пламен Ставрев и за Христо Граматиков, който е един от основателите на фестивала "Солени ветрове", посочва Доротея Табакова.

Кирил Петков, Доротея Табакова и Стефка Пискулийска

Според Стефка Пискулийска, която е двигател на проектите на Доротея и Кирил, важно е как се показва творческата дейност.

"Без сцена, без възможност за изява, била тя виртуална или реална, всички тези хора, които могат нещо и това нещо е полезно, остават затворени в кухните си, това е опасното. Не е въпросът в една изолация или една епидемия, въпросът е в принципа. Затова са важни виртуалните сцени, затова са важни реалните сцени, понеже това е друг вид атмосфера."

Фестивалът "Солени ветрове" има своя конкурсна част за нова песен и активна гражданска позиция. Наречена е "Срещу вятъра". Бунтари ли са те, като застават срещу вятъра? Бунтари са, потвърждава Доротея Табакова. Тазгодишният победител е Татяна Йотова, на която беше присъдена голямата награда. Поощрителната награда е присъдена на Биляна Тодорова.

Интервю с Доротея Табакова, Кирил Петков и Стефка Пискулийска чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той беше много емоционален певец, веднага привличаше вниманието на публиката със сърцатата си..

публикувано на 19.04.24 в 19:25
Български камерен оркестър - Добрич с диригент Арто Чифчиян

Седмицата на камерната музика в Добрич с почит към диригента Константин Илиев

На 23 април в Добрич започва Седмицата на камерната музика "Константин Илиев".  С изданието тази година се отбелязва 100-годишнината от рождението на диригента Константин Илиев, един от основателите на фестивала, както и на местния камерен оркестър. Концертите са четири и се провеждат всяка вечер до 26 април включително в концертната зала..

публикувано на 19.04.24 в 18:51

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови пиеси, публикувана на български, Валерия намира случайно в библиотеката на НАТФИЗ. " Стоеше на едно..

публикувано на 19.04.24 в 14:59
Донка Ангъчева и президентът на Шопеновото общество проф. д-р Теодор Каницер

Шопенова вечер от поредицата "Изкуството продължава да живее"

На 13 април публиката в Стъклената зала на Музикферайн имаше удоволствието да присъства на забележителна, емоционална  галавечер с изкуството на гениалния композитор Фредерик Шопен. Концертът беше организиран от изявената българска пианистка Донка Ангъчева като поредна блестяща инициатива в рамките на създадения от нея в Австрия проект „Изкуството..

публикувано на 19.04.24 в 12:54

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа други романи и малко ми липсваше. Той самият предложи да напише една от историите за Наско Х. Така..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и..

публикувано на 17.04.24 в 19:25

Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20

Годишните музикални награди БНР Топ 20 ще бъдат връчени на 3 май, петък, в столичния клуб "Строежа".  Отличия ще бъдат връчени на: -   песента с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg ; -   песента с най-висок резултат от гласуването на музикалната редколегия на БНР Топ 20;  -   песента, заемала..

публикувано на 17.04.24 в 16:28