Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Децата с дислексия стават по-креативни в работата си в бъдеще

Дислексията е трамплин, а не препятствие, смята авторката на първия шрифт на кирилица за дислектици

Кристина Костова
Снимка: Архив

Децата с дислексия са по-креативни в работата си в бъдеще, твърди Кристина Костова, автор на шрифтове на кирилица за хора с дислексия.

„Има няколко чуждестранни разработки за шрифтове за дислектици, насочени за латиница и езиците, обслужващи латиницата, но няма разработки за кирилица. Затова намерих консултант, който да има голям опит с дислексията - това беше доц. Екатерина Тодорова и реших да създам шрифт на кирилица." Това разказа в предаването „По първи петли“ на „Хоризонт“ Кристина Костова. Тя е първият автор на шрифт на кирилица за дислектици. Това е специален шрифт, на който е посветена и дипломната й работа за магистърска степен в Националната художествена академия, Катедра „Книга и печатна графика“. 

Самата Кристина има по-слаба форма на дислекция, която преодолява в ученическите си години. За дислексията тя обяснява, че е състояние на работа на мозъка, което дава повече възможности, независимо че в началото изглежда по-скоро ограничаващо и като препятствие. Това не е болест и не е правилно детето да се третира като болно, подчертава Кристина Костова. Мозъкът работи с повече картини и образи, обработва информацията повече визуално и повече информация наведнъж. Когато тези деца пораснат, те са способни да развият по-креативен подход към работата си, обяснява авторката. 
„Дислексията е разстройство на способността и неспособност за четене и разбиране на прочетеното, объркване на една буква с друга или те те разместват. Дислексията не е умствено изоставане и дори понякога при наличието й се наблюдава по-висока степен на интелигентност“, казва още Кристина Костова. 

По думите й, родителите на деца с дислексия не бива да се страхуват, а да потърсят консултация, да говорят с учителите на своите деца, да потърсят допълнителен учител и да знаят, че е това не е нещо, което спира детето в неговото интелектуално развитие. 

Още по темата чуйте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Българи чакат да гласуват в Париж на парламентарните избори на 4 април 2021 г.

Какви промени трябва да има в България според българите зад граница

За какво гласуваха българите в чужбина на парламентарните избори на 4 април 2021 година и какви промени искат да се случат в България. Различни гледни точки събра месечната рубрика "Родина зад граница" в предаването "Нощен хоризонт".  Юлиян Димитров е гласувал във Великобритания. По думите му " всички искат значителна промяна на..

публикувано на 19.04.21 в 14:17
Снимката е илюстративна

Спешното укрепване на голямото свлачище над Благоевград не може да започне

Проектът за укрепването на голямото свлачище над Благоевград, което рискува да затвори пътя за планинските села, вилната зона „Бодрост“ и ски зона „Картала“, няма да започне по спешност. С такъв мотив общината бе поискала средства от Междуведомствената комисия към Министерския съвет - близо 5 милиона лева. Агенцията за обществените поръчки..

публикувано на 19.04.21 в 11:53
На разходка из Азия с Катето

С дъх на буболечки в Бусан

Една сутрин тя отваря очи и решава, че ще отиде в Южна Корея . И наистина го прави. Обаче при южнокорейците вече е тъмно , няма никого и героинята ни се оказва сама и стресната на полуразрушената гара в Бусан  с един въпрос наум – какво ѝ се случва. Какво се е случило всъщност, защо точно там , колко вкусни или пък не   са буболечките от..

публикувано на 17.04.21 в 14:24

Творческият път на книгата "Опит за история на град Сливен"

В началото на XX век в София е създаден Комитет "Историята на град Сливен". Целта на Комитета е да се организира конкурс за написване на история на града, каза за БНР професор Иван Русев, преподавател в Икономическия университет във Варна. "На първия обявен конкурс се явява единствено и само д-р Симеон Табаков, тогава все още не е..

публикувано на 16.04.21 в 17:30
Искра Ангелова

Журналистът Искра Ангелова за професионалното развитие и семейството

"Аз не знам как може да се говори за напредък. България е най-бедната, най-болната, най-необразованата, най-корумпираната държава в Европейския съюз , най-нещастната", каза за БНР Искра Ангелова, журналист, актриса и филолог. В продължение на 14 години тя водеше предаването "Нощни птици" в Българската национална телевизия. В екипа на..

публикувано на 16.04.21 в 14:54

Има нужда от шоково осъзнаване на ситуацията в образованието

„Ако направим аналогия с националния отбор, в образователния отбор на нацията около половината от играчите започват на куц крак . Като вземете предвид, че на PISA данните са от изследване, което се провежда в училищата и като вземете предвид, че 12-13% от нашите младежи са преждевременно отпаднали от училище, веднага може да добавите поне един..

публикувано на 16.04.21 в 10:44
Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: Добре е да има правителство, което да работи поне до есента

„Опозицията, водена от партиите на протеста, ще се опита да направи правителство, макар че шансовете за това не са големи, те си дават сметка. Целта е да се приеме нов Изборен кодекс, за да се проведат честни, свободни и прозрачни парламентарни избори и да започнат първите стъпки на разграждане на сегашната система на управление .“ Това мнение..

публикувано на 16.04.21 в 07:53