Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Децата с дислексия стават по-креативни в работата си в бъдеще

Дислексията е трамплин, а не препятствие, смята авторката на първия шрифт на кирилица за дислектици

Кристина Костова
Снимка: Архив

Децата с дислексия са по-креативни в работата си в бъдеще, твърди Кристина Костова, автор на шрифтове на кирилица за хора с дислексия.

„Има няколко чуждестранни разработки за шрифтове за дислектици, насочени за латиница и езиците, обслужващи латиницата, но няма разработки за кирилица. Затова намерих консултант, който да има голям опит с дислексията - това беше доц. Екатерина Тодорова и реших да създам шрифт на кирилица." Това разказа в предаването „По първи петли“ на „Хоризонт“ Кристина Костова. Тя е първият автор на шрифт на кирилица за дислектици. Това е специален шрифт, на който е посветена и дипломната й работа за магистърска степен в Националната художествена академия, Катедра „Книга и печатна графика“. 

Самата Кристина има по-слаба форма на дислекция, която преодолява в ученическите си години. За дислексията тя обяснява, че е състояние на работа на мозъка, което дава повече възможности, независимо че в началото изглежда по-скоро ограничаващо и като препятствие. Това не е болест и не е правилно детето да се третира като болно, подчертава Кристина Костова. Мозъкът работи с повече картини и образи, обработва информацията повече визуално и повече информация наведнъж. Когато тези деца пораснат, те са способни да развият по-креативен подход към работата си, обяснява авторката. 
„Дислексията е разстройство на способността и неспособност за четене и разбиране на прочетеното, объркване на една буква с друга или те те разместват. Дислексията не е умствено изоставане и дори понякога при наличието й се наблюдава по-висока степен на интелигентност“, казва още Кристина Костова. 

По думите й, родителите на деца с дислексия не бива да се страхуват, а да потърсят консултация, да говорят с учителите на своите деца, да потърсят допълнителен учител и да знаят, че е това не е нещо, което спира детето в неговото интелектуално развитие. 

Още по темата чуйте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Има ли новости при парите за земеделие за следващия програмен период

Кои са акцентите в общата селскостопанска политика на Европейския съюз за следващия седемгодишен период? Какво реши Европейският парламент за парите за земеделие и как това ще се отрази в България коментира в предаването „Преди всички" Светлана Боянова от Института за агростратегии и иновации. Това е една от най-богатите политики, с много..

публикувано на 28.10.20 в 10:14
Ваня Григорова

Ваня Григорова: Поправките за извънредния труд легализират незаконни практики

КТ „Подкрепа“ организира тази сутрин протест срещу  промените в Кодекса на труда, с които се дава възможност за увеличение на извънредния труд от 150 на 300 часа годишно . Според синдиката законовите поправки са израз на  поредното ерозиране на трудовите права в България. Към момента според Кодекса на труда извънредният труд е..

публикувано на 28.10.20 в 08:12

Ще изчезне ли заливът Болата

Заливът Болата край каварненското село Българево е в риск заради разрушаването на брегоукрепителните съоръжения.  От години заливът е обект на медийно внимание - не само заради изключителната му природа, която го нареди сред стоте най-красиви заливи в света, но и заради  непрестанните проблеми около статута му на защитена зона, по-късно на..

публикувано на 27.10.20 в 15:04

Казусът със заграбените от Червената армия трофейни архиви е в застой

Неотдавна въпросът за достъп до т.нар. трофейни архиви бе поставен в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) от новоизбрания ръководител на българската делегация Димитър Главчев. Главчев внесе питане до Комитета на министрите, като такова питане се внася за втори път в комитета. Предишното бе внесено от Лъчезар Тошев, бивш депутат и..

публикувано на 27.10.20 в 12:26

Жана Цонева: Европейска агенция да разпределя медицинските ресурси в ЕС

“Сред много кризи, които се оголиха покрай Covid-19,  кризата с медицинските екипи е най-голяма “, каза в „Хоризонт до обед“ Жана Цонева, доктор по социална антропология от Будапеща. Жана Цонева и Росица Кратункова излязоха с отворено писмо до европейските институции с призив за общо европейски отговор на пандемията. В Чехия получиха 30..

публикувано на 27.10.20 в 12:03
Общинската полиция в София засили контрола за носене на маски в градския транспорт на столицата.

Три организации искат среща със здравния министър за маските и хората с увреждания

Три правозащитни организации, които работят в сферата на защитата на правата на хората с увреждания – Българският хелзинкски комитет, Екип Лайкучка и Общност МОСТОВЕ искат среща с министъра на здравеопазването по повод специфичните потребности на хората с увреждания при въвеждането на противоепидемичните мерки. Трите организации  огласиха апел, в..

публикувано на 27.10.20 в 11:06
Община Сливен

Как се спазват мерките в Сливен след временно затваряне на нощните заведения

От 0 часа тази нощ влязоха в сила  временни рестриктивни мерки за нощните заведения в Сливен. Градът е в червената зона на Covid-19 , но това не се усети в празнуващия Димитровден Сливен.  Тържествата протекоха според предварително планираното в културния календар на града и приключиха часове преди влизане в сила на забраната  на областния..

публикувано на 27.10.20 в 09:26