Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Димчо Тодоров

Епидемията от коронавируса задълбочи кризата в туризма

Снимка: Ани Петрова

Ситуацията с туризма е отражение на ставащото в обществото и държавата. Епидемията от коронавируса задълбочи кризата“. Това каза пред БНР доц. д-р Димчо Тодоров, председател на Асоциацията на експертите в туризма.

По думите му страната ни е станала нискобюджетна дестинация на масовия ваканционен туризъм.

„Около 40-46% от персонала е освободен… В последните дни нещата с разпространението на коронавируса у нас се влошиха и редица държави ни сложиха в лошия си списък“.

В предаването „12+4“ доц. д-р Тодоров:

За следващия туристически сезон трябва да има последователност“.

Рязък спад на туристите през последните седмици отчитат в Източните Родопи. Причината е повишаващият се брой на положителни проби за коронавируса и ограничителните мерки. Има отменени резервации. Очертава се двоен спад на нощувките за месец. Слабо съживяване се наблюдава само в почивните дни.

Интервюто с доц. д-р Димчо Тодоров и репортаж по темата на Валя Апостолова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

„Пиринска идилия”, Емилиян Евдокимов

Раздвижване на туристическия бизнес в планините

Стара планина предлага много възможности за ваканция и развлечения. Според туристическия бизнес предпочитани са по-малките семейни хотели и къщи за гости, където туристите могат да усетят истинското гостоприемство, да се насладят на местните..

публикувано на 10.07.20 в 12:27

Потръгна ли летният сезон по морето?

Пандемията от Covid-19 се оказа безпощадна към много сектори в икономиката на България, в това число и към летния ни туризъм. Свикнали сме да поставяме месеците юли и август в „разгара“ на сезона и това наистина беше така. Досега! „Благодарение“ на..

публикувано на 08.07.20 в 07:00

В Чепеларе рестартират лятото

С рев на мотори откриват летния си сезон в родопския курорт. В съботния ден жителите и гостите на Чепеларе могат да се насладят на първо по рода си мото-шоу с легендарните мотоциклети „Харли Дейвидсън“.  Сутринта рокерите, ескортирани от полицейски..

публикувано на 11.07.20 в 07:05
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седем пожара в горски територии в 4 области на страната

Седем пожара горят в горски територии, съобщиха от Агенцията по горите. Пожарите са в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол. Община Хисаря набира доброволци, които да се включат и днес в гасенето на пожара в района на селата Михилци и..

публикувано на 14.07.24 в 07:27

Месец на ветроходството започна в Балчик

Месец на ветроходството започна в морския град Балчик. Предвидени са поредица прояви, свързани с този вид воден спорт, както и състезания по ветроходство. С цел искрата и любовта към този спорт да се запалят във все повече деца Българската..

публикувано на 14.07.24 в 07:14

Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал

Доналд Тръмп е добре след стрелбата срещу него по време на предизборен митинг в щата Пенсилвания, обяви говорител на бившия американския президент. От Сикрет сървис потвърдиха, че техни служители са убили нападателя, който откри огън срещу Тръмп. Един от..

обновено на 14.07.24 в 04:56

По стъпките на Левски тръгват 250 родолюбци

Днес от Плевен потегля вторият лъч от Националния поход „По стъпките на Апостола“. За 30 поредна година над 250 участници ще преминат по различни маршрути на Стара планина в осем лъча, за да пристигнат в родния град на Васил Левски - Карлово на..

публикувано на 14.07.24 в 04:37

Петър Стойчев преплува популярен маршрут между Северна Ирландия и Шотландия

Плувецът Петър Стойчев е преплувал успешно 38,1 км от Северна Ирландия до Шотландия. Това съобщи самият той в профила си във фейсбук. Постижението му е отнело 9 часа и 56 минути. "Беше много тежко плуване, температурата на водата варираше от 12.9 до 13.4..

публикувано на 14.07.24 в 02:36

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян, увериха от гръцката противопожарна служба.  Заради борбата с огъня се наложи пренасочване на движението по магистралата между Солун и ГКПП "Промахон" по обходен маршрут заради намалената видимост. Трафикът..

публикувано на 13.07.24 в 21:12

За "максималното" с втория мандат се готви ПП, ще обяви решението си заедно с партньорите от ДБ

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". Формацията събра Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" в опит да съставят правителство с втория мандат. След края на..

публикувано на 13.07.24 в 20:59