Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Кръстев: През социалните мрежи политиците си разменят конкретни сигнали

Александър Кръстев
Снимка: Фейсбук

„Причината гражданите да търсят социалните мрежи, за се информират какво реално се случва в държавата, е фактът, че очевидно доверието в традиционните медии все повече намалява", заяви в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Александър Кръстев, комуникационен специалист с основен фокус върху социалните медии и преподавател в Нов български университет.

Според Александър Кръстев в последните години се наблюдава дискредитиране на редица от сериозните медии, така че социалните медии са място, където хората могат да си коментират, да се срещат различни гледни точки.

„Като човек, който е завършил журналистика, със съжаление гледам как гражданите на протестите буквално заобикалят определени медии, отказват да им отговарят“, коментира още Кръстев.

Във връзка с посланието на главния прокурор Иван Гешев в Twitter и YouTube, където той се обръща с благодарствени слова към посолството на САЩ в България за подкрепата за върховенството на закона и безкомпромисните действия на прокуратурата и пише също, че никой не е над закона, Александър Кръстев заяви:

„Предполагам, че българските политици се държат сериозни, включително и Иван Гешев, който също за съжаление се държи като политик, въпросът е доколко те разбират силата на социалните мрежи.“

Кръстев е изненадан, че главният прокурор отговаря на публикациите на Американското посолство и това са "явно сигнали":

„Първо: „Ако обичате, не се месете във вътрешните работи на България" и второ: виждаме в този туит един анонс, че предстои поредна акция на прокуратурата. Изобщо не ми се иска да влизам в подробности, че Гешев и неговият екип, който поддържа социалните канали, постоянно изважда някакви доказателства, които може би нарушават чисто процесуално...“

Специалистът в областта на социалните медии е категоричен, че през социалните мрежи институциите определено си разменят конкретни сигнали, "направо денонощно се случва тази комуникация"

"От години българските политици ползват социалните медии, но виждаме едно много сухо говорене, буквално като роботи, което се дължи на пресслужбите, които пускат буквално части от тези изказвания. Много малко от политиците успяват да говорят чисто на човешки език - това, което реално трябва да се случва в социалните мрежи. Това важи за всички политици, което всички те трябва да коригират."

Кръстев даде пример с американския президент Барак Обама, който преди 10 години започва да използва социалните мрежи за първата си президентска кампания и благодарение на тях я печели. Там е много ясно разграничението и навсякъде е написано, че профилите се поддържат от екипа му, а неговите неща, които той е написал или казал, са обозначени по конкретен начин. Александър Кръстев обобщи, че честността в социалните мрежи трябва да бъде на първо място. "И тази прозрачност, която много малко български политици правят."

„Това се получава и с публикациите на Васил Божков. Във всяка една от публикациите във Фейсбук трябва се вижда администраторите в кои страни живеят, а на страницата на Васил Божков се вижда, че има един администратор от Обединените арабски емирства и пет-шест от България, така че очевидно е, че тази страница не се поддържа от един човек. Това е нормално, не е толкова грешно. Въпросът е, когато в края на деня правосъдният министър пусне странни статуси, тогава е важно кой е писал.“

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в граничната с Гърция планина Славянка

Пожарът в граничната планина Славянка отново е достигнал до границата с България

Пожарът в граничната планина Славянка   отново е достигнал до границата с България. По информация на нашите огнеборци, които цяла седмица са на място, гръцките им колеги отново са преустановили гасенето по въздуха заради по-рискови пожари в южната ни съседка. В очакване на огъня десетки български пожарникари, военни и горски служители са..

публикувано на 26.07.24 в 21:22
Су-27

Нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море

За нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море, съобщават световните агенции. Руски изтребител Су-27 е бил вдигнат по тревога по-рано днес, твърдят от министерството на отбраната в Москва. Той е ескортирал британски самолет Ар Си-135 и два изтребителя "Тайфун" на британските военновъздушни сили над акваторията на Черно море,..

публикувано на 26.07.24 в 20:44
Временна парламентарна комисия

Комисията за "Историческия парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител

Временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов и изградения комплекс "Исторически парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител, както и инвеститор в проекта - Йоан Йорданов. Йорданов обясни на депутатите, че..

публикувано на 26.07.24 в 20:31
Главният архитект на София Здравко Здравков подаде оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка. Затова съобщи кметът на София Васил Терзиев в официалния си профил във Фейсбук. "Днес приех оставката на арх. Здравко Здравков като главен архитект на Столична община", посочи още Терзиев, като същевременно благодари на Здравков за времето, което е посветил на София. В..

публикувано на 26.07.24 в 20:14

КРИБ приветства решението на НС за компенсации на небитовите потребители на електроенергия

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява своето удовлетворение от приетото днес в Народното събрание Решение, с което се възложи на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите потребители на електрическа енергия, съобщават от пресцентъра на бизнес асоциацията. НС: До..

публикувано на 26.07.24 в 19:58

Огнеборци гасят пожар край Монтана

Огнеборци гасят пожар край Монтана. Горят сухи треви и храсти в източната част на планина "Пъстрина". Няма опасност за населението. Сигналът за пожара е подаден днес след обяд. Горят сухи треви и храсти на планината "Пъстрина" в района на Бойчиновци и Липен. На място са изпратени четири екипа на пожарната в Монтана. Огънят е в района на..

публикувано на 26.07.24 в 19:52
Народно събрание

НС одобри над 194 млн. лв. за оборудване на два многофункционални модулни патрулни кораба

С пълно единодушие Народното събрание одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили. Средствата са разпределени разсрочено за срок от пет години, като за тази година ще се отпуснат 32 милиона лева. Те са в рамките на разписаните..

публикувано на 26.07.24 в 19:40