Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Кръстев: През социалните мрежи политиците си разменят конкретни сигнали

Александър Кръстев
Снимка: Фейсбук

„Причината гражданите да търсят социалните мрежи, за се информират какво реално се случва в държавата, е фактът, че очевидно доверието в традиционните медии все повече намалява", заяви в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Александър Кръстев, комуникационен специалист с основен фокус върху социалните медии и преподавател в Нов български университет.

Според Александър Кръстев в последните години се наблюдава дискредитиране на редица от сериозните медии, така че социалните медии са място, където хората могат да си коментират, да се срещат различни гледни точки.

„Като човек, който е завършил журналистика, със съжаление гледам как гражданите на протестите буквално заобикалят определени медии, отказват да им отговарят“, коментира още Кръстев.

Във връзка с посланието на главния прокурор Иван Гешев в Twitter и YouTube, където той се обръща с благодарствени слова към посолството на САЩ в България за подкрепата за върховенството на закона и безкомпромисните действия на прокуратурата и пише също, че никой не е над закона, Александър Кръстев заяви:

„Предполагам, че българските политици се държат сериозни, включително и Иван Гешев, който също за съжаление се държи като политик, въпросът е доколко те разбират силата на социалните мрежи.“

Кръстев е изненадан, че главният прокурор отговаря на публикациите на Американското посолство и това са "явно сигнали":

„Първо: „Ако обичате, не се месете във вътрешните работи на България" и второ: виждаме в този туит един анонс, че предстои поредна акция на прокуратурата. Изобщо не ми се иска да влизам в подробности, че Гешев и неговият екип, който поддържа социалните канали, постоянно изважда някакви доказателства, които може би нарушават чисто процесуално...“

Специалистът в областта на социалните медии е категоричен, че през социалните мрежи институциите определено си разменят конкретни сигнали, "направо денонощно се случва тази комуникация"

"От години българските политици ползват социалните медии, но виждаме едно много сухо говорене, буквално като роботи, което се дължи на пресслужбите, които пускат буквално части от тези изказвания. Много малко от политиците успяват да говорят чисто на човешки език - това, което реално трябва да се случва в социалните мрежи. Това важи за всички политици, което всички те трябва да коригират."

Кръстев даде пример с американския президент Барак Обама, който преди 10 години започва да използва социалните мрежи за първата си президентска кампания и благодарение на тях я печели. Там е много ясно разграничението и навсякъде е написано, че профилите се поддържат от екипа му, а неговите неща, които той е написал или казал, са обозначени по конкретен начин. Александър Кръстев обобщи, че честността в социалните мрежи трябва да бъде на първо място. "И тази прозрачност, която много малко български политици правят."

„Това се получава и с публикациите на Васил Божков. Във всяка една от публикациите във Фейсбук трябва се вижда администраторите в кои страни живеят, а на страницата на Васил Божков се вижда, че има един администратор от Обединените арабски емирства и пет-шест от България, така че очевидно е, че тази страница не се поддържа от един човек. Това е нормално, не е толкова грешно. Въпросът е, когато в края на деня правосъдният министър пусне странни статуси, тогава е важно кой е писал.“

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането, като се очаква скоро да бъде определена нова дата. Информацията съобщиха АФП и Ройтерс. Това..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество медицински консумативи. Изпълнителният директор на "АДРА-България" Мариан Димитров каза:..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП. "Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна В изявление на испанското..

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна Освен Белгия, десетки изтребители за Киев обещаха Нидерландия, Дания и Норвегия...

публикувано на 26.04.24 в 21:59