Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доц. Катя Михайлова, УНСС:

Образованието е човешки процес, не технократично мероприятие

МОН предлага неприложими към този момент модели на висше образование

Снимка: Ани Петрова

На финала е общественото обсъждане на проекта за стратегия за висшето образование за периода 2021-2030 година. В него се предвиждат три години бакалавърска степен, стимули за младите преподаватели и дигитализация на образователния процес. Планира се профилиране на университетите на изследователски, образователни и професионални.

„Мисля, че това е революция, но не съм сигурна, че е промяна за добро“ – този лаконичен коментар направи в предаването "Преди всички“ доц. Катя Михайлова, преподавател в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Нашата българска социално-икономическа и социално-психологическа база изобщо не е готова за всеобща дигитализация на образователния процес.

„При нашата социално-психологическа нагласа и при нашата морална подготвеност за високи технологии всеобща дигитализация не е за препоръчване. Не съм против технологиите. Те се развиват още откакто първият човек е започнал да се занимава с технологии – Дедал, обаче спомнете си какво казва на своя син Икар – дава му криле и казва: лети по средата, следователно това е мярката.“

Емоцията на онлайнизацията от времето на извънредното положение доста добре е употребена от МОН в стратегията, смята доц. Михайлова. За нея този опит в онлайн обучението е показал „докъде онлайн образованието е добро и докъде дава дефекти“.

Според доц. Катя Михайлова работещият вариант е онлайн обучението да бъде допълващо. „Онлайн обучението не бива да бъде редовно обучение по държавна поръчка“, категорична е тя. „Ако то бъде прието като редовно обучение на редовните студенти, за които държавата плаща издръжка, това не говори добре за плановете на министерството за развитието на мислещи и образовани българи.“

Дистанционното обучение и технологичният напредък, който сме извървели, трябва да се употребяват частично и с мярка, препоръчва университетският преподавател.

„Младите българи, които редовно се обучават в българските университети, трябва да останат да се обучават при условията на традиционно обучение - с истински, пълнокръвен, жив контакт между преподавателите и студентите. Нека да не забравяме, че образованието - средно или висше, е преди всичко човешки процес. Тази стратегия се опитва да го интерпретира като някакво еднодневно технократично мероприятие“, изтъкна Катя Михайлова.

Относно свиването на бакалавърската степен от 4 в 3 години тя отбеляза, че стратегията не съдържа обзор и анализ на опита на световни университети в тригодишно обучение за бакалавър. Михайлова напомни, че има много отпадащи студенти от системата на висшето образование. На фона на много отсъстващи от учебния процес студенти, защото са принудени да работят, бакалавър три години не е добра мярка, подчерта тя.

Като друг съществен недостатък на концепцията Катя Михайлова открои предвиденото отпадане на текст за сметка на визуализацията и графиката и попита „какво ще е това висше образование, в което хората няма да работят с текстове, с учебници, с книги, а ще работят над 50% с визуални материали“.

МОН е преписвало от Интернет и си е принизило стратегията до ниво на зле разработена студентска курсова работа, обобщи доц. Катя Михайлова. Тя обясни, че са копирани модели от англоезичен сайт за кариерно развитие, където са откроени три поколения – Y, Z и Алфа, за които обаче ясно е обозначено, че се отнасят за западни и американски култури и не са характерни за Азия и части от Европа. „Е, как може самото министерство да прави такива неща, а пък да възлага такъв огромен, грандиозен проект?“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Райчев

Андрей Райчев: Властта издържа на тежък натиск, Борисов се върна в диалога

Наближава краят на историята с пандемията, хепиендът се казва ваксина. Така смята социологът Андрей Райчев, който бе гост на предаването  „Политически НЕкоректно“.  Райчев припомни, че през пролетта е прогнозирал, че всичко  ще свърши като с радиопиесата на режисьора Орсън Уелс през 1938 година. "Така ще свърши и тази приказка. Аз съм сигурен, че..

публикувано на 05.12.20 в 14:12
Премиерите на Нидерландия, Австрия, Финландия, Швеция и Дания по време на среща в Брюксел, юли 2020 г.

Павел Зерка: „Пестеливата петорка“ може да стане двигател на трансформация в ЕС

„Пестеливата петорка“ може да използва уникалния Фонд за възстановяване от пандемията и да се превърне във водеща сила за трансформация на Европейския съюз . Тази препоръка се съдържа в изследване на Европейския съвет за външна политика за нагласите сред гражданите на Нидерландия, Австрия, Швеция, Дания и Финландия по повод кризисните..

публикувано на 05.12.20 в 10:09
Илюстрация: Георги Цветков

Ваксините срещу Covid-19 и други теми от седмицата

Темата Covid-19 продължава да доминира. Поредна седмица с високи нива на зараза в някои страни, затягане на мерки, разхлабване на мерки, масово тестване, карантини. Приближава се обаче изглежда светлината в края на тъмния вирусен тунел - ваксината срещу коронавирус. Много залагат на нея, че ще промени картината, но не липсват и критици, и..

публикувано на 05.12.20 в 09:53

Мерките, ваксините, страховете - моментна снимка седмица след затварянето

Какви са настроенията и коментарите седмица след второто по-мащабно затваряне и въвеждане на ограничения у нас - репортаж на  „Хоризонт“ събра някои от мненията на граждани и анализатори в опит да сглоби моментна и непредставителна картина. „Страх ме е за близките ми. Аз съм по-млад човек – не ме е страх за мен“.  Страхът да..

публикувано на 04.12.20 в 09:44

Търсенето на имоти в малките населени места се увеличава

Пандемията промени бита и навиците ни, като ни накара да се замислим за алтернативи на градския живот . В търсене на възможности градски хора избраха селата и потегнаха домовете, наследени от дядовците, а празни имоти се оживиха от нови собственици. „Жители на големите градове оцениха Габрово и околностите и търсят спокойствие в нашия..

публикувано на 04.12.20 в 09:31

Проф. Чорбанов: Ваксините не са кисело мляко, трябва одобрение от Националната агенция за лекарствата

„ Необходимо е по-подробно информиране на обществото за ваксините . Дали ваксината ще бъде стандартно регистрирана, или ще е експериментален продукт. Този важен момент не се коментира . Не се коментира и какви национални норми на регулация ще има. Ваксината е най-сложният лекарствен продукт, защото се използва на здрави хора, не се използва за..

публикувано на 03.12.20 в 12:46

Георги Стоилчев: Заради недостига на медицински кадри част от мерките може да останат

„Удобно е, когато се вземат решения, това да става при малки числа. Затова вероятно антигенните тестове за коронавируса все още не влизат в официалната статистика. Единственият останал белег за хода на епидемията е смъртността . За последната излязла седмица тя е с около 110% от обичайната за последните пет години “. Това каза пред БНР социологът..

публикувано на 03.12.20 в 07:56