Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест пред Съдебната палата за оставката на главния прокурор

| обновено на 17.07.20 в 20:24
Снимка: БГНЕС

Пред Съдебната палата в София се проведе протест на инициативата "Правосъдие за всеки" с настояване за оставката на главния прокурор.

Според неправителствената организация с действията си Иван Гешев е предизвикал настоящото безпрецедентно обществено недоволство и институционална криза. Заради избора му миналия ноември от "Правосъдие за всеки" смятат за отговорни за случващото се и членовете на Висшия съдебен съвет, които подкрепиха Гешев.

Протестиращите пред Съдебната палата станаха част от протеста на ларгото. Те останаха около част пред Съдебната палата с настояване – или главният прокурор да си подаде оставката, или Висшият съдебен съвет да открие процедура за избор на следващ обвинител номер едно.

Бяха предложени и конкретни идеи за промяна в конституцията, които да направят по-ефективна и по-контролирана съдебната система.

Адв. Емил Георгиев обясни защо от “Правосъдие за всеки“ имат самостоятелна инициатива, центрирана пред Съдебната палата:

“Искаме да върнем вниманието обратно към главния прокурор, тъй като неговото оттегляне, предсрочно освобождаване или оставка, е много по-важно от това на правителството и на Бойко Борисов в частност“.

“Това, че той не дава знак, че иска да се оттегли не ни учудва и именно заради това трябва да мобилизираме гражданската енергия и да го изкараме от удобното положение. Трябва да убедим членовете на ВСС, че те са допуснали грешка с неговия избор и сега могат да я поправят, като го отстранят“, посочи още той.


Този протест беше предшестван от декларация на "Правосъдие за всеки", в която бяха изложени основните искания за съдебна реформа на неправителствената организация.

Накратко тя звучи така: "Без главен прокурор, реформа на Висшия съдебен съвет, закриване на специализираните съдилища" – предложения, които, както става ясно, изискват промени в Конституцията. Те ще бъдат изпратени и до президента Румен Радев, обещал да стане първият, който да внесе проект за промяна в Конституцията.

От правната неправителствена организация предлагат – не да няма изобщо главен прокурор, но главният прокурор да стане равноправен на председателите на върховните съдилища, тоест да не е шеф на всички главни прокурори и да осъществява надзор върху тяхната работа.

Смятат, че във Висшия съдебен съвет трябва да има повече съдии, по-малко политическа квота, смятат, че няма място за специализирано правосъдие у нас.

Трябва да се получи подкрепата на обществото, за да бъдат проведени тези реформи. Това излагат още от "Правосъдие за всеки", а тази сутрин при представянето на конституционните идеи Велислав Величков се върна пет години назад към посещението у нас на известната бивша румънска правосъдна министърка Моника Маковей и цитира нейни думи от тогава:

"Изчистете правосъдието. То ще изчисти всичко останало. Ние и днес сме на този принцип, следваме го и виждаме, че всичко останало се обърка заради обърканото избирателно и поръчково правосъдие, което се задава от един център на власт, имащ своето силно влияние в Главна прокуратура".

Протестът, за участие в който се събираха хората беше под наслов "Водата няма нужда от каскет" по популярния атрибут, с който често виждаме главния прокурор Иван Гешев.


Снимки БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Девети ден антиправителствени демонстрации в столицата

В деветия ден на протестите исканията на демонстрантите остават непроменени, а именно оставка на правителството и оставка на главния прокурор .  Пред президентството е разположена своеобразна трибуна, на която говорят не само..

обновено на 17.07.20 в 20:11
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането,..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП...

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна..

публикувано на 26.04.24 в 21:59