Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестите вчера, днес и утре - между надеждата и апатията

| обновено на 19.07.20 в 17:58
Снимка: БГНЕС

За мен музиката е най-отпред и после са митингите“. Това сподели пред БНР Васко Кръпката, едно от емблематичните лица на протестите в миналото. Той подчерта, че пропуска протестите днес по няколко причини: 

„Първо, че съм на път, после музиката ми звучи там, те ми поискаха моя музика, аз им изпратих мои песни. И се радвам, че мога да им помагам с музика. Имам 13 нови парчета, едното се казва – „Нова история БГ“, така че аз по принцип участвам“. 

На въпрос имат ли шанс тези протести, Васко Кръпката отговори, че всеки протест има за идея да покаже на властимащите, че има инакомислещи.

„Аз не съм толкова активен в тези протести, защото не искам да заставам заедно с БСП“, посочи още певецът.

„За мен е важно също България да е обърната към европейските народи, а не към Русия. Но когато нещата са свързани с много корупция и много мутри, съм съгласен с много от исканията на този протест, но не съм там, защото същите искания са и на Слави Трифонов, и на Мая Манолова, и на кой ли не... Не искам да заставам на страната на други мутри“. 

Певецът заяви също, че е против насилието и екстремните неща във връзка с изявленията за планирани от утре организирани мероприятия пред обществени сгради

„Ние преживяхме нашата китарна революция по протестите – ние свирехме и пеехме, никой не пострада, докато тук в тези протести няма музика. За мен спирачка е и пандемията. Ако трябваше да изпея песен сега на протеста, би била – „Злите сили не спят“. 

Васко Кръпката, снимка: БГНЕС
„Аз съм на площада още от първия ден и това, което ме радва най-много,  е участието на младите хора в протестите“. Това заяви пред БНР Мариана Христова, екоактивист, лидер и говорител на протеста от 2013 година. В екологичните си каузи тя се бори за това да не бъде добиван шистов газ в Добруджа и да бъде замърсявана българската земя. 

„Тези хора не се интересуват от лидерите на партиите, те искат своя живот обратно, те искат оставка на правителството на ГЕРБ и на главния прокурор Гешев“. 

Мариана Христова посочи, че и при предишни протести е имало подстрекатели, подставени лица, на опити за яхване на протеста и това е довело до разединение на протеста

„Това съсипа протестите 2013 година", каза екоактивистката. По думите ѝ и сега на протестите има „служебни дежурни активисти на ГЕРБ“. 

„Хора, излезте на улицата, защото само тогава протестът няма да бъде яхнат. Нито един от тези, които се пишат, че са организатори на протеста, не са, защото ние никого не сме упълномощавали“. 

Христова посочи също, че със сигурност има платени хора на протеста – „на Васил Божков, на ГЕРБ, но има млади хора, които се върнаха сега в родината си поради пандемията, които не са платени“. Тя заяви още, че настояват парламентът да върне машинното гласуване, за да се гарантира честност на предстоящите избори, както и да се избере експертно служебно правителство“. 

Мариана Христова, снимка: БГНЕС

За първи път виждам плакати на протест, които не са професионално направени. За първи път, хората, които излизат на улицата, не са обединени от една партия“. Това каза пред БНР Соломон Франсес. Той е фотограф на плакатите на протеста и заедно със свои съмишленици във фейсбук имат група „На прощаване 2020. Плакатите на протеста“. Франсес е независим фотограф, който излага свои фотографии в цял свят – в Израел, Турция САЩ. 

„За първи път виждам хора, които продават вестник „Работническо дело“ и до него има хората от десницата и няма никакъв конфликт между тях. Всеки е направил плаката си у дома, от картон, дори има една цяла врата донесена. Нещата са доста различни от 1997 година насам. Хората просто искат пълна промяна“. 

Според фотографа е имало опит за подмяна на протестите. 

„Но на протестите са млади хора, които са се върнали заради пандемията тук и са отвратени от това, което виждат. Те се борят с полицейщината в България“, посочи Франсес. 

Не съм тук заради Васил Божков. Тук съм заради Васил Левски“, „Ние спим до книги, не спим до пистолети“, това са част от надписите на плакатите. 

„Много от плакатите са много тъжни. Има, разбира се, и такива с тънка ирония. Има такива срещу Бойко, срещу изсичането на горите, даването на концесии. Няма акцент в плакатите на тези протести – те са много разнородни“, казва още фотографът. 

Соломон Франсес, снимка: Личен архив
Младите хора, които са всяка вечер на протестите, са и надеждата за писателката Мария Лалева. Тя също участва активно в демонстрациите на улицата. 

„Тези млади хора, които са надраснали бетонните павета в нашите глави, са моята надежда“, обясни поетично пред БНР Мария Лалева участието на младежите в протестите. По думите ѝ те са надскочили всякакви пристрастия – те искат една по-красива държава с елементарни нива на почтеност и морал на обществения живот. 

„Това е краят на нашето търпение – това казват младите. За разлика от нашето поколение, тези млади хора познават свободата. Променя се енергията на поколенията – то казва – аз няма да живея така, както ти си решил. Не трябва да подценяваме способността на младите хора да вземат решения“, съветва Лалева. 

„Времето затвори. Старият свят затвори. Грешката ще е, ако повторим стария модел, ако повторим вчера – и в личен план, и в обществен план“. 

И в заключение поетесата посочва: 

„Надеждата ми е, че тези млади хора са надскочили разделението от миналото. Те искат своята доза цивилизованост, красота, справедливост и нормалност“. 

Мария Лалева, снимка: Васил Къркеланов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анастасия Димитрова

Анастасия Димитрова: Смисловото помнене е 20 пъти по-ефективно от зубренето

Възможно ли е да запаметяваме информациите по-бързо и дълготрайно , възможно ли е да четем по-бързо и въпреки това да осмисляме текста , а да учим по-ефективно или да правим конспекти, които да са оптимално полезни и какво означава "мнемоника" ? " Паметта може да бъде феноменална, а също може и да бъде тренирана , има хора, които са с феноменална..

публикувано на 26.03.24 в 10:39

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Пътна карта на Сглобката по модела на руско-турските взаимодействия

Путин и Ердоган го наричат "Турски поток", Борисов и Вучич го повишиха до "Балкански поток". А пък аз съм измислил най-точното наименование - Руско-турски поток. Като Руско-турска война, само че това е Руско-турска газова тръба и то с Пътна карта. Макар че тая Пътна карта лесно се не намира. Защото много трудно се открива из..

публикувано на 24.03.24 в 12:39

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Затвор до живот за „реч на омразата“

Помните ли онзи тревожен фантастичен трилър на Стивън Спилбърг с Том Круз „Специален доклад“, вдъхновен от разказ на великия виртуоз на футуристичните антиутопии Филип К. Дик? Там специаризиран полицейски отдел ловеше престъпници преди да са извършили престъпление. Експериментът приключи ужасяващо, както може и да се очаква. Е, сега..

публикувано на 23.03.24 в 14:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Държавата като финансова авантюра

През изминалата седмица имаше бурни дебати в парламента за стойността на Асен Василев като финансов министър. Поводът беше, че Фондът „Сигурност на електроенергийната система“ е в оперативен дефицит. Загубите са се натрупали от разликата между прогнозните по-високи цени на КЕВР за въглеродните емисии и по-ниските цени на пазара, както и от..

публикувано на 23.03.24 в 14:33

Коментар на Петър Волгин: Пак Посолството ще решава

Едва ли има нормален човек в България, който да смята, че преговорите между коалиционните партньори за съставяне на ново правителство буксуват заради тежки спорове по отношение на принципи и реформи. А пък още по-смешно става, когато едните управляващи почнат да обясняват колко неприятно били изненадани от действията на партньорите си, а пък..

публикувано на 23.03.24 в 12:30

Проф. Никола Григоров: Киселините в стомаха се влияят от гена, храненето и стреса

Стомашните киселини и свързаните с тях симптоми са проблем за много хора.  Как действат лекарствата за намаляване на киселинността, колко дълго могат да се приемат и как се лекуват заболяванията, свързани с повишената киселинност, в "Минути за здраве" разказва проф. Никола Григоров от Отделението по гастроентерология на Пирогов: "Причината за..

публикувано на 23.03.24 в 07:20

Депутатите приеха да бъде създаден Съвет за координация на политиките за българите зад граница

Създаването на Съвет за координация на политиките за българите зад граница предвиждат приети на първо четене промени в Закона за българите, живеещи извън Република България.  Парламентарните групи на "Възраждане" и ИТН гласуваха против, БСП се въздържаха.  Съветът ще спомага за решаването на въпроси от координационен характер, свързани със..

публикувано на 20.03.24 в 14:33