Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единайсети пореден протест във Варна / фоторепортаж /

Гражданите на Варна се събират, за да протестират безотказно и на Илинден. 

Сборният пункт е в 18 часа и 30 минути пред сградата на Община Варна.


Вот на недоверие имаше днес в НС на фона на протеста с наслов „Окупация на НС. Всички вън!“ . 

Без напрежение между полиция и протестиращи.

Най-рано в четвъртък ще стане ясно кой вариант ще изберат коалиционните партньори в настоящото правителство за изход от създалата се политическа ситуация. Това обясни вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов във Варна.

Всяко българско поколение през последните 30 години е участвало в опити за промени и протести. Друг е въпросът, че в тези 30 години все някой се е опитвал да яхне тези протести“, каза още министърът на отбраната.

По думите му такива опити са правени и сега с цел  да бъдат извлечени политически дивиденти.

„Изводът е, че има доста неща, които обществото вижда по-друг начин. И проблемите на обществото трябва да се решават по друг начин - много по-ясно и по-открито“, заяви Каракачанов.

Той е на мнение, че всички въпроси, които касаят разходването на големи публични ресурси, е нормално да бъдат подлагани на дебат и в парламента, и в обществото, за да няма съмнения.

Какви са исканията на протестиращите?

„Ние просто трябва да сме тук, за да изгоним крадците от парламента, трябва да си отидат. Ще дойдат млади хора със своите идеи и със своите виждания и те ще ни управляват. На тях се надяваме. Всички, които се връщат сега по някакъв повод в България, нека да вземат участие, да дойдат да се съберем всички тук и да изгоним крадците от парламента“;

„Аз лично съм тук заради внуците ни, не искам да си тръгнат“;

„Ние сме млади, имаме деца, те ще имат деца, искаме държавата да продължи да съществува, не да се затрием“;

„Всеки следващ, който идва на власт, трябва да знае, че народът е този, който решава“;

„Хората няма да спрат, всички ще бъдем тук и на нас проблемът не ни е само правителството, а съдът и прокуратурата“, заявиха част от протестиращите пред репортер на БНР.

От МВР призовават хората, участващи в днешните протести да спазват закона и да не нарушават общественият ред.


Сега проследяваме хронологията на протеста във Варна, където е нашият фоторепортер Румен Сарандев, който в кадри улови настроението на недоволство сред народа.

18:37 часа

Транспаранти с надписи за броя на безработните са разпънали днес варненци... Близо стотина души са към момента, а на плакатите са изписани 200 000 нови безработни.


"Борисов, чао" е рефренът от песен, която оглася митинга. "Вземи си, Гешев". "Позор, оставка и затвор" се чува още от музиката.

Освен огромен български трикольор и нашенски трибагреници, има множество знамена на Европейския съюз.

„Полагам огромни усилия да сближавам позициите на моите приятели от Севера, от Юга и от Централна и Източна Европа. Казвам това от позицията на държава, която е в първата тройка на най-дисциплинираните във финансово отношение държави“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел, където вече четвърти ден текат тежките преговори между държавните и правителствените ръководители на ЕС относно новия европейски бюджет.

Премиерът изтъкна, че последните разговори са се състояли рано тази сутрин и продължават двустранните и многостранните срещи и консултации, допълват от пресцентъра на правителството.

Борисов напомни, че България е сред държавите с най-нисък външен дълг, стабилен фискален резерв и допреди кризата, породена от пандемията от Covid-19, страната ни години наред е имала икономически растеж.

А във Варна протестът на недоволни от управлението на държавата не стихва.

18:45 часа

Забелязват се обаче и граждани, които само преминават покрай събралото се мнозинство. Все пак е лято. И има хора, които не се вълнуват от друго, освен от бала на вълнение в морето.

18:48 часа

Освирквания и викове "Оставка" огласят булевард "Сливница" пред общината. 

Чуват се възгласи "Мафия". 

Виждат се и бащи с детски колички и малки деца. Има цели семейства, жадуващи по-нормален стандарт, бъдеще, работа и прогрес в рамките на своята родина.




19:00 часа

Градусът на недоволството започва да се повишава паралелно с увеличения брой хора и все по-силно се чуват виковете: "Оставка!"

Шествието започва да се движи по булевард "Мария Луиза".


19: 10 часа

Става ясно, че активисти от десни партии са тръгнали с 10 минути по-рано от уговореното време за старта днес.

Останалите протестиращи поемат в 19 часа по бул. "Осми Примосрки полк", но не след дълго двете групи отново се сливат в една.


19: 15 часа

Посоката на протеста се насочва към Севастопол. 

19: 23 часа

“Парите от хазарта за спорт и култура, не в нощни шкафчета” , гласи един от издигнатите плакати.

Исканията са за незабавна реформа.

19:30 часа

Недоволните от управлението на страната се движат от площад ”Севастопол” към сухия фонтан.

Шествието тази вечер традиционно за Варна преминава спокойно и без напрежение.
Полицейски служители следят за опазването на обществения ред.
Прави впечатление, че протестиращите са хора в широк възрастов периметър.

19:40 часа

Множеството се спира пред сградата на Окръжния съд и скандира в един глас - "Оставка, съд, затвор! Гешев е позор!"


За разлика от предишните дни на гражданското недоволство, когато можеха да бъдат забелязани предимно ръчно изписани плакати, днес не са малко тези, които са изработени в рекламни агенции.
Поглед към София: пред сградата на Народното събрание се събират хиляди хора. Скандиранията са за оставка на правителството. Организирани групи от провинцията се присъединяват към демонстрацията.

А в така наречената морска столица протестиращите съкратиха маршрута си и не поеха по бул."Вл. Варненчик". 
От Катедралата хората тръгват отново към сградата на общината. Кръгова композиция. Омагьосан кръг, но с всекидневна надежда за промяна към един по-добър начин на живот в милата ни родина.
Шествието се насочва към финалната си точка - входа на Морската градина.
20,20 ч.
Протестиращите сложиха край на днешното шествие отново с химна на България. Разотиват се със заявката, че утре отново ще чакат пред общината.


Българи ще протестират още в Калгари, Сидни и Маастрихт, съобщиха източници на програма „Хоризонт“ на БНР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

С над 11,5 млн. лв. във Варна ще изградят и ремонтират две училища, три детски градини и общежитие

Над 11,5 млн. лева ще осигури Община Варна за проекти в областта на образователната инфраструктура. С пълно единодушие Общинският съвет даде съгласието си за обезпечаване на част от средствата, необходими за изграждане и основен ремонт на две училища, три детски градини и едно общежитие в града. Варна има одобрени проекти по програмата на..

публикувано на 25.04.24 в 12:37

Нова детска градина отваря врати тази есен във Варна

Изцяло нова детска градина ще отвори врати тази есен във Варна. С пълно единодушие Общинският съвет даде съгласието си за откриване на детското заведение на ул. „Хъшове“ №2. Строителството на градината, което започна преди няколко години, трябва да приключи през август и от новата 2024/2025 г. детското заведение ще започне дейността си, стана ясно на..

публикувано на 25.04.24 в 12:31

Птиците в две ферми в Добрич са засегнати от инфлуенца

26 случая на високо патогенна инфлуенца по птиците са регистрирани у нас от 2023 година до сега. 12 са случаите от тази година. 2 ферми в Добрич с птици са засегнати от болестта. В едноседмичен срок е необходимо да се проведат срещите по общини, стан а ясно на среща в Областна управа-Варна. В момента областта не е..

публикувано на 25.04.24 в 11:38

Парламентът освободи предсрочно председателя на НС Росен Желязков

Парламентът освободи предсрочно председателя Росен Желязков, предаде БНР. Решението беше взето с 129 гласа "за" и 103 "против".  "Понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут", заяви Желязков в словото си преди гласуването на оставката и се обърна към залата с думите: "Благодаря за доверието и недоверието, те са огледала на самооценката". "Всички..

публикувано на 25.04.24 в 11:27
Община Балчик

Потвърдиха избора на ликвидатор на общинското дружество "Търговски център - Кранево"

Общински съвет потвърди избора си на ликвидатор за общинското търговско дружество "Търговски център - Кранево". Решението беше върнато от областния управител за ново обсъждане с мотива, че предложеното лице не е в списъка на ликвидаторите, обявен от Агенцията по вписванията. На заседанието на местния парламент този..

публикувано на 25.04.24 в 11:24

Подготвят проекти за реконструкция на Летния театър и ремонт на градинката на ул. „Цар Симеон“,

Подготвят проекти за реконструкция на Летния театър и ремонт на градинката на  ул. „Цар Симеон“, където бе открита късноантичната стена на стария Одесос. За реализирането им ще бъдат използвани европейски средства по програма  „Развитие на регионите“ 2021-2027. Финансиране ще получат общо 12 проекта, а общата стойност на помощта е 43,8 млн. лева...

публикувано на 25.04.24 в 11:22
Росен Желязков

Депутатите обсъждат оставката на Росен Желязков

Пленарният ден започна с липса на кворум и 30 минутна почивка, след което продължи с дебатите по исканата оставка на председателя на НС, предаде  БГНЕС. "Днес трябваше да се гласува оставката на председателя на НС Росен Желязков, което искане бе инициирано от БСП, "Възраждане" и ПП-ДБ. Обратно на това искане част от групите на ПП-ДБ и БСП също не се..

публикувано на 25.04.24 в 10:12