Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учители от Флорида подадоха иск срещу лидерите на щата

Празни улици във Флорида по време на вечерен час заради пандемията
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Учители във Флорида подадоха иск срещу лидерите на щата, които се опитват да накарат училищата да отворят напълно врати за новата учебна година. Искът е подаден от Асоциацията по образование във Флорида, която се опитва да блокира извънредна изпълнителна заповед, издадена по-рано този месец.

Делото е срещу губернатора, комисаря по образование и борда по образование. Заповедта от властите изисква училищата да осигурят обучение лице в лице пет дни в седмицата за онези родители, които искат да изпратят децата си в класната стая. Подателите твърдят, че принуждаването противоречи на законите на Флорида, които изискват училищата да бъдат безопасно място. 

Здравните власти в щата обявиха в понеделник, че има над 10 000 нови случаи на Covid-19 и 92 смъртни случаи свързани с вируса. 

Делото във Флорида е част от течащия национален дебат за връщане към класната стая. Плановете на училищата варират от щат в щат. Докато някои избраха хибриден план, който да включва микс от часове лице в лице и от разстояние, други преминаха към изцяло виртуални занятия в началото противно на очакванията на президента Доналд Тръмп за връщане към нормалното. 

Самият Тръмп днес по програма ще се включи в брифинг на групата за справяне с коронавируса след тримесечно прекъсване. Това ще се случи след призиви да промени подхода си спрямо пандемията, за да подобри рейтинга си, който отбеляза спад спрямо очаквания му опонент на изборите през ноември - демократът Джо Байдън. 

Тръмп също показва пълна подкрепа за носенето на маски в контраст на предишни негови настроения по темата. В Туитър президентът публикува своя черно-бяла снимка, на която той носи маска и определя носенето на маска като нещо “патриотично”.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. д-р Иван Литвиненко

Няма непреодолими проблеми с терена, върху който ще се строи Националната детска болница

Държавата няма план как ще се справи с кадровия проблем за бъдещата Национална детска болница. Това стана ясно след среща на представители на Обществения съвет със здравния министър Галя Кондева.  Общественият съвет иска в МЗ да има хора, които да отговарят за Детската болница На днешната среща не е обсъждан въпросът с даденото и впоследствие..

публикувано на 10.05.24 в 14:25
Израелски танк  и екипажът му край границата с Газа в Южен Израел.

Израелски танкове превзеха основната пътна артерия, която разделя Рафах

Израелски танкове превзеха основната пътна артерия, която разделя източната от западната част на Рафах в Ивицата Газа, като обкръжиха цялата източна част на този град в ивицата Газа, предаде Ройтерс. Съобщава се за ожесточени сражения между израелските сили и бойци на палестинските ислямистки групировки "Хамас" и "Ислямски джихад"...

публикувано на 10.05.24 в 13:49
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

МВР: Значителен спад на броя на шофьорите, употребили алкохол и наркотици

Има проблем с намирането на терени, на които МВР да съхранява автомобили, отнети от пияни и дрогирани водачи. Това заяви пред журналисти в София вътрешният министър Калин Стоянов: "Имаме значителен спад на броя на установените шофьори, които си позволяват да управляват моторни превозни средства след употреба на алкохол и наркотици! Да, има..

публикувано на 10.05.24 в 13:46

В Смолянска област към момента няма установен случай на коклюш

В Смолянска област към момента няма установен случай на коклюш. Регионалната здравна инспекция взема превантивни мерки. Още през миналия месец от РЗИ - Смолян са изпратили писма до всички общопрактикуващи лекари в региона, които трябва да проверят пациентските си листи и да издирят децата без имунизация срещу коклюш.  Ваксината трябва да се постави..

публикувано на 10.05.24 в 13:39

Пиар експерти: Избирателната активност няма да е висока

Кампанията стартира още с разглобката , каза пред БНР пиар експертът Диана Дамянова. В момента тя вижда две странности, едната от които е социологията, която дава резултати при една сравнително висока избирателна активност, каквато, според нея, няма да има. Отчаянието е тотално , подчерта тя. Въпреки голямото предлагане на "предизборната..

публикувано на 10.05.24 в 13:33
Жозеп Борел

Испания, Ирландия и други страни от ЕС планират да признаят държавата Палестина на 21 май

Испания, Ирландия и други страни членки на Европейския съюз планират на 21 май да признаят държавата Палестина, съобщи върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс. Борел каза това снощи преди очакваното днес гласуване в ООН по палестинската кандидатура за пълноправно членство в световната..

публикувано на 10.05.24 в 13:31
Калин Стоянов

Калин Стоянов: Над 200 служители от различни ведомства участват в акцията в складовете на "Лукойл"

Над 200 служители от различни ведомства участват в започналата тази сутрин акция в складовете на Лукойл. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов. "Започват щателни проверки, масирани проверки във всички данъчни складове на "Лукойл Нефтохим"-Бургас, както и на "Лукойл България" ЕООД. Проверката е назначена по разпореждане на премиера..

публикувано на 10.05.24 в 13:26