Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учете чужди езици, деца

„13 ученици от цяла страна са професионалисти според състезанието Spelling bee. Всички се представиха много добре и не само бяха научили тези 700 думи, които им бяхме дали като предварителен списък. Последните пет кръга бяха с напълно непознати за тях думи. Това беше знак, че имат сериозна подготовка, че обичат английския език. Бяха много амбицирани и нахъсани“. Това каза пред БНР Валя Завялова, изпълнителен директор на фондацията „Корпус за образование и развитие“, по повод десетото издание на състезанието, което тази година се проведе виртуално.

Националното състезание по правопис на английски език е за ученици до 7 клас, включително.

Сред шампионите е четвъртокласникът Денис. Негов преподавател е Невсе Имамова, учител по английски език на децата в село Корница:

„Нашето училище участва за осма поредна година. За нашите ученици това е своеобразен празник, за който се готвим поти пет месеца. Нашите ученици четат литература на английски език, слушат музика, гледат филми. Напомням им постоянно, че английският език е връзката със света... В нашето училище се обучават 120 ученици от 1 до 9 клас, като всяка година в състезанието участват 30 ученици“.

Интервюто с Валя Завялова и с Невсе Имамова можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българската аграрна камара пита: Съществува ли риск за изплащането на "украинската помощ"?

Съществува ли риск за изплащането на т.нар. "украинска помощ" за земеделските стопани в договорения ѝ размер и срокове? Този въпрос задава Българската аграрна камара /БАК/ в писмо до президента, министър-председателя, министъра на земеделието и храните и изпълнителния директор на ДФ "Земеделие".  Повод за тези притеснения е изявлението на..

публикувано на 18.04.24 в 13:05

ЦИК назначи съставите на първите шест РИК

ЦИК назначи с решения съставите на първите шест Районни избирателни комисии (РИК) - тези в Благоевград, Силистра, Кюстендил, Търговище, Ловеч и Добрич. При консултациите, проведени при областните управители, парламентарните формации са постигнали съгласие за съставите на тези РИК. До края на утрешния ден ЦИК трябва да назначи всички 31..

публикувано на 18.04.24 в 13:05
Виолин Неделчев

Виолин Неделчев за преподаването и рисуването

Художникът и учител Виолин Неделчев признава, че се чувства ползотворен, когато помага на децата да направят първите си стъпки в изкуството.  Преподава на няколко места сред които Софийска професионална гимназия "Княгиня Евдокия", а всяка събота води школа по изобразително изкуство към Народно читалище "Възраждане" 1928.  По време на обучението си,..

публикувано на 18.04.24 в 12:40

Откриват изложба за офшорните райски зони

Днес в галерия "Синтезис" ще бъде открита изложба и първото запознаване с мащабното изследване и фотокнига "Heavens" ("Небеса"). Един от авторите ѝ е Паоло Уудс, който гостува в БНР и предаването "Хоризонт до обед".  Паоло Уудс е световноизвестен фотограф и изследовател на данъчните убежища - тези екзотични, обикновено, места, където..

публикувано на 18.04.24 в 12:23
Петя Банкова

Бившата шефка на Агенция "Митници" с ново обвинение – за принуда

От трети опит Софийският апелативен съд решава да останат ли за постоянно в ареста бившият директор на Агенция "Митници" Петя Банкова и хасковският бизнесмен Стефан Димитров. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за контрабанда и пране на пари, част от която от вчера е и бившият главен секретар на МВР Живко Коцев.  Според..

публикувано на 18.04.24 в 12:09

"Възраждане" се присъедини към ПП-ДБ по казуса "Боташ"

ПП-ДБ и "Възраждане" настояха докладът със заключенията на временната комисия  по повод споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ" да влезе за обсъждане в пленарната зала.  ПП-ДБ иска извънредно заседание на НС за "Булгаргаз" - "Боташ" Обвинения в НС заради отпадането на доклада за договора между..

публикувано на 18.04.24 в 12:08

Пеевски с нов призив към президента да одобри смяната на министри в служебния кабинет

Председателят на парламентарната група на ДПС и съпредседател на партията Делян Пеевски отново призова президента да изпълни Конституцията и да одобри предложената смяна на министри. "Съгласно Конституцията той е длъжен да ги разпише, но от това, което наблюдавам, нека държавните мъже да бъдат на висотата на доверието на хората и да..

публикувано на 18.04.24 в 12:02