Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Канов: Никога не е късно да се проведе лустрация

Любомир Канов
Снимка: БГНЕС

„Никога не е дори с един ден късно все пак да се проведе лустрация. Макар да изглежда, на пръв поглед, закъсняла, тя е необходима, защото здравето на българския народ, в морален смисъл, е абсолютно проядено от корупция, породена от хора, от кадри на бившата комунистическа партия и на Държавна сигурност.
      

Това каза за БНР Любомир Канов – психиатър, писател и заместник-председател на партия КОД (Консервативно обединение на десницата) с председател д-р Петър Москов. Партията вчера изпрати предложения за законови промени за лустрацията:

„Предлагаме да се отрежат пипалата на тези остатъци от режима, които се трансформираха в различни области на живота и фактически не дават на България да мръдне нито сантиметър напред – това са хора, овладели икономически лостове, финансови лостове, съдебна система и дори образование. Макар и на възраст, те, фактически, нелустрирани управляват страната индиректно, а някои са дори в Народното събрание“.

Бившите агенти на ДС са „трансформирани“ от следователи в прокурори, в масони, големи бизнесмени и т.н., коментира той.

„Това са хора, които все още са в активна позиция. Един начин те да бъдат лустрирани е да се откаже достъп на хора от тези среди до лостове, с които влияят на държавата, включително и нейното геополитическо ориентиране на Запад“.

От партията искат лустрацията да засяга роднините по права линия:

„Тези хора унаследяват в известен смисъл награбеното от техни родители и се явяват втора или даже трета генерация на тези кадри. В този смисъл, те не са  претърпели никакъв катарзис. Виждате млади депутати с какъв плам громят своите десни противници, а са внуци, примерно, на генерал Кацамунски от ДС. Премахването на тези зависимости, наистина, може да има дори родов характер. Ние няма да ги държим отговорни в смисъл на наказателна отговорност, но по-скоро имаме за цел да ги отстраним от достъп до контрол на държавата в много важни направления – икономически и държавни поръчки, мрежови зависимости, местна власт, медии и т.н. Това са цели кланове, които контролират държавата и в най-точен смисъл представляват комунистическа мафия“.

Относно протестите и изхода от създалото се напрежение

„Този спонтанен изблик на гражданите е разбираем, до голяма степен, макар че той има извънредно аморфен характер – състои се от твърде разнородни хора и искания. Основното сякаш е едно неясно произнесено послание за промяна, което е, според мен, съвсем легитимно. От там нататък започват да се забелязват различни характери в това движение - от хора, на които наистина им е писнало от липсата на реформи, от некоректния начин, по който държавата се държи спрямо средния и малкия бизнес. Когато върху едно такова спонтанно, даже симпатично движение на млади хора изведнъж се изкачат на трибуната трима тенори, то се превръща в бутафорен спектакъл…Според мен те се опитват да яхнат протеста, да го оглавят. Мярка се, разбира се, и вечната Мая Манолова. Разбира се, Нинова се опита едва ли не да се качи на някакъв кон и да поведе масите, а най-отпред, със стиснат юмрук, е президентът. Това превръща този протест, поне във видимата му част, по-скоро в нещо, което изглежда несериозно... Правителството без друго трябва да бъде сменено, но това може да стане с избори. Бих искал да видя тези млади хора да формират партия или програма, зад която да застанат и, както са сега на площада, да се съберат, да изберат своите лидери и да направят една стройна система от искания. За съжаление, в демокрацията трябва да има партии, да има представители. Оставката би могла да бъде едно начало, но една победа на избори, при която тези, които не харесваме, бъдат изметени от гласоподавателите, тогава можем да говорим сериозно. Иначе моите симпатии са изцяло с младите хора“. 

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожарът в Малешевска планина, западно от река Струма, е възникнал към 12:30 часа между селата Микрево и Каменица. Димът се вижда от Благоевград.

Между 10 и 12 000 дка. горят в Малешевска планина и в планината Славянка

Сложна остава ситуацията и при двата пожара в Малешевска планина и в Струмяни, както и в планината Славянка. И двата фронта остават активни. 30 пожарни гасят огъня край Струмяни, няма опасност за населението Освен стотиците огнеборци - осигурена е и летателна техника - два френски самолета  и хеликоптери от Българската армия.  Няма опасност..

публикувано на 31.07.24 в 07:19

Кипър получава помощ от Швейцария за справяне с миграцията и домашното насилие

Кипър ще получи над 11 млн. евро помощ от Швейцария за справяне с миграционните потоци и с домашното насилие, предвиждат подписаните в Никозия две споразумения. Финансовата подкрепа се предоставя в рамките на втория швейцарски принос към държавите членки на ЕС за периода 2019-2029 г. С повече от 9 млн. евро Швейцария подпомага усилията на..

публикувано на 31.07.24 в 03:31

Безредици в Саутпорт, където бяха убити 3 деца

Безредици избухнаха в северния английски град Саутпорт, където три деца загинаха, а още няколко деца и двама възрастни са в тежко състояние в болница след атаката с нож, за която беше задържан 17-годишен младеж, предаде репортер на Франс прес.  Около 100 протестиращи са запалили огньове и са започнали сблъсъци с полицаите. Гъсти облаци дим се виждат..

публикувано на 31.07.24 в 01:15

Втори пожар от РСМ наближава границата

Около 100 са жителите на двете села Сапарево и Кърпелево, които бяха евакуирани от домовете си. Част от тях са настанени в база на МОН в Сандански, а други са при близки хора.  Пожарът не стихва. Освен стотиците огнеборци и пожарни автомобили, има и тежка техника, с която се правят просеки, за да се ограничи огънят и да се защити пътят към другите..

публикувано на 30.07.24 в 21:41

Половината от обявените близо 850 места в детските градини в Пловдив са заети

Обявените от пловдивската общинска администрация близо 850 свободни места в детските градини и ясли в града са заети едва наполовина, сочат резултатите от провелото се днес поредно класиране. Причината е желанието на родителите децата им да бъдат приети в точно определени детски заведения, в които местата са по-малко от заявения интерес...

публикувано на 30.07.24 в 20:26
В Бейрут, архив.

Израелската армия съобщи, че е нанесла удар в Бейрут като отмъщение за атаката срещу Голанските възвишения

Мощен взрив отекна в южните квартали на ливанската столица Бейрут, предаде Ройтерс. Според източници на Ройтерс атаката е била извършена в южен квартал на Бейрут, където заседава ръководството на "Хизбула", а конкретната мишена е бил Мухсин Шукр - началник на оперативния щаб на шиитската групировка. Не е ясно дали е оцелял.  Според Франс прес..

публикувано на 30.07.24 в 20:10

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит тази година. Регистрирани са 20 нови случая на заболяването. Във връзка със световния ден за борба с хепатита Регионалната здравна инспекция в Монтана провежда информационна кампания. Пред сградата на РЗИ на централния площад "Жеравица" днес и утре се..

публикувано на 30.07.24 в 20:07