Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи разследването на тежката автобусна катастрофа край Своге от 2018 г.

| обновено на 22.07.20 в 15:03
Снимка: БГНЕС

Приключи разследването на тежката автобусна катастрофа край Своге, при която на 28 август 2018 година загинаха 20 души, а 10 пострадаха тежко. 

Обвиняемите са шестима, като от делото са отделени материали, свързани с отговорността на двама бивши ръководители на Пътната агенция.

Отделените материали са свързани с Дончо Атанасов и Светослав Глосов, на които Софийската градска прокуратурата повдигна обвинения миналия април за това, че не са изпълнили cлyжeбнитe cи зaдължeния във връзка с ремонта на участъка, където стана трагедията. По тази линия разследването продължава.

Основното дело се води от прокурор от Софийската окръжна прокуратура. Основен обвиняем е шофьорът на катастрофиралия автобус Григор Григоров, защото шофирайки с над разрешената скорост, е причинил тежкия пътен инцидент. Като съпричинители са обвинени изпълнителният директор нa „Tpeйc - Coфия“ EAД, изпълнител нa ремонта нa пътя, техническият pъĸoвoдитeл, началникът нa Асфалтовата бaзa и инженерът, осъществяващ строителен нaдзop нa строителните дeйнocти.

Експертиза е установила, че няколко са тexничecките пpичини зa възниĸвaнe нa пътнo-тpaнcпopтнoтo пpoизшecтвиe, сред тях лoшoтo кaчecтвo на асфалта, незадоволителното пътно покритие и липсващата cтoмaнeна мантинела.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ден на национален траур в памет на жертвите от тежката катастрофа край Своге

Ден на национален траур в памет на жертвите от катастрофата край Своге (Обобщение)

Днес е национален ден на траур в памет на жертвите от катастрофата край Своге, в събота. Тогава автобус с хора прибиращи се от екскурзия излезе от пътя и падна от 20 метра височина. Загинаха 16 души, а 21 бяха ранени. Някои от ранените продължават да са в..

обновено на 27.08.18 в 18:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

За 2023 година са регистрирани 440 трудови злополуки

5 са тежките трудови злополуки станали в страната ни през месец март, а за миналата година са регистрирани 440 злополуки пряко свързани с дейността на пострадалите служители. Данните представи изпълнителният директор на „Главната инспекция по..

публикувано на 28.03.24 в 16:55
Геновева Петрова

Геновева Петрова: Рисковете политическата криза да прерасне в институционална са налице

Рисковете политическата криза да прерасне в институционална са налице , ако политическите лидери не намерят достатъчно разум и отговорност, за да я избегнем. Това каза пред БНР Геновева Петрова, социолог от "Алфа рисърч". " Вече се виждат..

публикувано на 28.03.24 в 16:41

Мъж паркира автомобила си до президентството и се опита да влезе

Мъж във видимо неадекватно състояние паркира автомобила си в близост до сградата на президентската администрация и се опита да влезе там.  Инцидентът е станал около към 12:30. Органите на реда са извели мъжа от периметъра на сградата.  По-късно той отново..

публикувано на 28.03.24 в 16:33

Европейската прокуратура започна обиски в два хотела в български ски курорт

Европейската прокуратура в София започна обиски в два хотела в български ски курорт като част от разследване на измама със субсидия за Covid-19, съобщават от офиса в Люксембург.  През 2020 и 2021 година фирмата е получила 220 хиляди евро от..

публикувано на 28.03.24 в 16:30
Десислава Танева

Имотите от държавния фонд - под наем или аренда само чрез търг

Отдаването под наем или аренда на имоти от държавния поземлен фонд ще се извършва само чрез търг.  Това реши парламентът с окончателно приемане на промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Така отпада възможността за..

публикувано на 28.03.24 в 16:03

Пуснаха под парична гаранция мъж от монтанско село, блудствал с малолетно момиче

53-годишен жител на монтанското село Лехчево е бил задържан за блудствени действия спрямо малолетно момиче от селото . Сигналът за престъплението бил подаден от майката на момичето в понеделник в РУП - Монтана.  От снетите сведения от..

публикувано на 28.03.24 в 15:56

Мобилно приложение показва в коя аптека можем да намерим дадено лекарство

Налично ли е дадено лекарство в аптечната мрежа и в коя аптека може да се намери – такава информация могат да получат хората чрез подаване на сигнал за липсващ медикамент през мобилно приложение. То е активно и беше представено от Българската асоциация..

публикувано на 28.03.24 в 15:54