Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли амиши във Ветринци

Ветринци
Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Журналистически публикации, че във великотърновското село Ветринци има колония от разпространеното в Канада и в САЩ религиозно движение на амишите, разтревожиха местните хора и всяха смут, че селото им се превръща в сектантско сборище. 

Ветринци е малко, спретнато село близо до главния път София – Варна. В последните години, заради спокойствието и красивата природа в селото близо до Велико Търново се заселиха много нови хора – семейства с деца и чужденци. В последните дни местните хора са разтревожени от публикациите, в които се цитира кметския наместник на Ветринци, че в селото има амиши, които се държат странно и сектантски. 

Амишите са религиозна група от хора, която се опитва да живее без благата на индустриалната и техническа еволюция. Определят се като крайно протестантско течение. Мъжете ходят с капели и дълги бради, а жените са с дълги рокли и пребрадени глави. Не са официално регистрирано вероизповедание в България.

Има ли амиши във Ветринци - това се питаха местните хора, които се събраха на общоселско събрание снощи на площада в селото:


„Цялото село е в шок и се опитва да разбере за какво става въпрос, защото ние, местните, не познаваме амиши и не сме виждали подобно нещо. Още по-странно беше това нещо със сектата. Бабите са уплашени, местните са в шок. От къде дойде – гръм от ясно небе“, каза местен жител пред БНР.

„Не, аз не съм срещала такива. Можете да се огледате, че тук няма никой, който е странно облечен или е с по-дълга брада от мъжете. Не зная кой има интерес да се пускат такива неверни слухове. От една лъжа се разрасна и се разпространи информация. Родителите ми писаха наскоро – Вярно ли е? Просто абсурдно, абсурдна е тази новина“, допълни негова съселянка.

„Нямаме напрежение възрастни и млади хора. Няма амиши. Не зная кой го измисля това нещо, за да вкарва смут“, каза друга.

„Близо 20 години живяхме в САЩ и се прибрахме и намерихме селото. Съпругата ми го намери онлайн, дойдохме, запознахме се с хора и ни хареса от 2017 година. Не сме амиши, а православни християни“, каза завърнал се сънародник.

„Моите деца ме питаха какво е това секта, какви са тези литератури. Няма такова нещо. Това всичкото е долна лъжа и инсинуация на един човек, който се опитва да създаде напрежение в селото, така че да има група от хора, които да застанат зад него“, допълни друг жител на селото. 

„Те не са секта. Те са християнска група. Живеят здравословно, живеят в затворена среда, произвеждат си продуктите. Дай боже, такива да дойдат, а не крадци“, обясни друг.

В журналистическите публикации за населването с амиши във Ветринци е цитиран кметският наместник Кольо Минков. Той не се появи на общоселското събрание. Не отговаря и на мобилния си телефон. Местните хора казват, че не са го виждали отдавна, защото бил в дълъг болничен.

За един от представителите на "амишите" във Ветринци се спряга млада жена, дошла си от Канада, която е родила сама в дома си, а съпругът ѝ е потърсил кмета, за да издаде акта за раждане на детето. Тази жена е 35-годишната Силвия Мирославова и разказа, че е родила в дома си, защото раждането е станало бързо през нощта и не е успяла да стигне до болницата във Велико Търново:

„Мога да заявя на 100 процента, че не принадлежа към никаква организация. Не сме амиши. Лично не сме виждали такива хора в село. Затова всички бяхме в шок от тази статия, признавам си. Затова съм изненадана, че ги няма източниците на информация, за да кажат имена, да кажат имат ли проблем, какъв е проблемът, за да може да се разреши, защото така един казва нещо, друг си го подхвърля. Това, че не използваме технологии, не използваме модерна медицина – просто не е вярно“ .


Силвия и съпругът ѝ са програмисти и за тях високите технологии са от значение, за разлика от идеологията на амишите.

Докато във Ветринци се бунят духовете защо селото е нарочено за колония на амиши, православната 200-годишна черква се събаря. Местните хора си направили инициативен комитет и дарителско сдружение. Архитект е направил проект за възстановяването на храма, който е свързан с освободителните борби на България, а проектът за повече от един милион лева чака държавно финансиране. Това е по-големият проблем, казват хората от Ветринци:


„Години наред нямаше в това село, колко кметове се изредиха, да очистят църквата. Тези деца се хванаха и почистиха църквата“, сподели местна жителка.

„Ние вече три години я поддържаме, но от страна на институциите - нищо. Внесен е проект за възстановяване на църквата, който до ден-днешен няма развитие. Финансиране не е отпуснато, то се чака от бедствия и аварии“, допълни неин съгражданин.

„Църквата е паднала. Не е пипано от 1945-а година. С митрополит Григорий не сме се виждали и говорили. Ние не можем нищо да направим. След като Синодът не може да направи, ние какво можем да направим?“, каза друг.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джо Байдън

Байдън заяви, че оттеглянето му е в интерес на партията и страната

Президентът Джо Байдън обяви, че се оттегля от кандидат-президентската надпревара за нов мандат в Белия дом и даде подкрепата си за вицепрезидента Камала Харис, за негов потенциален наследник в надпреварата.  В писмено обръщение към нацията президентът Байдън заяви: „Да бъда ваш президент беше най-голямата чест в живота ми. Въпреки че имах..

публикувано на 22.07.24 в 00:33
Секвоите в село Богослов, наричани

До прочутите секвои над кюстендилското с. Богослов ще се стига само пеша

Със знаци и следене с дрон е забранено придвижването с коли до известните 120-годишни секвои, обявени за забележителност и попаднали класацията "Дърво на Европа" над кюстендилското планинско село Богослов.  Мястото е много посещавано, наблизо е и бившата резиденция на Тодор Живков "Ючбунар", която вече е частна собственост.  По единствения..

публикувано на 21.07.24 в 21:28
Американският президент Джо Байдън и вицепрезидентката Камала Харис.

Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември.  Той също така се обяви в подкрепа на своя заместник Камала Харис и призова демократите да се обединят около нейната кандидатура на предстоящата конференция на Демократическата партия и на самите избори на 5 ноември...

публикувано на 21.07.24 в 20:59

"Босилеград в цветове - 2024" събра художници от България, Северна Македония и Сърбия

В Босилеград завърши четвъртото издание на международния пленер "Босилеград в цветове - 2024" с участието на художници от България, Северна Македония и Сърбия. Специален гост беше консулът на България в Ниш Петър Данов. Участваха и двама преподаватели от Софийския университет "Климент Охридски", както и представители на студентското читалище..

публикувано на 21.07.24 в 20:58
Илхам Алиев

Преди подписване на мирен договор Баку настоява Ереван да промени конституцията си

Азербайджан настоява Армения да промени конституцията си преди да бъде подписан мирен договор между двете държави, съобщава руското издание "Комерсант". Двете страни, бивши съветски републики, са в конфликт още от разпадането на Съветския съюз преди повече от 30 години. Преговорите за уреждане на отношенията се активизираха в края на миналата..

публикувано на 21.07.24 в 20:41
Николай Денков

Денков: ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат, че не извадиха първо приоритетите

ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат с това, че не извадиха първо приоритетите, каза пред Нова телевизия Николай Денков, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България".  Президентът връчва мандата на ПП-ДБ в 11 часа в понеделник Денков допълни, че се надява да не се отиде на нови избори, но не..

публикувано на 21.07.24 в 20:22
Палестинците скърбят за роднините си, убити при израелската бомбардировка на ивицата Газа в болница в Дейр ал Балах, 21 юли 2024 г.

Израелската авиация нанесе удари по Йемен, Ливан и Газа, "Хизбула" използва РСЗО

Групировката "Хизбула" е отвърнала на последните израелски бомбардировки в Ливан, като нейни бойци са обстреляли позиции на израелската армия южно от границата с реактивни системи за залпов огън, съобщава АФП. Според групировката при вчерашната израелска бомбардировка в град Адлун са били ранени шестима местни жители. Израелските военни обявиха,..

публикувано на 21.07.24 в 20:12